Print

Biologija i ekologija vinove loze (228252)

Course coordinator

Course description

Predmet osposobljava studente za razumijevanje složenih procesa rasta i razvoja vinove loze te mehanizama njihove regulacije u ovisnosti o okolišnim čimbenicima mediteranske klime. Poznavanje anatomske građe, fizioloških procesa i ekologije vinove loze osposobljava buduće stručnjake za razumijevanje i rješavanje praktičnih problema u proizvodnji grožđa i vina. Stečena znanja nužan su preduvjet za praćenje i razumijevanje ostalih predmeta vezanih uz tehnologiju proizvodnje grožđa i vina na diplomskom studiju, kao i za nastavak obrazovanja i bavljenje znanstvenim istraživanjima u okviru poslijediplomskog doktorskog studija.

Type of course

ECTS: 2.00

Teaching hours: 20
Lectures: 18
Seminar: 2

Lecturer
Grading

Sufficient (2): 60 - 70 %
Good (3): 71 - 80%
Very good (4): 81 - 90%
Excellent (5): 91 - 100%

Conditions for obtaining signature

Redovito pohađanje nastave predviđene nastavnim planom. Aktivno sudjelovanje u raspravama na predavanjima i seminarima. Priprema i usmeno izlaganje seminara. Polaganje ispita.

Types of instruction

  • Predavanja
  • Seminari
    Studenti imaju zadatak interpretirati i prezentirati rezultate jednog recentnog znanstvenog istraživanja iz područja kojim se bavi ovaj modul.

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Identificirati biološke osobine odgovorne za dobru adaptabilnost i široku rasprostranjenost vinove loze kao vrste Ispit - nakon završenog turnusa predavanja pismeni ispit, a na ostalim ispitnim rokovima usmeni
Opisati anatomsku građu i specifične funkcije vegetativnih i generativnih organa vinove loze Ispit - nakon završenog turnusa predavanja pismeni ispit, a na ostalim ispitnim rokovima usmeni
Analizirati i argumentirati utjecaj promjena u okolišu i abiotskog stresa na faze razvoja i fiziologiju vinove loze Ispit - nakon završenog turnusa predavanja pismeni ispit, a na ostalim ispitnim rokovima usmeni
Računati klimatske indekse te kritički vrednovati njihovu primjenjivost za potrebe procjene prikladnosti područja za uzgoj vinove loze Ispit - nakon završenog turnusa predavanja pismeni ispit, a na ostalim ispitnim rokovima usmeni
Interpretirati i prezentirati rezultate znanstveno istraživačkog rada iz područja biologije i ekologije vinove loze Seminar - interpretacija i prezentacija rezultata objavljenog znanstvenog rada

Working methods

Teachers' obligations

Održavanje izravne nastave - predavanja, seminari. Osmišljavanje tema za seminarske radove i sastavljanjepismenog ispita i njihovo ocjenjivanje. Održavanje usmenih ispita i konzultacija. Izrada nastavnih materijala.

Students' obligations

Redovito pohađanje i aktivno sudjelovanje na predavanjima i seminarima, prezentiranje seminarskog rada. Polaganje ispita.

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
ispit 80% 0 - 59
61 - 70
71 - 80
81 - 90
91 - 100
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
18 48 1,8
Seminar 20 % 0 - 59%
61 - 70%
71 - 80%
81 - 90%
91 - 100%
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
2 12 0,2
Ukupno 100% (S x 20 + I x 80)/100 20 60 2
Evaluation elements Description Deadline Recoupment
ispit Nakon završenog turnusa izravne nastave studenti polažu pismeni ispit. Studenti koji nisu položili pismeni ispit, polažu usmeni ispit na redovitim ispitnim rokovima.
Seminar Studenti pripremaju i izlažu seminarski rad temeljen na dodjeljenom znanstvenom radu iz područja predmeta. Zadnji tjedan nastave.

Weekly class schedule

  1. Anatomska građa vegetativnih i generativnih organa (2 P)
  2. Anatomska građa vegetativnih i generativnih organa (2 P)
  3. Anatomska građa vegetativnih i generativnih organa (2 P)
  4. Rast i razvoj vinove loze – mehanizmi hormonske regulacije i utjecaj okoliša (2 P)
  5. Rast i razvoj vinove loze – utjecaj okoliša (1 P) Klimatski indeksi za procjenu prikladnosti područja za uzgoj vinove loze (1 P)
  6. Klimatski indeksi za procjenu prikladnosti područja za uzgoj vinove loze (2 P)
  7. Prikladnost mediteranske klime za uzgoj vinove loze (2 P)
  8. Prikladnost mediteranske klime za uzgoj vinove loze (1 P) Opasnost od abiotskog stresa (1 P)
  9. Opasnost od abiotskog stresa (2 P)
  10. Prezentacija znanstvenih istraživanja iz područja anatomije i fiziologije vinove loze (2 S)

Obligatory literature

  1. Keller, M. (2010). The Science of Grapevine – Anatomy and Phisiology. Academic Press, USA
  2. Maletić E., Karoglan Kontić, Jasminka, Pejić, I. (2008). Vinova loza-ampelografija, ekologija, oplemenjivanje. Zagreb: Školska knjiga
  3. PowerPoint - prezentacije

Recommended literature

  1. Mullins, M. G., Bouquet, A., Williams, L. E. (1996). Biology of the grapevine. Cambridge University Press, USA

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.