Print

Biotehnologije u svinjogojstvu (246715)

Course coordinator

Course description

Nove biotehnologije u svinjogojskoj proizvodnji obuhvaćaju dio uzgoja – selekcije i tehnologiju proizvodnje u svinjogojstvu. U okviru uzgoja – selekcije studenti će se upoznati s novijim metodama kvantitativne genetike (BLUP animal model, metoda slučajne regresije), uzgojnim programima i mijenjanjem uzgojnih ciljeva. Posebno područje bit će hormonalna regulacija rasta, rast u odnosu na vrijeme i odstupanje od standardne krivulje rasta, kompenzacijski rast, metode procjene tjelesnog sastava živih svinja (neutronska aktivacija, CT i NMR), trupova (disekcija) i tkiva. Studenti će dobiti spoznaje o dosezima u molekularnoj genetici, primarno uporabi polimorfnih genetskih markera u popravljanju kvantitativnih svojstava (sastav polovica, kakvoća mesa, plodnost i drugo), otpornosti – zdravlja (stresna osjetljivost, osjetljivost na E. Coli i edemsku bolest), utvrđivanje podrijetla i održavanje genetske različitosti u vrsti Sus – svinja.

Type of course

  • Poslijediplomski studij / Specijalistički studij / Stočarstvo (Elective course, 2 semester, 1 year)

ECTS: 3.00

English language: L2

E-learning: L1 with L2 elements

Teaching hours: 15
Lectures: 8
Auditory exercises: 5
Seminar: 2

Lecturer
Associate teacher for exercises
Grading

Sufficient (2):
Good (3):
Very good (4):
Excellent (5):

General competencies

Student će nakon odslušanog i položenog predmeta biti sposoban za primjenu suvremenih tehnologija u području uzgoja, selekcije i razmnožavanja svinja.

Types of instruction

  • Predavanja
  • Seminari
  • Vježbe

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Identificirati navažnija svojstva u selekciji svinja te usporediti uzgojne programe u svinjogojskoj proizvodnji Prezentacija, rješavanje problemskih zadataka, seminar
Odrediti najvažnije utjecaje koji se mogu koristiti u definiranju modela za procjenu uzgojnih vrijednosti Prezentacija, rješavanje problemskih zadataka, seminar
Analizirati svojstva rasta različitih kategorija svinja Prezentacija, rješavanje problemskih zadataka, seminar
Analizirati nova otkrića u molekularnoj genetici i predvidjeti njihovu primjenu u selekciji svinja Prezentacija, rješavanje problemskih zadataka, seminar
Pokazati važnost reprodukcije u postizanju uzgojnih ciljeva u svinjogojstvu Prezentacija, rješavanje problemskih zadataka, seminar
Kritički prosuđivati mogućnosti primjene novih tehnologija u selekciji svinja Prezentacija, rješavanje problemskih zadataka, seminar

Weekly class schedule

  1. 10 sati vježbi - Analiza proizvodnih podataka za plodnost, mesnatost i brzinu rasta, Analiza utjecaja u modelu za procjenu uzgojnih vrijednosti, Analiza podrijetla životinja, Modeliranje rasta svinja, Primjena ultrazvuka u uzgoju svinja 10 sati seminara -Izrada preglednog rada iz određenog područja
  2. Uzgojni programi i uzgojni ciljevi u svinjogojstvu
  3. Metode procjene uzgojnih vrijednosti
  4. Modeli za procjenu uzgojnih vrijednosti
  5. Biotehnologije u selekciji i reprodukciji svinja
  6. Primjena molekularne genetike u selekciji svinja
  7. Analiza proizvodnih podataka za plodnost, mesnatost i brzinu rasta
  8. Analiza utjecaja u modelu za procjenu uzgojnih vrijednosti
  9. Analiza podrijetla životinja
  10. Modeliranje rasta svinja
  11. Primjena ultrazvuka u uzgoju svinja
  12. Izrada preglednog rada iz određenog područja
  13. Izrada preglednog rada iz određenog područja
  14. Izrada preglednog rada iz određenog područja
  15. Prezentacija preglednog rada iz određenog područja

Preconditions

Obligatory literature

  1. Whitemore C.T. (1998). The Science and Practice of Pig Production. Blackwell Science Ltd., Osney Mead, Oxford OX2 0EL.

Recommended literature

  1. Lukovic, Z. (2010). Genetic parameters for litter size in pigs. Lambert Academic Publishing, Saarbrucken, Germany.
  2. Rothschild, M.F., Ruvinsky, A. (1998). Genetics of the Pig. Oxon, CAB International.

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.