Obrana teme doktorskog rada:: Marija Poljak, mag. ing. agr., dipl. sanit. ing.

Ex-situ electrokinetic remediation and phytoremediation of copper-contaminated vineyard soils in conditions of acid and alkaline soil reaction/ Ex-situ elektrokinetička i fitoremedijacija bakrom onečišćenih vinogradarskih tala u uvjetima kisele i alkalne reakcije tla

16.5.2024. u 9 sati, Mala vijećnica Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta

Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:

  • Prof. dr. sc. Željka Zgorelec, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • Prof. dr. sc. Ivica Kisić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • Prof. dr. sc. Marijana Kraljić Roković, Sveučilišta u Zagrebu Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Predložena mentorica:

  • izv. prof. dr. sc. Aleksandra Perčin, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Sažetak:
Dugotrajna primjena fungicida na bazi bakra (Cu) utječe na prekomjernu akumulaciju navedenog metala u poljoprivrednim tlima. Ovo istraživanje se temeljiti na "ex-situ" remedijaciji 10 onečišćenih vinogradarskih tala različitih prema pH vrijednosti. Primjenom istosmjerne struje uz konstantni napon i ispiranje tla sa DTPA utvdit će se učinkovitost elektrokinetičke remedijacije, dok će se uzgojem smeđe gorušice i uskolisnog trputca utvrditi učinkovitost fitoremedijacije, ali i akumulacija navedenog metala u pojedinim dijelovima istraživanih biljaka. Od iznimne je važnosti utvrditi učinkovitost spomenutih remedijacijskih tehnika s aspekta brzine, okolišnog utjecaja i financijskog troška kako bi se iste u budućnosti primjenjivale u širim razmjerima i postale okosnica „zelene“ sanacije tla.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.