Print

Tehnologija proizvodnje bijelih, ružičastih i crnih vina (228257)

Course coordinator

Course description

Cilj predmet je omogućiti studentima usvajanje temeljnih znanja o postupcima primarne prerade grožđa i tehnologiji proizvodnje bijelih, ružičastih i crnih vina te ih osposobiti za odabir prikladnog tehnološkog procesa, postupka dorade, dozrijevanja i čuvanja vina s obzirom na specifičnosti kultivara i proizvodne godine u uvjetima mediteranskog područja.

Type of course

ECTS: 3.00

English language: L1

E-learning: L1

Teaching hours: 30
Lectures: 30

Lecturer
Grading

Sufficient (2): 61-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%

General competencies

Predmet osposobljava za razumijevanje osnovnih kemijskih i tehnoloških procesa neophodnih u proizvodnji vina. Student stječe teorijska i praktična znanja o načinu i razlozima primjeni pojedinog enološkog postupka i njegovom utjecaju na kakvoću vina

Types of instruction

  • Predavanja
  • Vježbe

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
1. Utvrditi različitosti vina prema njihovom kemijskom sastavu obzirom na kulitvar, područje proizvodnje te specifičnosti pojedine godine. Test znanja ili završni ispit
2. Objasniti i planirati cjelokupan tehnološki proces proizvodnje ovisno o kultivaru i tipu vina koji se želi proizvesti Test znanja ili završni ispit
3. Usporediti tehnološke procese proizvodnje bijelih, ružičastih i crnih vina te predložiti one prikladne uvažavajući uvjete proizvodnje i specifičnosti proizvodne godine Test znanja ili završni ispit
4. Predložiti prikladan tehnološki proces dorade i njege vina ovisno o kemijskom sastavu i senzornim svojstvima vina Test znanja ili završni ispit
5. Razlikovati pojedinačne mirise i okuse te temeljem njih vrednovati kakvoću bijelih, ružičastih i crnih vina Test znanja ili završni ispit

Working methods

Teachers' obligations

Izvođenje nastave prema nastavnom planu, praćenje rada studenata, ocjenjivanje i vrednovanje rada studenta tijekom semestra i na završnom ispitu, praćenje kvalitete koje osiguravaju izlazne kompetencije, aktivna komunikacija sa studentom tijekom cijelog semestra

Students' obligations

Studenti su obavezni redovito prisustvovati na nastavi, a evidenciju nastave provodi predmetni profesor. Za ostvarivanje prava na potpis, studenti su obavezni tijekom cijelog semestra nazočiti na najmanje 80% predavanja i 80% vježbi. Ukoliko je student izostao sa nastave više od dopuštenog, a bez opravdanog razloga, potpis će mu biti uskraćen te je dužan ponovno upisati predmet u idućoj akademskoj godini. Studenti su obavezni prisustvovati i vježbama, gdje se od njih očekuje aktivan angažman, sudjelovanje u raspravi i rješavanju zadataka

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Završni ispit 100% 0-60
61-70
71-80
81-90
91-100
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)

Weekly class schedule

  1. Kemijski sastav grožđa i mošta
  2. Alkoholna i glikopiruvična fermentacija
  3. Tehnologija proizvodnje bijelih vina
  4. Tehnologija proizvodnje crnih i ružičastih vina
  5. Primjena SO2 u vinarstvu
  6. Malolaktična fermentacija
  7. Postupci dorade, njege i dozrijevanja vina
  8. Postupci stabilizacije, bistrenja i filtracije vina
  9. Punjenje i čuvanje vina u boci
  10. Senzorika vina

Obligatory literature

  1. S. Herjavec "Vinarstvo", Golden marketing, Zagreb, 2018
  2. R. Jackson „Wine science“, Academic press, 2000
  3. Riberau-Gayon, P., D., Dubourdieu, B., Doneche, A., Lonvaud: ˝Handbook of enology-The microbiology of Wine and Vinification˝, Volume 1, Paris, 2006.
  4. Riberau-Gayon, P., D., Dubourdieu, B., Doneche, A., Lonvaud: ˝Handbook of enology-The Chemistry of Wine, Stabilization and Treatments˝, second edition Volume 2, Paris, 2006.

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.