Biotehnologije u govedarstvu (173304)
Course coordinator
Course description
Cilj predmeta je upoznavanje studenata poslijediplomskog doktorskog studija sa suvremenim biotehnologijama koje se primjenjuju u govedarskoj proizvodnji (sinhronizacija estrusa, multipla ovulacija, embrio transfer,…). U sklopu predmeta studenti će se upoznati i sa novim metodama uzgojno-selekcijskih postupaka sa posebnim naglaskom na genomsku selekciju, selekciju potpomognutu genskim markerima (Marker Assisted Selection) vezanim za proizvodnju, kakvoću i preradu mlijeka i mesa, markerima za nasljedne bolesti, plodnost, zdravlje i druga ekonomski bitna svojstva goveda. Osim toga studenti će se upoznati s aktualnim tehnologijama kao i sa novim tehnološkim postupcima u proizvodnji mlijeka, mesa te u uzgoju rasplodnog i tovnog materijala uz poštivanje osnovnih postulata dobrobiti i zdravlja životinja.
Type of course
- Poslijediplomski studij / Doktorski studij / Poljoprivredne znanosti (Elective course, 1 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 30
Lectures: 12
Practicum: 10
Seminar: 8
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-70
Good (3): 71-80
Very good (4): 81-90
Excellent (5): 91-100
General competencies
Predmet osposobljava za razumijevanje suvremenih tehnoloških zahtjeva i modernih pristupa u selekciji na farmama koje se bave proizvodnjom kravljeg mlijeka i goveđeg mesa.
Types of instruction
- Predavanja
- Auditorne vježbe
- Seminari
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Definirati osnovne pojmove uzgoja i selekcije te tehnologije proizvodnje goveđeg mlijeka i mesa | Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit |
Prepoznati i kritički ocijeniti aktualne tehnološke zahvate u proizvodji goveđeg mesa i mlijeka te probleme u uzgoju i selekciji goveda | Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit |
Identificirati važnost reprodukcije i redovitog teljenja u govedarskoj proizvodnji radi povećanja efikasnosti u proizvodnji mlijeka i mesa te u uzgojno-selekcijskom radu | Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit |
Identificirati važnost genotipa u proizvodnji goveđeg mlijeka i mesa te njegov utjecaj na kakvoću dobivenih proizvoda | Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit |
Preispitati, klasificirati i preporučiti suvremene selekcijske metode i postupke u procijeni uzgojnih vrijednosti goveda | Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit |
Preispitati, klasificirati i preporučiti nove tehnološke metode u uzgoju goveda te proizvodnji mlijeka i mesa | Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit |
Kreirati i sudjelovati u kreiranju i prezentiranju znanstvenih radova, studija, elaborata i projekata. | Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit |
Working methods
Teachers' obligations
Izložiti predviđeni program predavanja
Provesti predviđeni program vježbi
Dodijeliti teme seminara i pomoći studentima pri pronalaženju literature i pripremi seminara
Procijeniti u kojoj su mjeri studenti usvojili obrazovne ciljeve te ostvarili ishode učenja modula te prema tome ocijeniti studente koristeći tehnike ispitivanja u obliku postavljenih pitanja
Students' obligations
Pohađati predviđeni program predavanja i usvojiti programom predviđena znanja
Aktivno sudjelovati u raspravi na predavanjima i tijekom izvođena vježbi te prilikom izlaganja seminarskih radova
Pripremiti i prezentirati dodijeljene teme seminarskih radova
Pristupiti usmenom završnom ispitu
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje predavanja i aktivno sudjelovanje na predavanjima | 12 | 30 | 1 | |||
Pohađanje vježbi i aktivno sudjelovanje na vježbama | 8 | 30 | 1 | |||
Seminarski rad | 30% |
Procjena nastavnika Procjena nastavnika Procjena nastavnika Procjena nastavnika Procjena nastavnika |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
8 | 60 | 2 |
Završni ispit | 70% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 60 | 2 |
Ukupno | 100% | 30 | 180 | 6 |
Weekly class schedule
- P 4 - Osnovni tehnološki postupci te nove tehnologije u proizvodnji mesa i mlijeka
- P4 - Uzgojno selekcijski postupci u govedarstvu; Selekcija s posebnim osvrtom na gonomsku selekciju
- P 4 - Selekcija potpomognuta genskim markerima (Marker Assisted Selection); Odnos biotehnologije i dobrobiti goveda; Etologija goveda.
- V 10 - Vođenje podataka na mliječnim i mesnim farmama, snalaženje u bazama podataka, obrada podataka
- S 8 - Markerski sustavi i markeri vezani za proizvodnju, kakvoću i preradu mlijeka i mesa; Biotehnološki postupci u očuvanju autohtonih pasmina goveda; Molekularno genetska identifikacija
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -