Koštičavo voće (228326)
Course coordinator
Course description
Predmet osposobljava studente ekološkim čimbenicima za uzgoj koštičavih voćnih vrsta, biološkim svojstvima vrsta, sorata i podloga kao i osnove fiziologije rasta i rodnosti voćaka.
U svakom od programskog dijela obrađuje se slijedeće cjeline: proizvodnja u Svijetu i Hrvatskoj s naglaskom na Mediteranski dio, botanička pripadnost, ekološki čimbenici proizvodnje, cvatnja i oplodnja, tehnologija uzgoja, podloge i sortiment ( izvorne vrste koje sudjeluju u stvaranju podloga i sorata) kao i uzgojni oblici.
Type of course
- Diplomski studij / Mediteranska poljoprivreda (Elective course, 3 semester, 2 year)
ECTS: 2.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 20
Lectures: 14
Auditory exercises: 4
Seminar: 2
Lecturer
Grading
Sufficient (2): 60%
Good (3): 70%
Very good (4): 80%
Excellent (5): 90%
Conditions for obtaining signature
Prisutstvo na nastavi kao i odrađene vježe.
General competencies
Studenti dobivaju neophodna teorijska i praktična znanja iz tehnologije uzgoja koštičavih voćnih vrsta-sorte i podloge u određenim ekološkim - mediteranskim uvjetima uzgoja.
Types of instruction
- Predavanja
- Provjere znanja
- Auditorne vježbe
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
objasniti i navesti okolišne čimbenike na Mediteranu za uzgoj određene koštičave voćne vrste | seminar, pismeni i usmeni ispit |
razumijeti i objasniti fiziologiju cvatnje, oplodnje i plodonošenja najvažnijih koštičavih voćnih vrsta | seminar, pismeni i usmeni ispit |
opisati pomološka svojstva košičavih voćnih vrsta kao i njihov vodeći sortiment u proizvodnji | seminar, pismeni i usmeni ispit |
opisati osobine podloga za koštičave voćne vrste | seminar, pismeni i usmeni ispit |
znati isplanirati tehnologiju uzgoja za koštičave voćne vrste | seminar, pismeni i usmeni ispit |
Working methods
Teachers' obligations
Održavanje nastave u skladu s definiranim tjednim planom. Dostupnosti nastavnih materijala, obavijesti vezane za kolegij kao i redovita komunikacija sa studentima pomoću elektroničkih medija te predviđenih tjednih konzultacija. Održavanje kolokvija i ispita u objavljenim terminima, ocjenjivanje u skladu s definiranim kriterijima. Izvođenje predavanja, vježbi i seminara.
Students' obligations
Redovito prisustvovanje na predavanjima, vježbama i seminarima. Uvjeti za pristupanje ispitu su redovno pohađanje nastave te izrada seminara.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave i aktivnost na nastavi | 5% |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
20 | 20 | 0,2 |
Seminar | 25% |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
10 | 0,5 | |
Završni ispit (pismeni/usmeni) | 70% |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
30 | 1,3 |
Weekly class schedule
- Korištenje i uzgoj koštičavih voćnih vrsta u Svijetu i Hrvatskoj s naglaskom na mediteranski dio/2 P
- Šljiva-biološka svojstva, tehnologija uzgoja, podloge i sorte u proizvodnji/2P
- Breskva i nektarina - biološka svojstva, tehnologija uzgoja, podloge i sorte u proizvodnji/3P
- Marelica -biološka svojstva, tehnologija uzgoja, podloge i sorte u proizvodnji/2P
- Trešnja - biološka svojstva, tehnologija uzgoja, podloge i sorte u proizvodnji/2P
- Trešnja-cvatnja i oplodnja/1P
- Višnja - biološka svojstva, tehnologija uzgoja, podloge i sorte u proizvodnji/2P
- Tehnologija uzgoja određene koštičave voćne vrste/2S
- Praćenje cvatnje koštičavih voćnih vrsta/2V
- Zametanje, razvoja i morfologija ploda koštičavih voćnih vrsta/2V
Obligatory literature
- Predavanja i Power Point-prezentacija (Merlin-sustav e-učenje)
- Miljković, I. (1991.) Suvremeno voćarstvo, Znanje, Zagreb (odabrana poglavlja)
- Miljković, I. (2011). Trešnja, Hrvatsko agronomsko društvo, Zagreb