Biološki i fiziološki čimbenici formiranja prinosa industrijskih kultura (173293)
Course coordinator
Course description
Program predmeta omogućuje studentima razumijevanje utjecaja okolišnih biotskih i abiotskih čimbenika u suodnosu s tehnološkim mjerama na rast i razvoj usjeva, formiranje prinosa i željenu kvalitetu. Predmet nudi okvir za razmišljanja o razvoju suvremenih konvencionalnih i nekonvencionalnih tehnologija uzgoja industrijskih kultura i njihov utjecaj na promjene u sustavima biljne proizvodnje usmjerenim održivom razvitku agrikulture. Obrađuju se novija istraživanja i saznanja u tehnološkom procesu proizvodnje koja mogu doprinijeti boljem iskorištenju rodnosti kultivara i adaptabilnosti različitim agroekološkim uvjetima u cilju postizanja tražene kvalitete.
Type of course
- Poslijediplomski studij / Doktorski studij / Poljoprivredne znanosti (Elective course, 1 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
Teaching hours: 30
Lectures: 10
Practicum: 10
Seminar: 10
Lecturer
Grading
Sufficient (2):
Good (3):
Very good (4):
Excellent (5):
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Razviti konceptualne i kritičke alate neophodne za istinsko razumjevanje, analitičko sagledavanje i informirano znanstveno-istraživačko i stvaralačko djelovanje u vlastitom kompleksnom trenutku. 2. Prosuditi važnost bioloških, fizioloških i tehnoloških čimbenika u formiranju prinosa industrijskih kultura 3. Kritički razmatrati parametre tehnologije proizvodnje industrijskih kultura 4. Ocjeniti kvalitetu, održivost i provedivost novih tehnoloških procesa u proizvodnji industrijskog bilja 5. Razlikovati i vrednovati literaturne izvore te razumjeti znanstvene metode i tehnike koje se primjenjuju u istraživanju problema iz područja industrijskog bilja 6. moći djelovati samostalno u planiranju i provedbi istraživanja |
Working methods
Students' obligations
Kraći pismeni izvještaji tijekom semestra te završni seminarski rad kojim studenti razvijaju sposobnost kritičke analize i njene adekvatne prezentacije te vještinu pisanja i pisane argumentacije.
Weekly class schedule
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
Obligatory literature
- Pospišil M. (2013). Ratarstvo II dio - industrijsko bilje. Zrinski, Čakovec
- Pospišil A., Pospišil M. (2013). Ratarstvo - praktikum. Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet. Zagreb
- Vratarić M. i sur. (2004). Suncokret Helianthus annuus L. Poljoprivredni institut Osijek. Osijek
- Hawks Jr. S. N., Collins W. K. (1994). Načela proizvodnje Virginijskog duhana. Ceres, Zagreb
- Srečec S. (2001). Hmeljarstvo. Visoko gospodarsko učilište u Križevcima. Križevci
Recommended literature
- Cook D. A., Scott R. K. (1993). The Sugar Beet Crop. Chapman & Hall, London
- Draycot A. P., Christenson D. R. (2003). Nutrients for sugar beet production. CABI Publishing, Cromwell Press, Trowbridge
- Ranalli P. (1999). Advances in Hemp Research. Food Products Press, New York and London
- Shekhar Sharma H. S., Van Sumere C. F. (1992). The Biology and Processing of Flax. M Publications, Belfast
- Schneiter A. A. (1997). Sunflower Technology and Production. Madison, Wisconsin, USA
- Tso T. C. (1990). Production, Physiology and Biochemistry of Tobacco Plant. Ideals, Insc., USA
- Haris P. M. (1992). The Potato Crop. Chapman & Hall, London