Obrana teme doktorskog rada :: Filipa Burul, mag. ing. agr.

Učinkovitost odabranih smjesa hlapivih tvari cvata i ploda sorti masline "Lastovka" i "Oblica" u privlačenju maslininog moljca Prays oleae Bern. (Lepidoptera: Yponomeutidae)

5.4.2024. u 12 sati, putem Microsoft Teams-a

Microsoft Teams poveznica:
https://teams.microsoft.com/v2/?meetingjoin=true#/l/meetup-join/19:meeting_MWUzMGNiYzktMjM0Ni00NGFmLWEzYjMtZDhmMDRiOTY0Nzdl@thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%229775a96e-03cb-4b7b-9818-11641a23aea9%22%2c%22Oid%22%3a%224e8245b3-3f87-48e2-9804-e6630ea7c304%22%7d&anon=true&deeplinkId=3688c359-6f14-4020-b8ab-86b503181a93 

Meeting ID: 365 858 789 895
Pristupna šifra: gd88xN

Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:

  • izv. prof. dr. sc. lvana Pajač Živković, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • dr. sc. Katja Žanić, znanstvena savjetnica, lnstitut za jadranske kulture i melioraciju krša
  • prof. dr. sc. Valerija Dunkić, Sveučilište u Splitu, Prirodoslovno-matematički fakultet

Predložene mentorice:

  • prof. dr. sc. Renata Bažok, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • dr. sc. Elda Vitanović, lnstitut za jadranske kulture i melioraciju krša

Sažetak:
Maslinin moljac jedan je od ekonomski najznačajnijih štetnika masline. Razvija tri generacije godišnje od kojih je svaka sinkronizirana sa fenofazom određenog organa masline (cvat, plod i list). Maslinin moljac uspješno se suzbija primjenom insekticida. Međutim, njihova opetovana uporaba dovodi do razvoja rezistentnosti, prisutnosti rezidua u tlu i plodovima te pada bioraznolikosti u maslinicima. Nadalje, Europska Unija nastoji kroz Europski Zeleni Plan postepeno smanjiti uporabu pesticida, s ciljem potpunog ukidanja istih do 2050. godine, što je za zaštitu bilja veliki izazov. Potrebno je uvesti nova rješenja za suzbijanje štetnih organizama poput maslininog moljca, u vidu nepesticidnih metoda koje ne štete okolišu i zdravlju čovjeka, a istovremeno osiguravaju dostatan urod. Od nepesticidnih metoda za praćenje i suzbijanje maslininog moljca, u Hrvatskoj je do danas dostupan samo feromonski mamac. Trenutne spoznaje govore da različite vrste kukaca privlače hlapive tvari biljke domaćina, a o interakciji masline i maslininog moljca nema podataka. Stoga je cilj istraživanja identificirati hlapive tvari masline, među njima odabrati one koje bi mogle biti odgovorne za privlačenje moljca te testirati njihovu privlačnost u masliniku. Pronalazak smjesa koje privlače maslininog moljca mogao bi biti novi alat za praćenje leta te se koristiti za razvoj novih metoda suzbijanja koje su u skladu s ciljevima održive poljoprivrede.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.