Print

Uzgoj povrća kao funkcionalne hrane (173858)

Course coordinator

Course description

Ciljevi predmeta su kreiranje i vrjednovanje mogućnosti uzgoja povrća kao funkcionalne hrane, odnosno, povrtnih vrsta koje uz temeljnu hranidbenu vrijednost imaju značajan sadržaj tvari s izraženim pozitivnim učinkom na zdravlje ljudskog organizma.

Type of course

ECTS: 6.00

English language: L1

E-learning: L1

Teaching hours: 30
Lectures: 15
Auditory exercises: 10
Seminar: 5

Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading

Sufficient (2): 60 do 70 %
Good (3): 71 do 80 %
Very good (4): 81 do 90 %
Excellent (5): 91 do 100 %

General competencies

- prikupiti, organizirati i analizirati podatke
- izraziti se jasnim, dobro strukturiranim tekstom obrazlažući svoje stavove
- prezentirati znanstveni sadržaj
- sudjelovati u radu tima

Types of instruction

  • Predavanja
  • Laboratorijske vježbe
    Vježbe u laboratoriju obuhvaćaju provedbu standardnih metoda za determinaciju bioaktivnih spojeva i određivanje mineralnog sastava te senzoričkih testova.
  • Vježbe u praktikumu
    Vježbe u praktikumu obuhvaćaju organizirane aktivnosti usmjerene na pravilno postavljanje poljskog pokusa, uzimanje i pripremu reprezentativnih uzoraka tla i biljnog materijala.
  • Seminari
    Samostalna priprema i usmeno izlaganje seminara iz istraživanja vezanog za temu doktorskog rada, s naglaskom na funkcionalne sastavnice izabrane povrtne vrste.

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Upravljati tehnološkim elementima uzgoja nutritivno vrijednih vrsta povrća s ciljem kreacije nove funkcionalne namirnice povećane kvalitete i kvantitete. Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad, završni ispit
Analizirati i ocijeniti vanjske i unutarnje pokazatelje kvalitete povrća prema senzoričkim testovima i standardnim metodama kemijske analize Sudjelovanje u raspravama, vježbe, seminarski rad, završni ispit
Razviti kompleksni sustav genetskih, ekoloških i agrotehničkih čimbenika kao temelj prevencije ili redukcije akumulacije štetnih tvari u povrću Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad, završni ispit
Podržati i sudjelovati u kreiranju metoda provjere učinka povrća s povećanim sadržajem bioaktivnih tvari na unaprjeđenje zdravlja Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad, završni ispit
Kreirati, voditi, prosuditi i prezentirati znanstvena istraživanja iz domene uzgoja povrća kao funkcionalne hrane Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad, završni ispit

Working methods

Teachers' obligations

Prezentirati program predmeta, preporučiti literaturu i upoznati studente s obvezama vezanim za predmet i načinom ocjenjivanja. Dodijeliti teme seminara, izvoditi predavanja i vježbe prema programu predmeta, održavati konzultacije prema potrebi. Ocijeniti usvojeno znanje studenata prema navedenom načinu ocjenjivanja.

Students' obligations

Redovito pohađanje nastave predviđene nastavnim planom. Aktivno sudjelovanje u praktičnim vježbama na pokušalištu i laboratorijima te raspravama na predavanjima, vježbama i seminarima. Samostalna priprema i usmeno izlaganje seminara iz istraživanja vezanog za temu doktorskog rada.

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Pohađanje predavanja 15 15 0,5
Seminarski rad (S) -priprema i prezentacija 50 % (Struktura i sadržaj pisanog rada 50 %, Izvedba prezentacije 50 %) 60-70 %
71-80 %
81-90 %
91-100 %
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
4 60 2,0
Vježbe (V) 25 % 60-70 %
71-80 %
81-90 %
91-100 %
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
10 45 1,5
Završni ispit (ZI) 25 % 60-70 %
71-80 %
81-90 %
91-100 %
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
1 60 2,0
Ukupno 100 % [(S×50)+(V×25)+(ZI×25)]/100 30 180 6

Weekly class schedule

  1. Uvod u predmet (opis i cilj predmeta, plan nastave, literatura, obaveze studenata, elementi formiranja ocjene). Druga zelena revolucija. Uloga FAO, FDA i IFIC u informiranju i zaštiti potrošača (P 1 sat)
  2. Sigurnost funkcionalne hrane i potreba dokaza da povrće povećanog sadržaja fitotvari unaprijeđuje zdravlje (P 2 sata); Genetski čimbenici - sortni potencijal rodnosti, sadžaja nutrijenata i fitotvari te otpornost na abiotski stres (P 1 sat)
  3. Funkcionalne namirnice biljnog porijekla i njihove dodatne fiziološke koristi (P 3 sata)
  4. Ekološki čimbenici i rokovi uzgoja - rizici i učinak na kvalitetu i prinos odabranih vrsta povrća (P 2 sata); Uzorkovanje i priprema reprezentativnih uzoraka za kemijske analize biljnog materijala (V 2 sata)
  5. Antropološki čimbenici (tehnologija uzgoja, gnojidba, tehnika navodnjavanja i kvaliteta vode, zaštita od štetočinja, tehnike berbe, dorade i skladištenja) - učinak na kvalitetu i prinos odabranih vrsta povrća (P 4 sata)
  6. Antropološki čimbenici (tehnologija uzgoja, gnojidba, tehnika navodnjavanja i kvaliteta vode, zaštita od štetočinja, tehnike berbe, dorade i skladištenja) - učinak na kvalitetu i prinos odabranih vrsta povrća (P 3 sata)
  7. Standardne metode za determinaciju bioaktivnih spojeva i određivanje mineralnog sastava (V 4 sata)
  8. Senzorički testovi organoleptičkih svojstava namirnica biljnog porijekla (V 4 sata)
  9. Kritičko mišljenje o rezultatima utjecaja ekoloških uvjeta, roka uzgoja, sorte, tehnologije uzgoja, gnojidbe, agrotehničkih mjera njege, načina i roka berbe na mineralni sastav, antioksidacijsku aktivnost, sadržaj ukupnih i pojedinačnih glukozinolata, sadržaj ukupnih i pojedinačnih polifenola, C vitamina, beta karotena i drugih hranivih i fitotvari u uzgoju odabranih vrsta povrća uz procjenu mogućnosti utjecaja na povećanje njihovog sadržaja u biljnim dijelovima koji su cilj uzgoja kulture (S 3 sata)
  10. Kritičko mišljenje o rezultatima utjecaja ekoloških uvjeta, roka uzgoja, sorte, tehnologije uzgoja, gnojidbe, agrotehničkih mjera njege, načina i roka berbe na mineralni sastav, antioksidacijsku aktivnost, sadržaj ukupnih i pojedinačnih glukozinolata, sadržaj ukupnih i pojedinačnih polifenola, C vitamina, beta karotena i drugih hranivih i fitotvari u uzgoju odabranih vrsta povrća uz procjenu mogućnosti utjecaja na povećanje njihovog sadržaja u biljnim dijelovima koji su cilj uzgoja kulture (S 2 sata)
  11. -
  12. -
  13. -
  14. -
  15. -

Obligatory literature

  1. Lešić R., J. Borošić, I. Buturac, M. Herak Ćustić, M. Poljak, D. Romić, 2004: Povrćarstvo. Zrinski, Čakovec, odabrana poglavlja
  2. Rubatzky V. E., Yamaguchi M. 1997: World Vegetables, Second Ed., Chapman & Hall, London, odabrana poglavlja
  3. Fritz D., W. Stolz, 1989: Gemüsebau, Ulmer, Stuttgart, odabrana poglavlja
  4. Krug, H. 1986. Gemüseproduction, Parey, Berlin, odabrana poglavlja
  5. Maynard D.N., Hochmuth G.J. (1997): Knott's Handbook for vegetable growers. Wiley & Sons Inc. New York
  6. Piggot, J.R. (1988): Sensory analysis of foods, Elsevier Science Publishing Co., Inc.
  7. Resurreccion A.V.A. (1998): Consumer sensory testing for product development. Chapman & Hall Food Science Book, An Aspen Publication, Gaithersburg

Recommended literature

  1. Brewster J. L. (1994): Onions and other vegetable Alliums. Univer. of Arizona Press. Tuscon
  2. Jones J. B. (1999): Tomato plant culture. CRC Press LLC, London
  3. Atherton J. G., Rudich J. (1986): The tomato crop. Chapman & Hall, London
  4. Robinson R.W., Decker-Walters D.S. (1997): Cucurbits. CAB International, New York
  5. Ryder E.J. (1998): Lettuce, endive and chicory. CABI Publishing, New York
  6. Rubatzky V.E., Quiros C.F., Simon P.W. (1999): Carrots and related vegetable umbelliferae. CABI Publishing, New York
  7. Hartmann H.T., Kofranek A.M., Rubatzky V.E., Flocker W.J. (1998): Plant Science, Growth, Development and Utilization of Cultivated Plants, Prentice-Hall International, Inc., Englewood Cliffs, New Jersey
  8. Turčić, V. (2000): HACCP i higijena namirnica, Turčić V., Zagreb

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.