Uzgoj povrća u zaštićenim prostorima (251046)
Course coordinator
Course description
Cilj predmeta je osposobiti studente za odabir tipa zaštićenog prostora, odgovarajuće opreme za reguliranje mikroklimatskih čimbenika i tehnologije uzgoja u svrhu racionalnog korištenja u agroekološkim uvjetima mediteranskog područja. Studenti će steći znanje o interakcijama mikroklimatskih čimbenika u zaštićenim prostorima i na temelju njih upravljati opremom za njihovu regulaciju. Poznavanje čimbenika proizvodnje i zahtjeva biljaka neophodno je za odabir odgovarajuće hidroponske tehnike uzgoja i pripremu hranjive otopine odgovarajućeg sastava s ciljem postizanja visokih i kvalitetnih prinosa u zaštićenim prostorima
Type of course
- Diplomski studij / Mediteranska poljoprivreda (Compulsory course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 3.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 40
Lectures: 30
Practicum: 6
Seminar: 4
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2):
Good (3):
Very good (4):
Excellent (5):
General competencies
- stjecanje praktičnih vještina o suvremenim tehnikama u proizvodnji povrća prikladnim za mediteransko područje
- samostalno upravljanje opremom za regulaciju mikroklimatskih čimbenika u zaštićenom prostoru te u hidroponskom uzgoju povrća
- određivanje kvalitete povrtnih vrsta mediteranskog područja u svrhu dorade, prerade i skladištenja svježe sirovine i prerađevina
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Upravljati mikroklimatskim uvjetima zaštićenog prostora ovisno o uzgajanoj kulturi i zahtjevima u različitim fenofazama rasta i razvoja. | Seminarski rad, pismeni ispit |
Odabrati i primijeniti odgovarajuću opremu za mediteranske uvjete proizvodnje, ovisno o tehnologiji uzgoja i kulturi. | Pismeni ispit |
Prepoznati najvažnije dijelove sustava i opremu za hidroponski uzgoj te pripremiti hranjivu otopinu odgovarajućeg sastava. | Seminarski rad, pismeni ispit |
Preporučiti prikladnu tehniku uzgoja za pojedinu kulturu i provesti agrotehničke zahvate tijekom sezone uzgoja. | Pismeni ispit |
Weekly class schedule
- P - Značaj i funkcija zaštićenih prostora u produženju vegetacijskog razdoblja povrćarskih kultura. Mogućnosti poboljšanja svojstava pokrovnih materijala.
- P - Svjetlo i ugljični dioksid kao mikroklimatski čimbenici zaštićenog prostora. VP - Proračun dopunskog osvjetljenja u zaštićenom prostoru.
- P - Temperatura i relativna vlaga zraka kao mikroklimatski čimbenici zaštićenog prostora. VP - Proračun gubitaka topline i korištenje psihrometrijske karte.
- P - Oprema za reguliranje mikroklimatskih čimbenika i njihove interakcije u zaštićenom prostoru.
- S - Mikroklimatski uvjeti zaštićenog prostora za različite povrćarske kulture.
- P - Hidroponske tehnike uzgoja povrća na supstratima i bez supstrata, vrste supstrata i njihova kemijska i fizikalna svojstva.
- P - Oprema za pripremu i sterilizaciju hranive otopine u hidroponskom uzgoju, metode sterilizacije.
- P - Sastav hranive otopine, metode pripreme i korekcije sastava, dinamika fertirigacije u hidroponskom uzgoju.
- VP - Proračun sastava hranive otopine
- S - Sastav hranive otopine za različite povrćarske kulture