Print

Dorada i prerada mediteranskih povrtnih i aromatično-ljekovitih vrsta (251049)

Course coordinator

Course description

U predmetu će se analizirati karakteristike mehaničkog i kemijskog sastava svježih povrtnih i aromatično ljekovite vrste mediteranskog područja. Specifični nutrijenti koji se nalaze u sirovini važni su za konzumaciju svježih dijelova biljaka ali i za kvalitetnu doradu i preradu. Prema karakteristikama nutritivnog sastava obradit će se tehnološki postupci i oprema u doradi i preradi povrća sušenjem, zamrzavanjem, minimalno procesuiranjem, biološkom fermentacijom, slano-kiselom obradom i hlađenjem povrća. U aromatično ljekovitim vrstama obradit će se tehnološki postupci i oprema u doradi i preradi sušenjem i metodama izolacije lako hlapljivih aromatičnih i ljekovitih spojeva. Prema karakteristikama svježe sirovine i prerađevine obradit će se ambalažiranje, transport i skladišni uvjeti za povrće i aromatično ljekovite vrste u skladu sa zakonskom regulativom.

Type of course

ECTS: 3.00

English language: L1

E-learning: L1

Teaching hours: 40
Lectures: 40

Lecturer
Associate teacher for seminars
Grading

Sufficient (2): 60-70 %
Good (3): 71-80 %
Very good (4): 81-90 %
Excellent (5): 91-100%

Conditions for obtaining signature

Položen ispit.

General competencies

Osposobljavanje studenata za prepoznavanje i prosuđivanje kvalitete povrtnih i aromatično ljekovitih vrsta mediteranskog područja u svrhu dorade, prerade i skladištenja svježe sirovine i prerađevina.

Types of instruction

  • Predavanja
    Osposobljavanje studenata za prepoznavanje i prosuđivanje kvalitete povrtnih i aromatično ljekovitih vrsta mediteranskog područja u svrhu dorade, prerade i skladištenja svježe sirovine i prerađevine. U predmetu će se analizirati karakteristike mehaničkog i kemijskog sastava svježih povrtnih i aromatično ljekovite vrste mediteranskog područja. Specifični nutrijenti koji se nalaze u sirovini važni su za konzumaciju svježih dijelova biljaka ali i za kvalitetnu doradu i preradu. Prema karakteristikama nutritivnog sastava obradit će se tehnološki postupci i oprema u doradi i preradi povrća sušenjem, zamrzavanjem, minimalno procesuiranjem, biološkom fermentacijom, slano-kiselom obradom i hlađenjem povrća. U aromatično ljekovitim vrstama obradit će se tehnološki postupci i oprema u doradi i preradi sušenjem i metodama izolacije lako hlapljivih aromatičnih i ljekovitih spojeva. Prema karakteristikama svježe sirovine i prerađevine obradit će se ambalažiranje, transport i skladišni uvjeti za povrće i aromatično ljekovite vrste u skladu sa zakonskom regulativom.
  • Seminari
    Stjecanje vještina – skupine (2 studenta) samostalno izrađuju i prezentiraju izlaganje na zadanu temu iz prerade, konzerviranja, čuvanja, skladištenja i ambalažiranja povrtnih i aromatično ljekovitih vrsta mediteranskog područja.

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Identificirati agroekološke i proizvodno-poslovne specifičnosti mediteranske poljoprivrede. Upravljati praksama, tehnikama i tehnologijama u proizvodni i preradi poljoprivrednih proizvoda te vrednovati tehnološka rješenja. Koordinirati i voditi poslove u poljoprivrednoj proizvodnji, preradi i trženju poljoprivrednih proizvoda. samostalno ili u timu upravljati složenim proizvodnim i poslovnim sustavima. Primjenjivati suvremene znanstvene i stručne metode u organizaciji i provedbi proizvodnih, istraživačkih i ostalih poslovnih aktivnosti te deseminirati rezultate Aktivno sudjelovati u kreiranju zakonskih, strateških i operativnih dokumenata Kritički prosuđivati rezultate rada i poslovanja te predlagati razvojna rješenja Pohađanje nastave, seminarski rad, pisme i usmeni ispit

Working methods

Teachers' obligations

Predavanja i dostupnost izloženih tema adekvatnim materijalima.

Students' obligations

Aktivno sudjelovanje u nastavi.

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Pismeni ispit 60-70 %
71-80 %
81-90 %
91-100 %
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
60 60 4

Weekly class schedule

  1. Kvaliteta povrća i aromatično ljekovitih vrsta za svježu konzumaciju, doradu i preradu- mehanički sastav, kemijska svojstva, nutritivni spojevi
  2. Kvaliteta povrća i aromatično ljekovitih vrsta za svježu konzumaciju, doradu i preradu- mehanički sastav, kemijska svojstva, nutritivni spojevi
  3. Kvaliteta povrća i aromatično ljekovitih vrsta za svježu konzumaciju, doradu i preradu- mehanički sastav, kemijska svojstva, nutritivni spojevi Tehnološki postupci dorade i prerade povrća- pregled, karakteristike, oprema
  4. Tehnološki postupci dorade i prerade povrća- pregled, karakteristike, oprema
  5. Tehnološki postupci dorade i prerade povrća- pregled, karakteristike, oprema
  6. Tehnološki postupci dorade i prerade povrća- pregled, karakteristike, oprema
  7. Tehnološki postupci dorade i prerade povrća- pregled, karakteristike, oprema
  8. Tehnološki postupci dorade i prerade povrća- pregled, karakteristike, oprema Tehnološki postupci dorade i prerade aromatično ljekovitih vrsta- pregled, karakteristike, oprema
  9. Tehnološki postupci dorade i prerade aromatično ljekovitih vrsta- pregled, karakteristike, oprema
  10. Tehnološki postupci dorade i prerade aromatično ljekovitih vrsta- pregled, karakteristike, oprema
  11. Tehnološki postupci dorade i prerade aromatično ljekovitih vrsta- pregled, karakteristike, oprema
  12. Tehnološki postupci dorade i prerade aromatično ljekovitih vrsta- pregled, karakteristike, oprema
  13. Tehnološki postupci dorade i prerade aromatično ljekovitih vrsta- pregled, karakteristike, oprema Ambalaža, transport i skladištenje povrća i aromatično ljekovitih vrsta te njihovih prerađevina
  14. Ambalaža, transport i skladištenje povrća i aromatično ljekovitih vrsta te njihovih prerađevina
  15. Ambalaža, transport i skladištenje povrća i aromatično ljekovitih vrsta te njihovih prerađevina

Obligatory literature

  1. Lovrić,T(2003).:Procesi u prehrambenoj industriji s osnovama prehrambenog inžinjerstva,HINUS.
  2. Barrett, D.M.;Somogyi, L.P.;Ramaswamj,H.S.(2004): Processing fruits:Science and Technology,CRC PrILIc,
  3. Herceg Z. (2011). Procesi u prehrambenoj industriji. Plejada, Zagreb.

Recommended literature

  1. Herceg Z. (2009). Procesi konzerviranje hrane- novi postupci. Golden marketing- Tehnička knjiga, Zagreb.

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.