Print

Akvatični Avertebrata (246770)

Course coordinator

Course description

Upoznati studente poslijediplomskog studija s planktonskim zajednicama i zajednicama bentosa. Vezano za planktonske zajednice najprije će se govoriti o parametrima koji uvjetuju njihov razvitak i o osnovnim skupinama koje tvore zooplankton. Zatim o vertikalnoj i horizontalnoj raspodjeli zooplanktona i važnosti pojedinih vrsta kao pokazateljima trofičkog stanja u stajaćim vodama. Određivanje biomase zooplanktona. Važnost zooplanktona u prehrambenim lancima.
Vezano za bentoske zajednice govorit će se najprije o osobinama vodenih ekosustava. Zatim o porijeklu živog svijeta u vodama na kopnu. U osnovnim crtama će se samo spomenuti abiotički i biotički čimbenici koji određuju raspored različitih životinjskih skupina u vodama na kopnu. Obrazložiti raspored i sastav životinjskog svijeta u odnosu na stanište. S tim u vezi objasnit će se pojmovi kao što su seston, neuston, mikro- i makro bentos i drugi. Makrozoobentoskao pokazatelj saprobioloških prilika u vodotocima. Akvatični testovi toksičnosti.

Type of course

  • Poslijediplomski studij / Specijalistički studij / Ribarstvo (Elective course, 2 semester, 1 year)

ECTS: 4.00

Teaching hours: 20
Lectures: 6
Laboratory exercises: 7
Seminar: 7

Grading

Sufficient (2):
Good (3):
Very good (4):
Excellent (5):

Types of instruction

  • Predavanja
  • Seminari
  • Vježbe

Obligatory literature

  1. Lampert W., Sommer U. (1997): Lymnoecology: The ecology of lakes and streams. Oxford University Press, New York, 382 pp
  2. Sommer U. (1994): Planktologie. Springer, Berlin

Recommended literature

  1. Matoničkin I., Pavletić Z. (1972): Život naših rijeka. Školska knjiga, 198 pp

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.