Uzgoj koza (246710)
Course coordinator
Course description
Cilj modula je upoznati studente sa suvremenim biotehnologijama i modelima njihove primjene u kozarskoj proizvodnji. Važnost bioloških, kemijskih i fizikalnih metoda u kozarstvu. In situ i ex situ metode konzervacije gena. Metode određivanja fenotipskih i genotipskih odlika koza. Biološke, anatomske i fiziološke osobitosti koza. Pojava i nasljeđivanje boje vlakna, resica, rogova, brade, te nasljeđivanje spola, hermafroditizam i druge nasljedne mane.
Nasljeđivanje i selekcija koza. Osnovne metode i sustavi uzgoja koza. Uzgojni ciljevi. Prilagodba uzgojnog cilja i genotipa zahtjevima potrošača. Modeli procjene uzgojne vrijednosti (BLUP postupak, Animal model, neovisna selekcija, performance test, progeni test), organizacija, prilagodba, provedba i primjena u našim uvjetima. Selekcija koza za mlijeko. Selekcija koza za meso. Selekcija koza na otpornost na bolesti. Metode odabira majki i očeva rasplodnih jarčeva.
Klasifikacija i standardizacija jarećih trupova i metode procjene kakvoće jarećih i kozjih trupova. Klaonički pokazatelji i kemijski sastav mesa. Metode procjena hranidbene i energetske vrijednosti mesa.
Morfologija vimena i fiziologija sekrecije mlijeka.
Građa vlakna, rast, vrste i osobine vlakana.
Metode označavanja životinja i sljedivost (traceability) kozjih proizvoda od farme do potrošača. Mjesto i uloga koza u očuvanju okoliša, osobito mediteranskih poljoprivrednih resursa. Evidentiranje proizvodnih pokazatelja i praćenje ekonomičnosti kozarske proizvodnje.
Type of course
- Poslijediplomski studij / Sveučilišni specijalistički studij / Stočarstvo (Elective course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 3.00
Teaching hours: 15
Lectures: 10
Auditory exercises: 3
Seminar: 2
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2):
Good (3):
Very good (4):
Excellent (5):
Types of instruction
- Predavanja
- Konzultacije
- Vježbe u praktikumu
- Seminari
Obligatory literature
- Mioč, B. (2022). Uzgoj koza. Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.