Mediteransko stočarstvo (228307)
Course coordinators

Assoc. Prof. Tomislav Šarić, PhD
Course description
Izrazita heterogenost reljefnih, klimatskih i vegetacijskih obilježja Mediterana ogleda se i u domeni stočarstva koje u pravilu nastoji pratiti raspoložive prirodne resurse. Cilj ovog predmeta je dati uvid u aktualne stočarske trendove na Mediteranu i osposobiti studente za upravljanje procesima uzgoja domaćih životinja i proizvodnje primarnih animalnih proizvoda (meso i mlijeko). Cilj predmeta je upoznati studente sa suvremenim znanstvenim dostignućima i tehnološkim rješenjima u funkciji postizanja visokih proizvodnih rezultata uvažavajući osnovna načela dobrobiti životinja i održivog gospodarenja ekosustavima u području Mediterana. Kroz pojedine tematske cjeline studente će se upoznati s komparativnim prednostima i limitirajućim faktorima Mediterana za profitabilno i ekološki održivo bavljenje stočarstvom. Pored naglaska na primarne stočarske proizvode, spoznati će se važnost i mogućnost primjene sekundarnih proizvoda stočarstva (gnoj, vuna) u nekonvencionalnim sustavima proizvodnje bilja slijedeći globalne trendove(integrirana i ekološka poljoprivreda, permakultura) .
Type of course
ECTS: 4.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 40
Lectures: 24
Practicum: 9
Seminar: 3
Field exercises: 4
Lecturer
Associate teacher for exercises
- Assoc. Prof. Ante Kasap, PhD
- Assoc. Prof. Tomislav Šarić, PhD
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
General competencies
Stjecanje osnovnih znanja o uzgoju stoke i različitim tehnologijama proizvodnje primarnih i sekundarnih proizvoda stočarstva u tipičnim uvjetima Mediterana. Predmetom se stječu preduvjeti za kritički osvrt na pojedine segmente stočarske proizvodnje i predlaganje optimalnih rješenja problema u okvirima pojedine ekološke niše.
Types of instruction
- Predavanja
- Vježbe u praktikumu
- Terenske vježbe
- Seminari
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Odabrati genotipove koji udovoljavaju cilju proizvodnje (meso-mlijeko) i raspoloživim resursima | Rasprave tijekom nastave, kolokvijii/pismeni ispit, seminar, pismeni i usmeni ispit |
Preporučiti metode uzgoja u skladu s načelima dobrobiti životinja i održivog gospodarenja ekosustavima | Rasprave tijekom nastave, kolokvijii/pismeni ispit, seminar, pismeni i usmeni ispit |
Provoditi uzgojne aktivnosti uvažavajući preporuke struke po pitanju reprodukcije, hranidbe i zoohigijene | Rasprave tijekom nastave, kolokvijii/pismeni ispit, seminar, pismeni i usmeni ispit |
Koristiti sekundarne proizvode stočarstva u integriranoj i ekološkoj proizvodnji | Rasprave tijekom nastave, kolokvijii/pismeni ispit, seminar, pismeni i usmeni ispit |
Working methods
Teachers' obligations
Izložiti predviđeni program predavanja na jednostavan i studentima razumljiv način
Provesti predviđeni program vježbi u praktikumu i na terenu te upoznati studente sa elementima izrade i izlaganje seminarskih radova. Procijeniti u kojoj su mjeri studenti sudjelovali u nastavi i usvojili obrazovne ciljeve te ostvarili ishode učenja modula te prema tome ocijeniti studente koristeći tehnike ispitivanja u obliku postavljenih pitanja kombinacijom pismenog i usmenog ocjenjivanja (ocjene od nedovoljan (1) do odličan (5))
Students' obligations
Pohađati predviđeni program predavanja i usvojiti programom predviđena znanja.
Aktivno sudjelovati u raspravi na predavanjima i tijekom izvođena vježbi.
Izraditi seminarske radove i prezentirati glavne rezultate.
Pristupiti polaganju parcijalnih ispita ili završnom pismenom ispitu kao uvjetu za polaganje usmenog završnog ispita
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Nastava (aktivno sudjelovanje) | 24 | 24 | 0.8 | |||
Vježbe (priprema i aktivno sudjelovanje) | 13 | 26 | 0.866 | |||
Seminar | 15% |
0-59% 60-69% 70-79% 80-89% 90% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
3 | 10 | 0.333 |
Pismeni (kolokvij 1) | 15% |
0-59% 60-69% 70-79% 80-89% 90% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
10 | 0.333 | |
Pismeni (kolokvij 2) | 15% |
0-59% 60-69% 70-79% 80-89% 90% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
10 | 0.333 | |
Pismeni (kolokvij 2) | 15% |
0-59% 60-69% 70-79% 80-89% 90% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
10 | 0.333 | |
Usmeni | 40% |
0-59% 60-69% 70-79% 80-89% 90% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
30 | 1 | |
Ukupno | 40 | 120 | 4 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Usmeni | Završni usmeni ispit - uvjet položeni parcijalni testovi znanja (studenti koji ih nisu položili pišu završni pismeni ispit iz cijelog gradiva prije usmenog) |
Weekly class schedule
- Značaj stočarstva na Mediteranu (svi aspekti doprinosa uzgoja stoke uključujući gospodarsku, tradicijsku, demografsku i ekološku komponentu)
- Reprodukcija (upravljanje reprodukcijom u skladu sa proizvodnim ciljem i uvjetima uzgoja
- Postupci sa životinjama u specifičnim fazama uzgoja (pripust, gravidnost, partus, laktacija, odbiće)
- Proizvodnja i mogućnosti aplikacije sekundarnih proizvoda stočarstva (gnoj, vuna) u proizvodnji bilja
- Izračun reprodukcijskih pokazatelja u populaciji
- Primjena osnovnih načela hranidbe pojedinih kategorija životinja
- Sastavljanje obroka
- Genotipovi (pasmine), uzgojno selekcijski rad i očuvanje animalnih genetskih resursa
- Procjene uzgojnih vrijednosti
- Prezentacija seminara studenata po odabranim područjima
- Metaboličke bolesti i njihov utjecaj na proizvodnju
- Parazitarne i infektivne bolesti
- Provedba specifičnih aktivnosti (mužnja, striža, kastracija, odrožavanje, kupiranje) u funkciji veće proizvodnosti i zdravstvenog stanja životinja
- Terenske vježbe (zoohigijana, striža, mužnja)
- Popravak kolikovija održanih tijekom semestra
Obligatory literature
- Uremović, Z., Uremović, M., Pavić, V., Mioč, B., Mužic, S., Janječić, Z. (2000): Stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb.
- Mioč, B., Pavić, V., Sušić ,V. (2007): Ovčarstvo, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
- Mioč, B., Pavić, V. (2002): Kozarstvo, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
- Caput, P., Ivanković, A., Mioč, B. (2013): Očuvanje biološke raznolikosti u stočarstvu, Hrvatska mljekarska udruga. Zagreb.
- Predavanja, PowerPoint prezentacije, dodatni materijali (Merlin)
Recommended literature
- A. Ivanković, D. Filipović, I. Mustać, B. Mioč, Z. Luković, Z. Janječić (2016): Objekti i oprema u stočarstvu. Sveučilište u zagrebu Agronomski fakultet.
Similar course at related universities
- Osnove stočarske proizvodnje (Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet)