Tehnologija očuvanja i prerade akvatičnih organizama (246774)
Course coordinator

Sanja Vidaček
Course description
Nutricionističke osobine riba rakova i školjkaša. Post-mortalni procesi akvatičnih organizama. Konzerviranje i prerada akvatičnih organizama. Osnovni principi konzerviranja akvatičnih organizama (hlađenje, smrzavanje, sušenje, soljenje, mariniranje, dimljenje). Svojstva leda, salamure, marinade i dima. Riblji poluproizvodi („surimi“) i proizvodi (konzerve: principi konzerviranja – režimi sterilizacije). Proizvodi ostalih akvatičnih organizama („trepang“). Prihvat, pakiranje i transport ribe, proizvoda od ribe, rakova i školjkaša. Sustav osiguranja kvalitete (HACCP sustav). Parametri kvalitete: mikrobiološki i kemijski (bioelektička i impendancijska analiza). Nusproizvodi. Objekti za prihvat i preradu ribe, rakova i školjkaša. Građevinski i tehničko-tehnološki parametri za izgradnju objekata (temperatura, pH, vlažnost prostorija.
Type of course
- Poslijediplomski studij / Sveučilišni specijalistički studij / Ribarstvo (Elective course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 4.00
Teaching hours: 20
Lectures: 6
Laboratory exercises: 6
Seminar: 8
Grading
Sufficient (2):
Good (3):
Very good (4):
Excellent (5):
Types of instruction
- Predavanja
- Seminari
- Vježbe
Obligatory literature
- Petrak, T. H., Medić, L., Gumhalter Karoly, L. (1998): Sustav osiguranja kvalitete svježe i smrznute ribe i svježih rakova., Zadar, 110 pp
- Petrak, T., Gumhalter L., Penić, H. (1999): Tehničko-tehnološki projekt prostorija za uzgoj, preradu i skladištenje smrznute ribe i mekušaca. PI PROM, Varaždin, 97 pp
Recommended literature
- Treer T., Safner R., Aničić I. & Lovrinov M. (1995): Ribarstvo. Globus, Zagreb