Print

Genetički modificirane biljke u proizvodnji hrane (185483)

Course coordinator


Assoc. Prof. Ivan-Krešimir Svetec, PhD

Course description

Genetički modificirani organizam (GMO) definiran je kao organizam čiji je genom promijenjen metodama genetičkog inženjerstva, a primjena genetički modificiranih organizama u poljoprivredi i prehrani složeno je multidisciplinarno znanstveno područje. Program ovog modula studentima omogućuje stjecanje znanja o primjeni genetičkog inženjerstva i genetički modificiranih organizama u svrhu proizvodnje hrane pa je za njegovo razumijevanje neophodno poznavanje osnova molekularne genetike i genetičkog inženjerstva. U uvodnom dijelu daje se definicija genetičke modifikacije i osnovni princip kako se ona u genom uvodi takozvanim konvencionalnim (klasičnim) metodama, a kako primjenom metoda genetičkog inženjerstva te se uspoređuju prednosti i mane ovih dviju strategija kao i percepcija genetičke modifikacije u javnosti. Program ovog modula omogućuje studentima stjecanje znanja o tehnologiji i postupcima koji se koriste u svrhu unošenja ciljanih genetičkih modifikacija u biljne genome, kao i ograničenja i poteškoća koje se pri tome susreću. Detaljno se analiziraju konstrukti koji se najčešće koriste, ali se daje i pregled budućeg razvoja na ovom području kao što je proizvodnja hrane s poboljšanim nutritivnim svojstvima. Diskutira se potencijalno štetno djelovanje GM-proizvoda na okoliš i ljudsko zdravlje. Daje se pregled odgovarajuće legislative, a detaljno se obrađuju i molekularno-genetičke metode za detekciju GMO u sirovinama i gotovim proizvodima.

Type of course

ECTS: 3.00

English language: L1

E-learning: L1

Teaching hours: 30
Lectures: 20
Seminar: 10

Lecturer
  • Assoc. Prof. Ivan-Krešimir Svetec, PhD
Associate teacher for seminars
  • Assoc. Prof. Ivan-Krešimir Svetec, PhD
Grading

Sufficient (2): 60 do 70 %
Good (3): više od 70 %
Very good (4): više od 80 %
Excellent (5): više od 90%

Conditions for obtaining signature

Redovito pohađanje nastave

General competencies

Predmet osposobljava za razumijevanje osnovnih principa i primjene genetičkog inženjerstva u svrhu dobivanja organizama željenog genotipa i fenotoipa. Studenti dobivaju neophodna teorijska znanja o primjeni genetički modificiranih organizama u biotehnologiji i proizvodnji hrane.

Types of instruction

  • Predavanja
  • Seminari
    Studenti prezentiraju znanstveni rad na temu GM-organizama ili prijavu za komercijalizaciju GMO, te potom sudjeluju u raspravi vezanu uz prezentiranu temu

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Definirati osnovne pojmove kao što su GMO, genetičko inženjerstvo, transgeni organizam, transgen, cisgen, heterologna ekspresija gena, GM-proizvod, „pharming“, klon, kloniranje. Aktivno sudjelovanje u nastavi, pismeni i usmeni ispit
Obrazložiti sličnosti i razlike metoda genetičkog inženjerstva i klasičnog oplemenjivanja. Aktivno sudjelovanje u nastavi, pismeni i usmeni ispit
Na temelju konkretnih primjera, obrazložiti razloge primjene GMO sa stajališta proizvođača i potrošača. Aktivno sudjelovanje u nastavi, pismeni i usmeni ispit
Kronološki prikazati pristup oplemenjivanju poljoprivrednih biljaka od početaka poljoprivrede do danas uključujući „zelenu revoluciju“. Aktivno sudjelovanje u nastavi, pismeni i usmeni ispit
Usporediti politiku SAD-a, EU i RH prema GM-proizvodima u prehrani. Aktivno sudjelovanje u nastavi, pismeni i usmeni ispit
Na temelju karakteristika proizvoda zaključiti postoji li zakonska obaveza da ga se označi kao GM-proizvod te zaključiti da li su pojedine tvrdnje u skladu sa Zakonom o GMO. Aktivno sudjelovanje u nastavi, pismeni i usmeni ispit
Zaključiti da li su pojedine tvrdnje o rasprostranjenosti, svojstvima i komercijalnoj dostupnosti GMO istinite te argumentirati odgovore. Aktivno sudjelovanje u nastavi, pismeni i usmeni ispit
Obrazložiti što je to tritikal, komentirati ga obzirom na Zakon o GMO te hodogramom prikazati postupak njegove konstrukcije. Aktivno sudjelovanje u nastavi, pismeni i usmeni ispit
Obrazložiti najčešće korištene metode transformacije biljnih stanica te komentirati njihove prednosti i mane. Aktivno sudjelovanje u nastavi, pismeni i usmeni ispit
Razlikovati karakteristike Ti-plazmida, razoružanog Ti-plazmida i „helper platmida te njihove karakteristike povezati s ulogama tijekom prijenosa DNA iz bakterijske u biljnu stanicu. Aktivno sudjelovanje u nastavi, pismeni i usmeni ispit
Zaključiti je li pojedina tvrdnja o ekološkom i ekonomskom utjecaju uzgoja GM-biljaka istinita te argumentirati odgovore. Aktivno sudjelovanje u nastavi, pismeni i usmeni ispit
Obrazložiti strategije konstrukcije GM-biljaka rezistentnih na viruse. Aktivno sudjelovanje u nastavi, pismeni i usmeni ispit
Zaključiti da li bi neka prehrambena namirnica mogla biti GM-proizvod, argumentirati odgovor te zaključiti da li se ona prema Zakonu o GMO mora i označiti kao GM-proizvod. Aktivno sudjelovanje u nastavi, pismeni i usmeni ispit
Obrazložiti princip, prednosti i mane metoda koje se koriste za detekciju i kvantifikaciju GMO u sirovinama i proizvodima Aktivno sudjelovanje u nastavi, pismeni i usmeni ispit

Working methods

Teachers' obligations

Održavanje predavanja, priprema materijala za seminarske radove studenata, savjetovanje studenata pri izradi seminarskog rada, poticanje rasprave na seminarima, ocjenjivanje seminarskih radova, konzultacije, priprema, održavanje i ocjenjivanje pismenih ispita te održavanje usmenih ispita

Students' obligations

Pohađati nastavu, sudjelovati u raspravama tijekom nastave, prezentirati seminarski rad te položiti usmeni i pismeni ispit

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Pohađanje nastave 20 20 0,5
seminarski rad 10 bodova (10%) 10 20 0,5
pismeni ispit 40 bodova (40%) 40 1
Usmeni ispit 50 bodova (50%) 40 1
Ukupno 100 više od 60 % više od 70 % više od 80 % više od 90 % dovoljan dobar vrlodobar izvrstan 30 120 3

Na temelju seminarskog izlaganja mogu dobiti maksimalno 10 bodova, na temelju pismenog ispita 40 bodova i na temelju usmenog ispita 50 bodova. Svi bodovi se zbrajaju te se ocjena formira temeljem gore navedene bodovne skale

Weekly class schedule

  1. uvod u modul; usporedba klasičnog oplemenjivanja i genetičkog inženjerstva; povijesni pregled metoda oplemenjivanja biljaka; definicija GMO i stav javnosti i laika prema GMO
  2. najčešća svojstva i rasprostranjenost GM-usjeva; pregled zakonskih akata o GMO; osnove o biljnom genomu i životnom ciklusu kritosjemenjača
  3. primjena kolhicina i primjeri poliploidnih i hibridnih biljaka
  4. primjena kalusnih kultura i biljnih hormona
  5. metode transformacije biljnih stanica s naglaskom na metodu pomoću bakterije A.tumefaciens
  6. vektori za transformaciju biljnih stanica (promotori, terminatori, biljezi za selekciju, „reporter“geni)
  7. „antisense vektori“; „ciljane“ i „neciljane“ promjene; „heterosis“ i muška sterilnost
  8. rezistencija na herbicide, otpornost na insekte, rezistencija na viruse, publikacije o štetnom djelovanju GMO na zdravlje i okoliš
  9. genetičke modifikacije žitarica i uljarica; genetički modificirani mikroorganizmi
  10. metode za detekciju i kvantifikaciju GMO u proizvodima i sirovinama
  11. prezentacije seminara (1 do 2 studenta )
  12. prezentacije seminara (1 do 2 studenta )
  13. prezentacije seminara (1 do 2 studenta )
  14. prezentacije seminara (1 do 2 studenta )
  15. prezentacije seminara (1 do 2 studenta )

Obligatory literature

  1. Predavanja i PowerPoint prezentacija (sustav za E-učenje Merlin)
  2. http://www.gmo-compass.org/eng/home/ - GMO Compass
  3. http://www.isaaa.org/ - International Service for the acquisition of Agri-Biotech Applications

Recommended literature

  1. http://www.fao.org/biotech/doc.asp - FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations)
  2. Stewart , Neal C. ed. (2008). Plant biotechnology and genetics: principles, techniques and applications. Hobken: John Wiley & Sons.
  3. Slater, A., Scott, N. W., Fowler, M. R. (2008). Plant biotechnology: the genetic manipulation of plants. - 2nd ed., Oxford University Press.

Similar course at related universities

  • The GMO Debate: Science, Society, and Global Impacts, Cornell University

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.