Proizvodnja mesa divljači (226300)
Course coordinator
Course description
Promjene socio-ekonomskih prilika pokretač su i promjena prehrambenih navika ljudi. Tržište sve više zahtjeva hranu koja ne dolazi iz intenzivnih i komercijalnih uzgoja te pored kvalitete pažnja je usmjerena i na doprinos proizvodnje hrane onečišćenju okoliša. U kategoriji hrane animalnog podrijetla koja zadovoljava ove kriterije je i meso divljači. Cilj ovog modula je omogućiti studentima stjecanje znanja o kvaliteti i čimbenicima kvalitete mesa pojedinih vrsta divljači. Studenti će se upoznati sa osobitostima farmskog uzgoja divljači te postupanjem i obradom trupova pojedinih vrsta divljači, a sve u cilju sprječavanja mikrobiološke kontaminacije trupova i kontrole zdravstvene ispravnosti mesa divljači. Ujedno, studentima će se prikazati korištenje mesa divljači kao sirovine u proizvodnji specifičnih mesnih proizvoda.
Type of course
- Diplomski studij / Proizvodnja i prerada mesa (Elective course, 3 semester, 2 year)
ECTS: 3.00
Teaching hours: 45
Lectures: 24
Practicum: 12
Seminar: 9
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
Conditions for obtaining signature
Prezentiran seminarski rad
General competencies
Tijekom nastavnog procesa će se razvijati sposobnosti analize i sinteze informacija, planiranja i organiziranja, rješavanja problema i odlučivanja. Kroz seminarske radove i pisane zadatke razvijat će se sposobnost kritike i samokritike te timski rad. Poticat će se istraživačke vještine, sposobnost prilagođavanja novim situacijama, kreativnost, te sposobnost samostalnog rada.
Types of instruction
- Predavanja
- Auditorne vježbe
- Vježbe u praktikumu
- Seminari
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Objasniti socio-ekonomske aspekte proizvodnje i potrošnje mesa divljači | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja |
Poznavati i preporučiti zakonske okvire stavljanja mesa divljači na tržište | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja |
Opisati komparative razlike u kvaliteti mesa pojedinih vrsta divljači | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja |
Analizirati čimbenike koji određuju kvalitetu mesa pojedinih vrsta divljači | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja |
Planirati i preporučiti odgovarajuće postupke i tehnologije u farmskom uzgoju divljači | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja |
Argumentirati i raspravljati o prednostima i ograničenjima u proizvodnji mesa divljači | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja |
Working methods
Teachers' obligations
Organizirati i provoditi predavanja i vježbe, radne zadatke te pripremu i obranu seminarskih radova.
Pripremiti literaturne izvore za učenje.
Organizirati i provoditi testove znanja i usmene ispite.
Students' obligations
Redovito pohađanje predavanja i vježbi.
Izvršavanje radnih zadataka.
Izrada i obrana seminarskog rada.
Polaganje testova znanja.
Weekly class schedule
- Stanje i trendovi u proizvodnji i potrošnji mesa divljači
- Zakonska regulativa u proizvodnji, preradi i stavljanju na tržište mesa divljači
- Organizacija i funkcioniranje farme za uzgoj jelenske divljači
- Organizacija i funkcioniranje farme za uzgoj divljih svinja
- Prijevoz i postupci s divljači iz uzgoja prije klanja
- Randman, klasiranje i konformacija trupova divljači iz farmskog uzgoja
- Fizikalna svojstva kvalitete mesa mesa divljači
- Nutritivna vrijednost mesa divljači
- Čimbenici kvalitete mesa divljači
- Vježbe u praktikumu: disekcija
- Vježbe u praktikumu: mjerenje boje, pH vrijednosti, kapaonog gubitka, kala kuhanja mesa različitih vrsta divljači
- Vježbe u praktikumu: obrada trupa
- Proizvodi od mesa divljači
- Seminarski radovi
- Zdravstvena i higijenska ispravnost mesa divljači
Obligatory literature
- 1. Predavanja i prezentacije (preko Merlin sustava za e-učenje)
Similar course at related universities
- Tehnologija mesa i proizvoda od divljači, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti