Hranidba akvatičnih organizama (246751)
Course coordinator
Course description
Polaznici predmeta Hranidba akvatičnih organizama na poslijediplomskom specijalističkom studiju će se upoznati s metodama proučavanja prirodne ishrane riba i drugih organizama u kopnenim vodama i moru, kao i hranidbe u različitim oblicima akvakulture (marikultura, ciprinikultura, salmonikultura). Upoznati će se s metodama određivanja kondicije riba (Fultonov indeks) te njihovim dužinsko-masenim odnosima u prirodnom okruženju ili uzgoju. Obraditi će se metode i tehnike izrade industrijske (komercijalne) riblje hrane, metode izračunavanja hranidbenih tablica i tehnike hranjenja te način induciranja stvaranja prirodne hrane na slatkovodnim ribnjačarstvima. Navesti će se i metode te postupci u pripremi, izvedbi te obradi podataka hranidbenih istraživanja. Dodatno, studenti će dobiti praktični uvid u fizikalno-kemijske metode mjerenja sadržaja hranjivih tvari u biološkim uzorcima (hrane, vode, tkiva, i animalnih proizvoda), metode određivanja probavljivosti, metode procjene metabolizma i bilance tvari i energije, te metode procjene sastava tijela životinja.
Type of course
- Poslijediplomski studij / Sveučilišni specijalistički studij / Ribarstvo (Compulsory course, 1 semester, 1 year)
ECTS: 4.00
Teaching hours: 20
Lectures: 6
Laboratory exercises: 7
Seminar: 7
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2):
Good (3):
Very good (4):
Excellent (5):
Types of instruction
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
- Seminari
Obligatory literature
- Bogut, I. i sur. (2016): Hranidba riba. HAZU BiH, Sveučilište u Mostaru, UNIZG, Mostar, 559 pp.
- Treer, T., Safner, R., Aničić, I., Lovrinov, M. (1995) Ribarstvo. Globus, Zagreb, 464 pp.
- Bogut, I, Horvath, L., Adamek, Z., Katavić, I. (2006): Ribogojstvo. Poljoprivredni fakultet Osijek, 523 pp.
Recommended literature
- Halver, J. E., Hardy, R. W. (2002): Fish Nutrition (3rd Edition) Academic Press, New York, 500 pp.
- Lim, C., Webster, C.D. (2001): Nutrition and Fish Health. Food Products Press®. New York, 365 pp.
- Grbeša, D. (2004): Metode procjene i tablice kemijskog sastava i hranjive vrijednosti krepkih krmiva, Zagreb, Hrvatsko agronomsko društvo, 2004.
- Odabrani članci znanstvenog časopisa Aquaculture Nutrition.