Osnove genetike u stočarstvu (246892)
Course coordinator
Course description
Genetika je znanost o nasljeđivanju i kao takva nastoji objasniti razlike i sličnosti koje pokazuju srodni pojedinci. Primjena genetike za unaprjeđenje stoke poznata je kao uzgoj životinja. Cilj ovog predmeta je upoznati studente s osnovama genetike i pokazati kako se znanje o genetici može koristiti za unapređenje proizvodnje domaćih životinja, ali i općenito njena primjena u stočarstvu.
Type of course
- Poslijediplomski studij / Sveučilišni specijalistički studij / Stočarstvo (Elective course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 3.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 15
Lectures: 8
Auditory exercises: 5
Seminar: 2
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2):
Good (3):
Very good (4):
Excellent (5):
Types of instruction
- Predavanja
- Seminari
- Vježbe
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Uvod u genetiku, upoznavanje s osnovnom terminologijom i molekularnom strukturom DNA. | |
Razumijevanje osnovnih principa nasljeđivanja (kvalitativna i kvantitativna svojstva) i vjerojatnosti. | |
Razumijevanje genetskog napretka korištenjem selekcije: heritabilitet i uzgojne vrijednosti. | |
Upoznavanje s metodom izolacije DNA, metodom umnažanja određenog odsječka DNA od interesa, metodama genotipiziranja i sekvenciranja DNA. | |
Upoznavanje s Hrvatskom bankom gena. | |
Upoznavanje s granama genetike i praktičnim primjerima u stočarstvu: konzervacijska genetika (npr. upotreba mitogenoma i MaGelLAn softvera u provjeri točnosti pedigrea goveda i određivanja rodova), kvantitativna genetika (utjecaj mitogenoma na proizvodna mliječna svojstva goveda u vidu komponenti varijanci) i populacijska genetika (provjera strukture pasmina populacija ovaca za potrebe korištenja autohtonog sirila u proizvodnji tradicijskog sira). |
Obligatory literature
- Jovanovac, S. (2021). Principi uzgoja životinja. Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek.
- Simm, G., Pollott, G., Mrode, R., Houston, R., Marshall, K. (2020). Genetic improvement of farmed animals. CABI.
Recommended literature
- Borojević, S., Borojević, K. (1976). Genetika. Univerzitet u Novom Sadu. Novi Sad.
- Ogrizek, A. (1946) Stočarstvo. Poljoprivredni naknadni zavod. Zagreb.