Uzgoj svinja i sustavi proizvodnje svinjskog mesa (26771)
Course coordinator
Course description
U ovom modulu studenti će steći spoznaje o svinjogojskoj proizvodnji na višoj razini u odnosu na preddiplomski studij. U poglavlju selekcije obrađivat će se genotipovi svinja za različite namjene, dosezi selekcije metodama kvantitativne genetike sa strategijom budućeg popravljanja svojstava svinja. Obradit će se promjene u uzgojnim vrijednostima svinja selekcijskim indeksima, BLUP metodom i metodom slučajne regresije, te primjena metoda molekularne genetike, mapiranje gena, prijenos gena, genski markeri, genska dijagnostika u očuvanju različitosti u vrsti svinje. U poglavlju reprodukcije obradit će se nove biotehnologije u razmnožavanju svinja, zamrzavanje gameta i embrija, embrio transfer, određivanje spola i drugo, s naglaskom na njihovu ulogu u realizaciji većeg genetskog napretka. U okviru poglavlja tehnologija proizvodnje dat će se pregled sustava svinjogojske proizvodnje, od intenzivnih sustava u zatvorenim objektima do sustava držanja svinja na otvorenom. Također će se predstaviti i neki alternativni sustavi svinjogojske proizvodnje kao što je integrirana proizvodnja svinja i drugih vrsta te sustav proizvodnje svinja bez stresova.
Type of course
- Diplomski studij / Proizvodnja i prerada mesa (Compulsory course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L2
Teaching hours: 60
Lectures: 32
Laboratory exercises: 4
Practicum: 10
Seminar: 4
Field exercises: 10
Lecturer
Associate teacher for exercises
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
General competencies
Predmet osposobljava studente za razumijevanje specifičnih postupaka koji se provode u uzgoju svinja te donošenje odluka u cilju postizanja ekonomski učinkovite proizvodnje. Studenti dobivaju neophodna teorijska i praktična znanja potrebna za provođenje selekcije svinja, te organizaciju proizvodnje u različitim proizvodnim sustavima.
Types of instruction
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
- Vježbe u praktikumu
- Terenske vježbe
- Seminari
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Objasniti ekonomsku i biološku važnost selekcije u svinjogojskoj proizvodnji | Rasprave tijekom nastave, kolokviji i usmeni ispit, seminarski rad |
Prepoznati i opisati najvažnije pasmine pasmina koje se koriste u provedbi uzgojnih programa | Rasprave tijekom nastave, kolokviji i usmeni ispit, seminarski rad |
Navesti svojstva u selekciji svinja i načine poboljšanja istih primjenom metoda kvantitativne i molekularne genetike | Rasprave tijekom nastave, kolokviji i usmeni ispit, seminarski rad |
Definirati proizvodne pokazatelje u reprodukciji svinja i predlagati načine poboljšanja istih | Rasprave tijekom nastave, kolokviji i usmeni ispit, seminarski rad |
Razlikovati sustave svinjogojske proizvodnje s ciljem dobivanja specifičnog proizvoda | Rasprave tijekom nastave, kolokviji i usmeni ispit, seminarski rad |
Identificirati tehnološke, zdravstvene i ekonomske zahtjeve u organizaciji pojedinih sustava svinjogojske proizvodnje | Rasprave tijekom nastave, kolokviji i usmeni ispit |
Analizirati proizvodne pokazatelje i predlagati poboljšanja u proizvodnji | Rasprave tijekom nastave, kolokviji i usmeni ispit |
Working methods
Teachers' obligations
Izložiti predviđeni program predavanja na jednostavan i studentima razumljiv način
Provesti predviđeni program vježbi.
Pomoći studentima pri pripremi seminara
Procijeniti u kojoj su mjeri studenti usvojili obrazovne ciljeve te ostvarili ishode učenja modula te prema tome ocijeniti studente koristeći tehnike ispitivanja u obliku postavljenih pitanja kombinacijom pismenog i usmenog ocjenjivanja (ocjene od nedovoljan (1) do izvrstan (5))
Students' obligations
Pohađati predviđeni nastavni program i usvojiti programom predviđena znanja
Aktivno sudjelovati u raspravi na predavanjima i tijekom izvođena vježbi
Izraditi i predati seminarski rad
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje predavanja | 32 | 32 | 1,0 | |||
Aktivno sudjelovanje na predviđenim vježbama | 24 | 24 | 0,5 | |||
Test znanja 1. (Kolokvij I) | 40% |
<60% 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 40 | 1,5 |
Seminarski rad (priprema + prezentacija) | 30% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
4 | 30 | 1,0 |
Završni ispit usmeni (Zi) - uvjet položeni parcijalni testovi znanja | 30% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 54 | 2,0 |
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Seminarski rad | Seminarski rad vezan je uz programski sadržaj modula koji se predaje u drugom dijelu semestra, a teme su ponuđene studentima da ih mogu sami birati. Pisani rad studenti trebaju predati tjedan dana prije izlaganja. Ocjenjuje se izgled i struktura samog rada i prezentacije te vještina prezentacije, razumijevanje sadržaja i sposobnost zaključivanja | 15. tjedan | Izlaganje omogućeno u naknadnom terminu |
Završni ispit | Sastoji se od 10 do 15 pitanja iz svakog poglavlja, testira se znanje usvojenosti pojedinih programskih sadržaja modula. Na završnom ispitu uvažava se i aktivnost studenata tijekom nastave i vježbi. | Ispitni rokovi |
Weekly class schedule
- Uvod u modul - Osnovne informacije o modulu (sadržaj, literatura, način polaganja ispita), upoznavanje sa sustavom za e-učenje.
- Selekcija svinja – Temeljne teoretske postavke selekcije, nasljeđivanje kvantitativnih i kvalitativnih svojstava svinja, izračunavanje genetskih parametara, primjena metoda molekularne genetike u selekciji svinja
- Selekcija svinja – Metode izračunavanja heritabiliteta, ponovljivost
- Selekcija svinja – Veza između svojstava, genetske korelacije
- Selekcija svinja - Metode selekcije na više svojstava, selekcijski indeks
- Selekcija svinja – Osnove matrične algebre, selekcija po BLUP-u, metodologija mješovitog modela, matrica srodnosti
- Selekcija svinja - Testiranja u svinjogojstvu (performance test, progeni test), uzgojni programi u svinjogojstvu, izvori informacija u selekciji svinja
- Selekcija svinja – Procjena uzgojnih vrijednosti korištenjem različitih izvora informacija, točnost predviđanja, varijabilnost svojstava
- Sustavi proizvodnje svinja – Podjela sustava svinjogojske proizvodnje i njihove specifičnosti
- Sustavi proizvodnje svinja – Intenzivni sustavi svinjogojske proizvodnje, poluintenzivni i ekstenzivni sustavi svinjogojske proizvodnje
- Sustavi proizvodnje svinja – Proizvodnja rasplodnog materijala, proizvodnja prasadi za tov, proizvodnja tovnih svinja, proizvodnja svinja za preradu
- Sustavi proizvodnje svinja – Alternativni sustavi svinjogojske proizvodnje (držanje na otvorenom, integrirana proizvodnja svinje-ribe, ekološka proizvodnja svinja)
- Sustavi proizvodnje svinja - Obilazak obiteljskog gospodarstava s različitim sustavima držanja svinja
- Sustavi proizvodnje svinja – Izrada prijedloga projekata iz sustava svinjogojske proizvodnje
- Sustavi proizvodnje svinja - Prezentacija seminara studenata po odabranim temama
Obligatory literature
- Uremović, Marija, Uremović, Z. (1997). Svinjogojstvo.Zagreb: Agronomski fakultet, Zagreb.
- Whitemore, C. (2006). Science and practice of pig production. Oxford: Blackwell Science Ltd.Oxford OX20EL
- Vincek i sur. (2000): Testiranje i procjena uzgojnih vrijednosti u svinjogojstvu, Hrvatski stočarski centar, Zagreb.
- Predavanja, PowerPoint prezentacije, dodatni materijali (Merlin)
Recommended literature
- Rothschild i Ruvinsky (2010): The Genetics of the Pig. 3rd ed.
- Kralik i sur. (2007): Svinjogojstvo – biološki i zootehnički principi
- HSSC (2000): Upute i pravilnici za provedbu programa uzgoja svinja
Similar course at related universities
- Prašičereja, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko
- Suinicultura, University of Padova
- Pig breeding, University of Kaposvar