Print

Hranidba akvatičnih organizama (246751)

Course coordinator

Course description

Polaznici predmeta Hranidba akvatičnih organizama na poslijediplomskom specijalističkom studiju će se upoznati s metodama proučavanja prirodne ishrane riba i drugih organizama u kopnenim vodama i moru, kao i hranidbe u različitim oblicima akvakulture (marikultura, ciprinikultura, salmonikultura). Upoznati će se s metodama određivanja kondicije riba (Fultonov indeks) te njihovim dužinsko-masenim odnosima u prirodnom okruženju ili uzgoju. Obraditi će se metode i tehnike izrade industrijske (komercijalne) riblje hrane, metode izračunavanja hranidbenih tablica i tehnike hranjenja te način induciranja stvaranja prirodne hrane na slatkovodnim ribnjačarstvima. Navesti će se i metode te postupci u pripremi, izvedbi te obradi podataka hranidbenih istraživanja. Dodatno, studenti će dobiti praktični uvid u fizikalno-kemijske metode mjerenja sadržaja hranjivih tvari u biološkim uzorcima (hrane, vode, tkiva, i animalnih proizvoda), metode određivanja probavljivosti, metode procjene metabolizma i bilance tvari i energije, te metode procjene sastava tijela životinja.

Type of course

  • Poslijediplomski studij / Specijalistički studij / Ribarstvo (Compulsory course, 1 semester, 1 year)

ECTS: 4.00

Teaching hours: 20
Lectures: 6
Laboratory exercises: 7
Seminar: 7

Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading

Sufficient (2):
Good (3):
Very good (4):
Excellent (5):

Types of instruction

  • Predavanja
  • Laboratorijske vježbe
  • Seminari

Obligatory literature

  1. Bogut, I. i sur. (2016): Hranidba riba. HAZU BiH, Sveučilište u Mostaru, UNIZG, Mostar, 559 pp.
  2. Treer, T., Safner, R., Aničić, I., Lovrinov, M. (1995) Ribarstvo. Globus, Zagreb, 464 pp.
  3. Bogut, I, Horvath, L., Adamek, Z., Katavić, I. (2006): Ribogojstvo. Poljoprivredni fakultet Osijek, 523 pp.

Recommended literature

  1. Halver, J. E., Hardy, R. W. (2002): Fish Nutrition (3rd Edition) Academic Press, New York, 500 pp.
  2. Lim, C., Webster, C.D. (2001): Nutrition and Fish Health. Food Products Press®. New York, 365 pp.
  3. Grbeša, D. (2004): Metode procjene i tablice kemijskog sastava i hranjive vrijednosti krepkih krmiva, Zagreb, Hrvatsko agronomsko društvo, 2004.
  4. Odabrani članci znanstvenog časopisa Aquaculture Nutrition.

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.