Print

Uzgoj ovaca (246713)

Course coordinator

Course description

Cilj modula je upoznati studente sa suvremenim metodama istraživanja u ovčarstvu. Važnost bioloških, kemijskih i fizikalnih metoda u ovčarstvu te uzgojno-tehnoloških postupaka u proizvodnji ovčjeg mesa i mlijeka. Metodologija utvrđivanja statusa izvornosti pasmine. In situ i ex situ metode konzervacije gena. Metode određivanja fenotipskih i genotipskih odlika ovaca. Metode izolacije DNA iz krvi i tkiva ovaca, utvrđivanje genetske (pasminske) otpornosti na bolesti, te međusobne povezanosti određenih proizvodnih osobina. Subjektivne i objektivne metode prosudbe vanjštine (linear scoring), procjena tjelesne kondicije rasplodnih grla. Pojava i nasljeđivanje boje runa, pigmenta, rogova i dr.
Reprodukcija: organizacija više janjenja (2 u jednoj ili 3 u dvije godine - STAR program). Utjecaj čimbenika okoliša na pojavu estrusa (svjetlo, temperatura, hranidba, melatoninski učinak). Metode utvrđivanja gravidnosti.
Nasljeđivanje i selekcija ovaca. Osnovne metode i sustavi uzgoja ovaca. Uzgojni ciljevi. Modeli procjene uzgojne vrijednosti, prilagodba, provedba i primjena u hrvatskim uvjetima. Selekcija ovaca za mlijeko, odnosno za meso. Biotehnološki postupci reprodukcijskog karaktera (MOET, ET) u provedbi i razvitku uzgojnih programa.
Klasifikacija i standardizacija ovčjih i janjećih trupova. Metode procjene kakvoće janjećih i ovčjih trupova. Klaonički pokazatelji i kemijski sastav mesa. Metode procjena hranidbene i energetske vrijednosti mesa.
Morfologija vimena ovaca i fiziologija sekrecije mlijeka. Metode izračunavanja energetske vrijednosti mlijeka.
Vuna, fiziologija rasta vlakna. Priprema ovaca za strižu, striža, skladištenje vune i priprema za preradu. Metode ocjene fizikalnih, mehaničkih i preradbenih osobina vune te klasifikacije i standardizacije vunskih vlakana.
Metode označavanja životinja i sljedivost (traceability) ovčjih proizvoda od farme do potrošača. Evidentiranje proizvodnih pokazatelja i praćenje ekonomičnosti ovčarske proizvodnje. Biotehnologije u funkciji dobrobiti ovaca. Ovčarska proizvodnja u zaštiti i očuvanju okoliša.

Type of course

  • Poslijediplomski studij / Specijalistički studij / Stočarstvo (Elective course, 2 semester, 1 year)

ECTS: 3.00

Teaching hours: 15
Lectures: 10
Auditory exercises: 2
Seminar: 3

Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading

Sufficient (2):
Good (3):
Very good (4):
Excellent (5):

Obligatory literature

  1. Mioč, B., Pavić, V., Sušić, V. (2007). Ovčarstvo. Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.