Voćarstvo Mediterana (228249)
Course coordinator
Course description
Cilj predmeta je omogućiti studentima stjecanje znanja o stanju i mogućnostima uzgoja voćnih vrsta u Mediteranskom području s obzirom na specifičnosti proizvodnog prostora. Predmet studentima pruža osnovne informacije o gospodarski značajnim i manje zastupljenim voćnim vrstama pogodnim za uzgoj na mediteranskom području, kao i odabiru adekvatnih vrsta i sorata za navedeno područje s obzirom na prikladnost agroekoloških uvjeta mediteranskog područja. Ovaj predmet je studentima osnova za razumijevanje i praćenje ostalih predmeta koji će slušati na studiju Mediteranska poljoprivreda.
Type of course
- Diplomski studij / Mediteranska poljoprivreda (Compulsory course, 1 semester, 1 year)
ECTS: 2.00
English language: L2
E-learning: L2
Teaching hours: 20
Lectures: 20
Lecturer
Grading
Sufficient (2): 60 - 70 %
Good (3): 71 - 80 %
Very good (4): 81 - 90 %
Excellent (5): 91 - 100%
General competencies
Program predmeta Voćarstvo Mediterana omogućit će studentima stjecanje teorijskih znanja iz biologije, fiziologije i ekologije voćnih vrsta mediteranskog područja. Stečeno znanje važno je za praćenje ostalih voćarskih predmeta na diplomskom studiju Mediteranska poljoprivreda. Poznavanje specifičnosti i zahtjeva pojedinih voćnih vrsta osposobljava buduće stručnjake za razumijevanje potreba odabira pojedine vrste za određeno uzgojno područje kao i potrebu prilagodbe proizvodnog prostora sukladno zahtjevima vrste što je ključno za iskorištenja potencijala vrste odnosno postizanje uspjeha i ekonomski isplativosti voćarske proizvodnje.
Types of instruction
- Predavanja
Nastava se održava turnusno sukladno dogovorenom rasporedu nastave u trimestru. Gradivo predavanja je studentima unaprijed dostupno u obliku power point prezentacija (preko sustava Merlin). - Provjere znanja
Pismeni ispiti (kolokviji i završni), usmeni ispit. - Konzultacije
Termin konzultacija je prema dogovoru sa studentima uz prethodnu najavu e-mailom.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Razlikovati morfološka, biološka i fiziološka svojstva voćnih vrsta Mediteranskog područja | Parcijalni ispit/pismeni ispit/usmeni ispit |
Definirati gospodarski značajne voćne vrste za uzgoj u Mediteranskom području | Parcijalni ispit/pismeni ispit/usmeni ispit |
Analizirati pogodnost agroekološke uvjeta za uzgoj različitih voćnih vrsta u Mediteranskom području | Parcijalni ispit/pismeni ispit/usmeni ispit |
Opisati i interpretirati postupke pripreme terena za podizanje nasada voćnih vrsta s obzirom na specifičnosti proizvodnog prostora Mediteranskog područja | Parcijalni ispit/pismeni ispit/usmeni ispit |
Working methods
Teachers' obligations
Osigurati pripremu materijala prema nastavnim cjelinama i njihovu dostupnost u sustav za e-učenje Merlin; pravovremeno informirati studente o važnim informacijama i događanjima na predmetu; održavati predavanja sukladno sadržaju predmeta; redovito provjeravati i adekvatno ocjenjivati stečeno znanje i vještine kroz aktivnost na nastavi, parcijalne ispite te pismeni i usmeni ispit.
Students' obligations
Redovito pohađanje nastave, aktivno sudjelovanje na nastavi, samostalno rješavanje i predaja zadataka. Polaganje kolokvija, pismenog i usmenog ispita.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave i aktivnost na nastavi | 10 % |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
20 | 20 | 0,2 |
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Parcijalni ispit (Kolokvij) | 40 % |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
20 | 0,8 |
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Završni ispit (pismeni/usmeni) | 50 % |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
20 | 1 | |
Ukupno | 20 | 60 | 2 |
Weekly class schedule
- Stanje voćarstva i proizvodnja voća u Republici Hrvatskoj s naglaskom na voćne vrste Mediteranskog područja
- Podrijetlo, rasprostranjenost i gospodarsko značenje voćnih vrsta Mediteranskog područja
- Podrijetlo, rasprostranjenost i gospodarsko značenje voćnih vrsta Mediteranskog područja Prikladnost agroekoloških i edafskih uvjeta Mediteranskog područja za uzgoj određenih voćnih vrsta sukladno zahtjevima vrste;
- Prikladnost agroekoloških i edafskih uvjeta Mediteranskog područja za uzgoj određenih voćnih vrsta sukladno zahtjevima vrste;
- Biologija i fiziologija i razmnožavanje gospodarski značajnih voćnih vrsta Mediteraskog područja (jabuka, breskva, trešnja, višnja, smokva, bajam, agrumi)
- Biologija i fiziologija i razmnožavanje gospodarski značajnih voćnih vrsta Mediteraskog područja (jabuka, breskva, trešnja, višnja, smokva, bajam,agrumi)
- Biologija i fiziologija i razmnožavanje manje zastupljenih voćnih vrsta Mediteraskog područja (rogač, šipak, kivi, kaki, nešpola, žižula, planika)
- Odabir vrsta i sorata pogodnih za Mediteransko područje s naglaskom na sortiment (autohtoni, udomaćeni i introducirani)
- Značaj oprašivanja mediteranskih voćnih vrsta
- Prilagodba i priprema proizvodnog prostora za uzgoj voćnih vrsta u Mediteranskom području
Obligatory literature
- Predavanja i Power Point-prezentacija (Merlin-sustav e-učenje)
- Skendrović Babojelić, M., Fruk G. (2016) Priručnik iz voćarstva „Građa, svojstva i analize voćnih plodova“, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb.
- Krpina, I. i suradnici (2004). Voćarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb
- Miljković, I. (1991.) Suvremeno voćarstvo, Znanje, Zagreb (odabrana poglavlja)
Recommended literature
- Jackson, D.I; Looney, N. Temperate and Subtropical Fruit Production. Wallingford, UK: CABI, 1999
- Tabain F. (1975): Uzgoj agruma. Nakladni zavod Znanje, Zagreb,
- Jemrić, T. (2007) Cijepljenje i rezidba voćaka, Uliks, Rijeka