Tehnologija proizvodnje bijelih, ružičastih i crnih vina (228257)
Course coordinator
Course description
Cilj predmet je omogućiti studentima usvajanje temeljnih znanja o postupcima primarne prerade grožđa i tehnologiji proizvodnje bijelih, ružičastih i crnih vina te ih osposobiti za odabir prikladnog tehnološkog procesa, postupka dorade, dozrijevanja i čuvanja vina s obzirom na specifičnosti kultivara i proizvodne godine u uvjetima mediteranskog područja.
Type of course
- Diplomski studij / Mediteranska poljoprivreda (Compulsory course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 3.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 30
Lectures: 30
Lecturer
Grading
Sufficient (2): 61-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
General competencies
Predmet osposobljava za razumijevanje osnovnih kemijskih i tehnoloških procesa neophodnih u proizvodnji vina. Student stječe teorijska i praktična znanja o načinu i razlozima primjeni pojedinog enološkog postupka i njegovom utjecaju na kakvoću vina
Types of instruction
- Predavanja
- Vježbe
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
1. Utvrditi različitosti vina prema njihovom kemijskom sastavu obzirom na kulitvar, područje proizvodnje te specifičnosti pojedine godine. | Test znanja ili završni ispit |
2. Objasniti i planirati cjelokupan tehnološki proces proizvodnje ovisno o kultivaru i tipu vina koji se želi proizvesti | Test znanja ili završni ispit |
3. Usporediti tehnološke procese proizvodnje bijelih, ružičastih i crnih vina te predložiti one prikladne uvažavajući uvjete proizvodnje i specifičnosti proizvodne godine | Test znanja ili završni ispit |
4. Predložiti prikladan tehnološki proces dorade i njege vina ovisno o kemijskom sastavu i senzornim svojstvima vina | Test znanja ili završni ispit |
5. Razlikovati pojedinačne mirise i okuse te temeljem njih vrednovati kakvoću bijelih, ružičastih i crnih vina | Test znanja ili završni ispit |
Working methods
Teachers' obligations
Izvođenje nastave prema nastavnom planu, praćenje rada studenata, ocjenjivanje i vrednovanje rada studenta tijekom semestra i na završnom ispitu, praćenje kvalitete koje osiguravaju izlazne kompetencije, aktivna komunikacija sa studentom tijekom cijelog semestra
Students' obligations
Studenti su obavezni redovito prisustvovati na nastavi, a evidenciju nastave provodi predmetni profesor. Za ostvarivanje prava na potpis, studenti su obavezni tijekom cijelog semestra nazočiti na najmanje 80% predavanja i 80% vježbi. Ukoliko je student izostao sa nastave više od dopuštenog, a bez opravdanog razloga, potpis će mu biti uskraćen te je dužan ponovno upisati predmet u idućoj akademskoj godini. Studenti su obavezni prisustvovati i vježbama, gdje se od njih očekuje aktivan angažman, sudjelovanje u raspravi i rješavanju zadataka
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Završni ispit | 100% |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
Weekly class schedule
- Kemijski sastav grožđa i mošta
- Alkoholna i glikopiruvična fermentacija
- Tehnologija proizvodnje bijelih vina
- Tehnologija proizvodnje crnih i ružičastih vina
- Primjena SO2 u vinarstvu
- Malolaktična fermentacija
- Postupci dorade, njege i dozrijevanja vina
- Postupci stabilizacije, bistrenja i filtracije vina
- Punjenje i čuvanje vina u boci
- Senzorika vina
Obligatory literature
- S. Herjavec "Vinarstvo", Golden marketing, Zagreb, 2018
- R. Jackson „Wine science“, Academic press, 2000
- Riberau-Gayon, P., D., Dubourdieu, B., Doneche, A., Lonvaud: ˝Handbook of enology-The microbiology of Wine and Vinification˝, Volume 1, Paris, 2006.
- Riberau-Gayon, P., D., Dubourdieu, B., Doneche, A., Lonvaud: ˝Handbook of enology-The Chemistry of Wine, Stabilization and Treatments˝, second edition Volume 2, Paris, 2006.