Petra Štambuk, mag. ing. agr.
Stručni suradnik SZVO
Odsjek za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu
Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Lokacija ureda: Fakultetsko dobro 10
Telefon/Mobitel: +385 1 462 7977
Email: pstambuk ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski
Akademske kvalifikacije
- 2012 - 2015: Magistra inženjerka hortikulture
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
"Utjecaj čuvanja uzoraka grožđa kultivara Cabernet sauvignon na sadržaj ukupnih polifenola te antioksidativnu aktivnost" - 2009 - 2012: Sveučilišna prvostupnica inženjerka hortikulture
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
"Utjecaj stresa suše na rast i razvoj vinove loze"
Radno iskustvo
- 2018 - : Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja
Asistent/doktorand - 2017 - 2018: Ministarstvo poljoprivrede
Stručni suradnik - 2015 - 2016: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Stručni suradnik
Znanstveni interesi
- Ekološko vinogradarstvo
- Autohtone sorte
- Sorte s tolerantnošću prema bolestima
- Istraživanje polifenolnih spojeva u grožđu, lišću i vinu
Projekti
stručni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Introdukcija sorata vinove loze otpornih na gljivične bolesti prikladnih za područje Kutjevačkog vinogorja | „Kutjevački vinari“, udruga vinogradara i vinara Kutjeva | 01.01.2020. - 31.12.2024. | koordinator |
Klonska selekcija sorata Kujundžuša bijela i Trnjak crni (Vitis vinifera L.) I faza | Udruga vinograda i vinara imotskog vinogorja „Cvit razgovora“ | 01.01.2018. - 31.12.2022. | koordinator |
Introdukcija i karakterizacija novih otpornih sorata vinove loze za ekološki uzgoj u uvjetima Zagrebačke županije | Zagrebačka županija | 01.01.2020. - 31.12.2021. | koordinator |
Publikacije
- Štambuk, Petra; Tomašković, Dora; Tomaz, Ivana; Maslov, Luna; Stupić, Domagoj; Karoglan Kontić, Jasminka. Application of Pectinases for Recovery of Grape Seeds Phenolics. // 3 Biotech (2016) 6: 224 (članak, znanstveni)
- Tomaz, Ivana; Šeparović, Marina; Štambuk, Petra; Preiner, Darko; Maletić, Edi; Karoglan Kontić, Jasminka. Effect of Freezing and Different Thawing Methods on the Content of Polyphenolic Compounds of Red Grape Skins. // Journal of Food Processing and Preservation (2018);42 (članak, znanstveni)
- Osrečak, Mirela; Kozina, Bernard; Štambuk, Petra; Karoglan, Marko. Biološka i agronomska svojstva cv. Syrah (Vitis vinifera L.) u uvjetima Zagrebačkog vinogorja. // Glasnik Zaštite Bilja, 39(6), 58-61. (članak, znanstveni)
- Tomaz, Ivana; Štambuk, Petra; Andabaka, Željko; Preiner, Darko; Stupić, Domagoj; Maletić, Edi; Karoglan Kontić, Jasminka; Ašperger, Danijela. The Polyphenolic Profile of Grapes // Grapes: Polyphenolic Composition, Antioxidant Characteristics and Health Benefits / Sandra Thomas (ur.). New York: Nova Science Publishers, Inc., 2017. str. 1-70 (poglavlje u knjizi, pregledni)
- Maslov Bandić, Luna; Viskić, Marko; Štambuk, Petra. New extraction method for determination of primary aromas in grape // Book of Abstracts Stockholm, 2017. str. 3-276 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)