Print

Planktonske kulture (246769)

Course coordinator


Marijana Pećarević

Course description

Ekologija uzgoja fitoplanktonskih i zooplanktonskih kultura (optimalni abiotski i biotski faktori). Osnovni biološki i ekološki pojmovi kultura planktonskih populacija (prilagodba, sinergizam, varijacije, tipovi, ciklomorfoza i sl.). Priprava hranjivog medija za uzgoj različitih kultura mikroalgi. Tehnologija uzgoja mikroalgi, Rotatoria (Brachionus plicatilis) i artemije (Artemia salina). Odnos veličine žive hrane i funkcionalnog otvora usta ličinki školjki, rakova i riba. Hranjiva svojstva kultura planktona i njihovo poboljšanje. Inertna hrana i njena primjena u ranim razvojnim stadijima

Type of course

  • Poslijediplomski studij / Specijalistički studij / Ribarstvo (Elective course, 2 semester, 1 year)

ECTS: 3.00

Teaching hours: 15
Lectures: 5
Laboratory exercises: 6
Seminar: 4

Grading

Sufficient (2):
Good (3):
Very good (4):
Excellent (5):

Types of instruction

  • Predavanja
  • Seminari
  • Vježbe

Obligatory literature

  1. Treer T., Safner R., Aničić I. & Lovrinov M. (1995): Ribarstvo. Globus, Zagreb
  2. Skaramuca B. (1994): Značenje rotatorija (Branchionus plicatilis, Muller) za akvakulturu. Ribarstvo, 52 (2): 75-78.
  3. Lubenz E., Tandler A., Minkoff G. (1989): Rotifers as food in aquaculture. Hydrobiologia, 186/187: 387-400
  4. Pillay T. V. R. (1995): Aquaculture principles and practices. Fishing New Books, Oxford.

Recommended literature

  1. Bromage N. R., Roberts R. J. (1995): Broodstock Management and Egg and Larval Quality. University Press, Cambridge, Marston Book Services LTD, Oxford.

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.