Print

Praktične i laboratorijske vježbe - Vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo (251083)

Course coordinators

Course description

U sklopu kolegija Praktične i laboratorijske vježbe – Vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo sadržajno će se pratiti nastavne cjeline prethodno spomenutih predmeta. U sklopu vježbi će se odraditi sljedeće cjeline: prepoznavanje rodnog drva vinove loze i voćnih vrsta; podizanje vinograda i voćnjaka (projektiranje, priprema terena, odabir sorti i podloga, sadnja, formiranje uzgojnih oblika), ampelo- i pomotehnika (rez u zrelo i zeleno, prorjeđivanje plodova), agrotehnika (sustavi uzdržavanja tla, gnojidba), berba i čuvanje plodova (optimalni rokovi berbe, način berbe, postupci s plodovima nakon berbe, odabir načina i tehnologije čuvanja plodova); pomološka i fizikalno-kemijska svojstva plodova voćnih vrsta, proizvodnja vina (berba, primarna prerada, fermentacija i dozrijevanje vina), enokemija (fizikalno - kemijska svojstva mošta i vina, praćenje i analiza najvažnijih spojeva), senzorika vina i maslinova ulja (kušanje, degustacije i definiranje njihove kakvoće).
Tematske cjeline vježbi grupirane su sukladno ciklusu provedbe u nasadima (vinogradu i voćnjaku) tijekom vegetacije odnosno nakon berbe, kao i eventualnog preklapanja pojedinih nastavnih cjelina odnosno temeljem praktičnosti provedbe na dislociranim pokušalištima Sveučilišta u Zadru.

Type of course

ECTS: 4.00

English language: L1

E-learning: L1

Teaching hours: 120
Auditory exercises: 15
Laboratory exercises: 29
Practicum: 17
Field exercises: 59

Associate teacher for exercises
Grading

Sufficient (2): 61 - 70 %
Good (3): 71 - 80 %
Very good (4): 81 - 90 %
Excellent (5): 91 - 100 %

Conditions for obtaining signature

Redovito pohađanje vježbi.

General competencies

Ciljevi kolegija su osposobiti studente za:
- stjecanje praktičnih znanja iz tehnologije uzgoja vinove loze i voćnih vrsta u Mediteranskom području
- samostalno izvršavanje ampelotehničkih, pomotehničkih i agrotehničkih zahvata sukladno zahtjevima vrste
- provedbu tehnoloških postupaka proizvodnje vina
- odabir tehnologije čuvanja, dorade i prerade voća
- samostalnu provedbu analiza mehaničkog, kemijskog i nutritivnost sastava voća i voćnih prerađevina
- stjecanje praktičnih znanja iz zaštite voćaka i vinove loze od bolesti i štetnika

Types of instruction

  • Auditorne vježbe
  • Laboratorijske vježbe
  • Vježbe u praktikumu
  • Terenske vježbe
  • Vježbe

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Razlikovati morfološka, biološka i fiziološka svojstva sorata vinove loze i voćnih vrsta Mediteranskog područja Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit.
Definirati i analizirati pogodnost agroekoloških uvjeta za uzgoj vinove loze i voćnih vrsta u Mediteranskom području Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit.
Voditi proces projektiranja i podizanja višegodišnjih nasada (vinograda i voćnjaka) Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit.
Odabrati sustave uzgoja, uzdržavanja tla i optimalnu ishranu vinove loze i voćnih vrsta u agroekološkim uvjetima Mediterana Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit.
Planirati i primijeniti odgovarajuće agro- , ampelo- i pomo-tehničkih zahvate tijekom rasta i razvoja vinove loze, voćnih vrsta, Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit.
Prilagoditi tehnologiju uzgoja sukladno zahtjevima vrste i njen utjecaj na dozrijevanje i kvalitetu grožđa, voća i vina Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit.
Utvrditi optimalne rokove berbe pojedinih sorata voćnih vrsta Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit.
Preporučiti prikladnu tehnologiju čuvanja i adekvatne tehnološke procese u doradi/preradi grožđa i voća Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit.
Samostalno analizirati i interpretirati mehanički i kemijski sastav vina, voća i prerađevina od voća Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit.
Ocijeniti kvalitetu voća, vina te maslinova ulja na osnovu kemijskih i senzorskih analiza Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit.

Working methods

Teachers' obligations

Osigurati materijale za vježbe sukladno dogovoru s predmetnim nastavnicima i objava u sustavu Merlin. Pravovremeno informirati studente o načinu, vremenu i mjestu održavanja vježbi. Održavati vježbe u praktikumu i terenske vježbe sukladno planu i programu predmeta. Redovito provjeravati i adekvatno ocjenjivati stečeno znanje i vještine studenata kroz prisutnost na vježbama, parcijalne ispite i usmeni ispit.

Students' obligations

Redovito pohađanje terenskih vježbi te vježbi u praktikumu, aktivno sudjelovanje na vježbama, polaganje parcijalnih ispita i završnog ispita.

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Parcijalni ispit 50 % 0-60%
61-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
20 60 2
Završni ispit 50 % 0-60%
61-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
20 60 2
Ukupno 100% 40 120 4

Weekly class schedule

  1. Rezidba vinove loze u zrelo (4); Priprema za sadnju i sadnja (4); Ampelotehnički zahvati (pljeveljenje, uvlačenje mladica, vršikanje, defolijacija) (4); Sustavi uzdržavanja tla, gnojidba (4); Određivanje zrelosti grožđa, berba (4); Opis i identifikacija sorata vinove loze pogodnih za mediteranske uvjete (4); Utvrđivanje fenoloških karakteristika sorata vinove loze (4); Praćenje zrelosti grožđa, promjene u sadržaju najvažnijih spojeva (4) (32 sata ukupno)
  2. Specifičnosti morfološke i anatomske građe vegetativnih i generativnih organa voćnih vrsta Mediteranskog područja - terenske vježbe (6); Fenologija voćnih vrsta Mediteranskog područja i praćenje vegetativne i generativne aktivnosti voćaka (5); Rezidba voćnih vrsta (zimska i zelena) i Rezidba masline (na formiranje uzgoja, na rod, na regeneraciju) (6) (17 sati ukupno)
  3. Tehnike prorjeđivanje plodova (2); Opća valorizacija proizvodnog prostora; prilagodba terena za podizanje višegodišnjih nasada voćnih vrsta (2); Sadnja, sustavi održavanja tla u nasadima voćnih vrsta (4); Gnojidba i praćenje ishranjenosti voćaka (2); Dinamika dozrijevanja i utvrđivanje optimalnih stupnjeva zrelosti ovisno o vrsti i sorti i agroekološkim uvjetima (5); Berba, sortiranje, pakiranje i manipulacija plodovima nakon berbe (2); Značaj oprašivača u voćarskoj proizvodnji (5 (22 sata ukupno)
  4. Određivanje mehaničkog i kemijskog sastava sirovine (6); Određivanje indeksa rehidracije i SO2 u prerađevinama (4); Određivanje kvalitete termički obrađenih proizvoda (2); Priprema kemijskih konzervansa (2) (14 sati ukupno)
  5. Planiranje i proizvodnja bijelog, ružičastog i crnog vina – mikrovinifikacija (4); Praćenje tijeka alkoholne fermentacije (3); Primjena enoloških sredstava sa ciljem dorade i stabilizacije vina (4); Osnovna fizikalno kemijska analiza mošta i vina (4); Rehidracija komercijalno dostupnih kvasaca te njihova primjena u vinarskoj industriji, praćenje intenziteta razgradnje šećera s obzirom na korištenu vrstu/soj kvasca (4); Spektrofotometrijsko određivanje slobodnog aminodušika (FAN), ukupnih fenola, ukupnih antocijana i ukupnih flavonoida u moštu i vinu (4); Senzorske analize maslinova ulja (2) (25 sati ukupno)
  6. Prognoza praga štetnosti pojave bolesti, štetnika i korova voćnih vrsta Mediteranskog područja; Sigurna primjena i kalibriranje uređaja za primjenu SZB u voćarskoj proizvodnji (5) Determinacija najvažnijih bolesti i štetnika vinove loze i njihovo suzbijanje (5) (10 sati ukupno)

Preconditions

Obligatory literature

  1. Maletić, E., Karoglan Kontić, J., Pejić, I. 2008. Vinova loza – ampelografija, ekologija, oplemenjivanje. Školska knjiga, Zagreb
  2. Mirošević, N., Karoglan Kontić, J. (2008). Vinogradarstvo. Golden marketing, Zagreb
  3. Skendrović Babojelić, M., Fruk G. (2016) Priručnik iz voćarstva „Građa, svojstva i analize voćnih plodova“, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb.
  4. Jemrić, T. (2007) Cijepljenje i rezidba voćaka, Uliks, Rijeka
  5. Riberau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Doneche, B., Lonvaud., A. (2006) ˝Handbook of enology-The microbiology of Wine and Vinification˝, Volume 1, Paris.

Recommended literature

  1. Jackson, D.I, Looney, N. (1999) Temperate and Subtropical Fruit Production. Wallingford, UK: CABI.
  2. Miljković, I. (1991.) Suvremeno voćarstvo, Znanje, Zagreb (odabrana poglavlja)

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.