Print

Osnove genetike u stočarstvu (246892)

Course coordinator

Course description

Genetika je znanost o nasljeđivanju i kao takva nastoji objasniti razlike i sličnosti koje pokazuju srodni pojedinci. Primjena genetike za unaprjeđenje stoke poznata je kao uzgoj životinja. Cilj ovog predmeta je upoznati studente s osnovama genetike i pokazati kako se znanje o genetici može koristiti za unapređenje proizvodnje domaćih životinja, ali i općenito njena primjena u stočarstvu.

Type of course

  • Poslijediplomski studij / Sveučilišni specijalistički studij / Stočarstvo (Elective course, 2 semester, 1 year)

ECTS: 3.00

English language: L1

E-learning: L1

Teaching hours: 15
Lectures: 8
Auditory exercises: 5
Seminar: 2

Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading

Sufficient (2):
Good (3):
Very good (4):
Excellent (5):

Types of instruction

  • Predavanja
  • Seminari
  • Vježbe

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Uvod u genetiku, upoznavanje s osnovnom terminologijom i molekularnom strukturom DNA.
Razumijevanje osnovnih principa nasljeđivanja (kvalitativna i kvantitativna svojstva) i vjerojatnosti.
Razumijevanje genetskog napretka korištenjem selekcije: heritabilitet i uzgojne vrijednosti.
Upoznavanje s metodom izolacije DNA, metodom umnažanja određenog odsječka DNA od interesa, metodama genotipiziranja i sekvenciranja DNA.
Upoznavanje s Hrvatskom bankom gena.
Upoznavanje s granama genetike i praktičnim primjerima u stočarstvu: konzervacijska genetika (npr. upotreba mitogenoma i MaGelLAn softvera u provjeri točnosti pedigrea goveda i određivanja rodova), kvantitativna genetika (utjecaj mitogenoma na proizvodna mliječna svojstva goveda u vidu komponenti varijanci) i populacijska genetika (provjera strukture pasmina populacija ovaca za potrebe korištenja autohtonog sirila u proizvodnji tradicijskog sira).

Obligatory literature

  1. Jovanovac, S. (2021). Principi uzgoja životinja. Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek.
  2. Simm, G., Pollott, G., Mrode, R., Houston, R., Marshall, K. (2020). Genetic improvement of farmed animals. CABI.

Recommended literature

  1. Borojević, S., Borojević, K. (1976). Genetika. Univerzitet u Novom Sadu. Novi Sad.
  2. Ogrizek, A. (1946) Stočarstvo. Poljoprivredni naknadni zavod. Zagreb.

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.