Planktonske kulture (246769)
Course coordinator

Marijana Pećarević
Course description
Ekologija uzgoja fitoplanktonskih i zooplanktonskih kultura (optimalni abiotski i biotski faktori). Osnovni biološki i ekološki pojmovi kultura planktonskih populacija (prilagodba, sinergizam, varijacije, tipovi, ciklomorfoza i sl.). Priprava hranjivog medija za uzgoj različitih kultura mikroalgi. Tehnologija uzgoja mikroalgi, Rotatoria (Brachionus plicatilis) i artemije (Artemia salina). Odnos veličine žive hrane i funkcionalnog otvora usta ličinki školjki, rakova i riba. Hranjiva svojstva kultura planktona i njihovo poboljšanje. Inertna hrana i njena primjena u ranim razvojnim stadijima
Type of course
- Poslijediplomski studij / Sveučilišni specijalistički studij / Ribarstvo (Elective course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 3.00
Teaching hours: 15
Lectures: 5
Laboratory exercises: 6
Seminar: 4
Grading
Sufficient (2):
Good (3):
Very good (4):
Excellent (5):
Types of instruction
- Predavanja
- Seminari
- Vježbe
Obligatory literature
- Treer T., Safner R., Aničić I. & Lovrinov M. (1995): Ribarstvo. Globus, Zagreb
- Skaramuca B. (1994): Značenje rotatorija (Branchionus plicatilis, Muller) za akvakulturu. Ribarstvo, 52 (2): 75-78.
- Lubenz E., Tandler A., Minkoff G. (1989): Rotifers as food in aquaculture. Hydrobiologia, 186/187: 387-400
- Pillay T. V. R. (1995): Aquaculture principles and practices. Fishing New Books, Oxford.
Recommended literature
- Bromage N. R., Roberts R. J. (1995): Broodstock Management and Egg and Larval Quality. University Press, Cambridge, Marston Book Services LTD, Oxford.