Specifičnosti tehnologije čuvanja i pakiranja voća (144489)
Course coordinator
Course description
Na modulu se stiču znanja iz fizioloških i biokemijskih procesa u plodovima glavnih vrsta voća poslije berbe. Obrađuju se postupci hlađenja, tretmani voća poslije berbe u svrhu održanja kakvoće i poboljšanja skladišne sposobnosti, fiziološke poremetnje koje se javljaju tijekom čuvanja te sortiranje i pakiranje.
Na vježbama studenti uče prepoznavati fiziološke poremetnje specifične za pojedine vrste voća, i posjećuju hladnjaču gdje će se upoznati sa tehnološkim procesima čuvanja i pakiranja voća. Pozornost je posvećena samostalnom radu studenta pa su predviđeni seminari koje student sam izabire u skladu s osobnim afinitetom, a na temelju dogovora s koordinatorom modula.
Ovaj modul zahtijeva predznanje tehnologije čuvanja voća stečeno na Bs studiju na modulu 'Suvremene tehnologije čuvanja i pakiranja voća' ili drugom modulu koji pokriva ovu tematiku na Bs razini.
Type of course
- Diplomski studij / Hortikultura / Voćarstvo (Elective course, 3 semester, 2 year)
ECTS: 6.00
English language: L2
E-learning: L3
Teaching hours: 60
Lectures: 36
Laboratory exercises: 16
Seminar: 8
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): <60%
Good (3): 60-70%
Very good (4): 71-80%
Excellent (5): 81-90%
General competencies
Student dobiva neophodna teorijska i praktična znanja nužna za rad u području tehnologije čuvanja, distribucije i plasmana raznih vrsta voća na tržištu.
Types of instruction
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
Na vježbama se svladava poznavanje simptoma fizioloških poremetnji raznih vrsta voća i upoznaju postupci poslije berbe specifični za pojedine vrste voća - Seminari
Studenti samostalno izrađuju i prezentiraju predavanje vezano za neki od sadržaja iz gradiva koje se obrađuje na predmetu.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
poznavati fiziološke procese u glavnim vrstama voća poslije berbe | pismeni ili usmeni ispit |
razlikovati sustave čuvanja voća prilagođene za pojedine vrste voća | pismeni ili usmeni ispit, laboratorijski zadatak |
objasniti i primijeniti stečena znanja i vještine u čuvanju plodova raznih vrsta voća | pismeni ili usmeni ispit |
prezentirati rezultate pojedinih provedenih aktivnosti vezanih za čuvanje voća | laboratorijski zadatak, seminar |
Working methods
Teachers' obligations
Održavanje predavanja, vježbi i seminara
Students' obligations
Redovito pohađanje nastave, redovito izlaženje na ispite, uredno izvršavanje obveza, uredno odrađen laboratorijski zadatak, pozitivno ocijenjen seminar
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Laboratorijski zadatak | 15% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
20 | 8 | 2 |
Seminar | 10% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
4 | 8 | 1 |
I. međuispit | 38% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
18 | 16 | 1,5 |
II. međuispit | 37% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
18 | 16 | 1,5 |
Završni ispit | 75% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
36 | 32 | 3 |
UKUPNO | 100% | 0-100% | 1-5 | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Seminar | Izraditi seminar s najmanje 15 relevantnih referenci iz znanstvene literature u skladu s dobivenim uputama i u zadanom roku postaviti ga na sustav za e-učenje. | Prema dogovoru s nastavnikom. | |
I. međuispit | Točno odgovoriti na najmanje 60 % pitanja u sustavu za e-učenje. | Prema dogovoru s nastavnikom. | Obvezno polaganje. |
II. međuispit | Točno odgovoriti na najmanje 60 % pitanja u sustavu za e-učenje. | Prema dogovoru s nastavnikom. | Obvezno polaganje. |
Završni ispit | Točno odgovoriti na najmanje 60 % pitanja u sustavu za e-učenje ili zadovoljavajuće usmeno odgovoriti na postavljena pitanja. | Prema dogovoru s nastavnikom. | Ako su položeni međuispiti, nije potrebno izaći na završni ispit. |
Weekly class schedule
- Uvod u kolegij, analiza stanja rashladnih kapaciteta za voće u svijetu i u R. Hrvatskoj, uloga čuvanja voća u lancu proizvodnje.
- Morfološke i fiziološke karakteristike plodova jezgričavog voća,
- Optimalni rok berbe, disanje, uloga etilena, sustavi čuvanja jezgričavog voća
- Morfološke i fiziološke karakteristike plodova koštičavog voća,
- Optimalni rok berbe, disanje, uloga etilena, sustavi čuvanja koštičavog voća
- I. kolokvij
- Morfološke i fiziološke karakteristike plodova lupinastog voća, optimalni rok berbe, disanje, sustavi čuvanja lupinastog voća
- Morfološke i fiziološke karakteristike plodova jagodastog voća, optimalni rok berbe, disanje, sustavi čuvanja jagodastog voća
- Morfološke i fiziološke karakteristike plodova agruma, optimalni rok berbe, uloga etilena, sustavi čuvanja agruma
- Morfološke i fiziološke karakteristike plodova banana, optimalni rok berbe, uloga etilena, sustavi čuvanja banana
- Morfološke i fiziološke karakteristike plodova kivike, optimalni rok berbe, sustavi čuvanja kivike
- Morfološke i fiziološke karakteristike plodova tropskog voća, , sustavi čuvanja tropskog voća
- II. kolokvij
- Samostalan rad studenata i prezentacija njihovih seminarskih radova.
- Posjet hladnjači i distributivnom centru, praktično upoznavanje s tehnološkim postupcima u čuvanju plodova.
Obligatory literature
- Lovrić, T., Piližota V. 1994. Konzerviranje i prerada voća , Nakladni zavod Globus, Zagreb
Recommended literature
- Kader, A.A., ed. 2002. Post-harvest technology of horticultural crops. Oakland: University of California, Division of Agriculture and Natural Resources Publication 3311
Similar course at related universities
- Post harvest physiology and technologies of fruit species, Faculty of Horticultural Science, Corvinus university of Budapest, Mađarska