Print

Voćarstvo Mediterana (228249)

Course coordinator

Course description

Cilj predmeta je omogućiti studentima stjecanje znanja o stanju i mogućnostima uzgoja voćnih vrsta u Mediteranskom području s obzirom na specifičnosti proizvodnog prostora. Predmet studentima pruža osnovne informacije o gospodarski značajnim i manje zastupljenim voćnim vrstama pogodnim za uzgoj na mediteranskom području, kao i odabiru adekvatnih vrsta i sorata za navedeno područje s obzirom na prikladnost agroekoloških uvjeta mediteranskog područja. Ovaj predmet je studentima osnova za razumijevanje i praćenje ostalih predmeta koji će slušati na studiju Mediteranska poljoprivreda.

Type of course

ECTS: 2.00

English language: L2

E-learning: L2

Teaching hours: 20
Lectures: 20

Lecturer
Grading

Sufficient (2): 60 - 70 %
Good (3): 71 - 80 %
Very good (4): 81 - 90 %
Excellent (5): 91 - 100%

General competencies

Program predmeta Voćarstvo Mediterana omogućit će studentima stjecanje teorijskih znanja iz biologije, fiziologije i ekologije voćnih vrsta mediteranskog područja. Stečeno znanje važno je za praćenje ostalih voćarskih predmeta na diplomskom studiju Mediteranska poljoprivreda. Poznavanje specifičnosti i zahtjeva pojedinih voćnih vrsta osposobljava buduće stručnjake za razumijevanje potreba odabira pojedine vrste za određeno uzgojno područje kao i potrebu prilagodbe proizvodnog prostora sukladno zahtjevima vrste što je ključno za iskorištenja potencijala vrste odnosno postizanje uspjeha i ekonomski isplativosti voćarske proizvodnje.

Types of instruction

  • Predavanja
    Nastava se održava turnusno sukladno dogovorenom rasporedu nastave u trimestru. Gradivo predavanja je studentima unaprijed dostupno u obliku power point prezentacija (preko sustava Merlin).
  • Provjere znanja
    Pismeni ispiti (kolokviji i završni), usmeni ispit.
  • Konzultacije
    Termin konzultacija je prema dogovoru sa studentima uz prethodnu najavu e-mailom.

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Razlikovati morfološka, biološka i fiziološka svojstva voćnih vrsta Mediteranskog područja Parcijalni ispit/pismeni ispit/usmeni ispit
Definirati gospodarski značajne voćne vrste za uzgoj u Mediteranskom području Parcijalni ispit/pismeni ispit/usmeni ispit
Analizirati pogodnost agroekološke uvjeta za uzgoj različitih voćnih vrsta u Mediteranskom području Parcijalni ispit/pismeni ispit/usmeni ispit
Opisati i interpretirati postupke pripreme terena za podizanje nasada voćnih vrsta s obzirom na specifičnosti proizvodnog prostora Mediteranskog područja Parcijalni ispit/pismeni ispit/usmeni ispit

Working methods

Teachers' obligations

Osigurati pripremu materijala prema nastavnim cjelinama i njihovu dostupnost u sustav za e-učenje Merlin; pravovremeno informirati studente o važnim informacijama i događanjima na predmetu; održavati predavanja sukladno sadržaju predmeta; redovito provjeravati i adekvatno ocjenjivati stečeno znanje i vještine kroz aktivnost na nastavi, parcijalne ispite te pismeni i usmeni ispit.

Students' obligations

Redovito pohađanje nastave, aktivno sudjelovanje na nastavi, samostalno rješavanje i predaja zadataka. Polaganje kolokvija, pismenog i usmenog ispita.

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Pohađanje nastave i aktivnost na nastavi 10 % 0-60
61-70
71-80
81-90
91-100
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
20 20 0,2
Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Parcijalni ispit (Kolokvij) 40 % 0-60
61-70
71-80
81-90
91-100
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
20 0,8
Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Završni ispit (pismeni/usmeni) 50 % 0-60
61-70
71-80
81-90
91-100
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
20 1
Ukupno 20 60 2

Weekly class schedule

  1. Stanje voćarstva i proizvodnja voća u Republici Hrvatskoj s naglaskom na voćne vrste Mediteranskog područja
  2. Podrijetlo, rasprostranjenost i gospodarsko značenje voćnih vrsta Mediteranskog područja
  3. Podrijetlo, rasprostranjenost i gospodarsko značenje voćnih vrsta Mediteranskog područja Prikladnost agroekoloških i edafskih uvjeta Mediteranskog područja za uzgoj određenih voćnih vrsta sukladno zahtjevima vrste;
  4. Prikladnost agroekoloških i edafskih uvjeta Mediteranskog područja za uzgoj određenih voćnih vrsta sukladno zahtjevima vrste;
  5. Biologija i fiziologija i razmnožavanje gospodarski značajnih voćnih vrsta Mediteraskog područja (jabuka, breskva, trešnja, višnja, smokva, bajam, agrumi)
  6. Biologija i fiziologija i razmnožavanje gospodarski značajnih voćnih vrsta Mediteraskog područja (jabuka, breskva, trešnja, višnja, smokva, bajam,agrumi)
  7. Biologija i fiziologija i razmnožavanje manje zastupljenih voćnih vrsta Mediteraskog područja (rogač, šipak, kivi, kaki, nešpola, žižula, planika)
  8. Odabir vrsta i sorata pogodnih za Mediteransko područje s naglaskom na sortiment (autohtoni, udomaćeni i introducirani)
  9. Značaj oprašivanja mediteranskih voćnih vrsta
  10. Prilagodba i priprema proizvodnog prostora za uzgoj voćnih vrsta u Mediteranskom području

Obligatory literature

  1. Predavanja i Power Point-prezentacija (Merlin-sustav e-učenje)
  2. Skendrović Babojelić, M., Fruk G. (2016) Priručnik iz voćarstva „Građa, svojstva i analize voćnih plodova“, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb.
  3. Krpina, I. i suradnici (2004). Voćarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb
  4. Miljković, I. (1991.) Suvremeno voćarstvo, Znanje, Zagreb (odabrana poglavlja)

Recommended literature

  1. Jackson, D.I; Looney, N. Temperate and Subtropical Fruit Production. Wallingford, UK: CABI, 1999
  2. Tabain F. (1975): Uzgoj agruma. Nakladni zavod Znanje, Zagreb,
  3. Jemrić, T. (2007) Cijepljenje i rezidba voćaka, Uliks, Rijeka

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.