Print

Uzgoj povrća u zaštićenim prostorima (251046)

Course coordinator

Course description

Cilj predmeta je osposobiti studente za odabir tipa zaštićenog prostora, odgovarajuće opreme za reguliranje mikroklimatskih čimbenika i tehnologije uzgoja u svrhu racionalnog korištenja u agroekološkim uvjetima mediteranskog područja. Studenti će steći znanje o interakcijama mikroklimatskih čimbenika u zaštićenim prostorima i na temelju njih upravljati opremom za njihovu regulaciju. Poznavanje čimbenika proizvodnje i zahtjeva biljaka neophodno je za odabir odgovarajuće hidroponske tehnike uzgoja i pripremu hranjive otopine odgovarajućeg sastava s ciljem postizanja visokih i kvalitetnih prinosa u zaštićenim prostorima

Type of course

ECTS: 3.00

English language: L1

E-learning: L1

Teaching hours: 40
Lectures: 30
Practicum: 6
Seminar: 4

Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading

Sufficient (2):
Good (3):
Very good (4):
Excellent (5):

General competencies

- stjecanje praktičnih vještina o suvremenim tehnikama u proizvodnji povrća prikladnim za mediteransko područje
- samostalno upravljanje opremom za regulaciju mikroklimatskih čimbenika u zaštićenom prostoru te u hidroponskom uzgoju povrća
- određivanje kvalitete povrtnih vrsta mediteranskog područja u svrhu dorade, prerade i skladištenja svježe sirovine i prerađevina

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Upravljati mikroklimatskim uvjetima zaštićenog prostora ovisno o uzgajanoj kulturi i zahtjevima u različitim fenofazama rasta i razvoja. Seminarski rad, pismeni ispit
Odabrati i primijeniti odgovarajuću opremu za mediteranske uvjete proizvodnje, ovisno o tehnologiji uzgoja i kulturi. Pismeni ispit
Prepoznati najvažnije dijelove sustava i opremu za hidroponski uzgoj te pripremiti hranjivu otopinu odgovarajućeg sastava. Seminarski rad, pismeni ispit
Preporučiti prikladnu tehniku uzgoja za pojedinu kulturu i provesti agrotehničke zahvate tijekom sezone uzgoja. Pismeni ispit

Weekly class schedule

  1. P - Značaj i funkcija zaštićenih prostora u produženju vegetacijskog razdoblja povrćarskih kultura. Mogućnosti poboljšanja svojstava pokrovnih materijala.
  2. P - Svjetlo i ugljični dioksid kao mikroklimatski čimbenici zaštićenog prostora. VP - Proračun dopunskog osvjetljenja u zaštićenom prostoru.
  3. P - Temperatura i relativna vlaga zraka kao mikroklimatski čimbenici zaštićenog prostora. VP - Proračun gubitaka topline i korištenje psihrometrijske karte.
  4. P - Oprema za reguliranje mikroklimatskih čimbenika i njihove interakcije u zaštićenom prostoru.
  5. S - Mikroklimatski uvjeti zaštićenog prostora za različite povrćarske kulture.
  6. P - Hidroponske tehnike uzgoja povrća na supstratima i bez supstrata, vrste supstrata i njihova kemijska i fizikalna svojstva.
  7. P - Oprema za pripremu i sterilizaciju hranive otopine u hidroponskom uzgoju, metode sterilizacije.
  8. P - Sastav hranive otopine, metode pripreme i korekcije sastava, dinamika fertirigacije u hidroponskom uzgoju.
  9. VP - Proračun sastava hranive otopine
  10. S - Sastav hranive otopine za različite povrćarske kulture

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.