Print

Transport u poljoprivredi (169245)

Course coordinator

Course description

U današnje vrijeme rad u području poljoprivredne tehnike i tehnologije je nezamisliv bez poznavanja i razumijevanja osnova premještanja i prevoženja poljoprivredno prehrambenih proizvoda. Program modula Transport u poljoprivredi obuhvaća važnost i primjenu transporta u postupcima poljoprivredne proizvodnje, specifičnost transporta u poljoprivredi, kompleksnost prevoženog materijala u odnosu na transport u drugim gospodarskim granama, utjecaj transporta i transportnih postupaka na gubitke i oštećenja poljoprivrednih proizvoda.
Programski dijelovi modula su: transportni sustavi i karakteristike roba u poljoprivredi koji daje studentima teorijska i praktična znanja iz područja
osobina i specifičnosti roba (biljni materijali, krupna i sitna stoka, ribe, opasne tvari) i njihova stanja (svježe, dorađeno, prerađeno, živo, smrznuto i dr.) koje se transportiraju u procesu poljop. proizvodnje. Unutarnji transport u poljoprivredi - daje studentima teorijska i praktična znanja iz područja transporta rasutih i zapakiranih poljoprivredno prehrambenih proizvoda, osnove projektiranja transportera (trakasti, lančani, pužni, pneumatski, elevatori, dodavači i dr.). Vanjski transport u poljoprivredi daje studentima teorijska i praktična znanja iz područja vanjskog transporta (sve vrste suvremenih transportnih sredstava i tehnologija transporta), također obrađuje interakciju transportno sredstvo – roba, racionalizaciju energetske potrošnje, projektiranje transportnog sustava vanjskog transporta.
Auditorne vježbe omogućuju studentima kroz praktičan i samostalan rad savladavanje osnovnih fizikalnih karakteristika roba, zadataka i proračuna iz područja transporta.
Polaganje ispita iz modula provodi se putem parcijalnih testova znanja i završnog usmenog ispita.

Type of course

ECTS: 5.00

English language: L1

E-learning: L1

Teaching hours: 60
Lectures: 40
Laboratory exercises: 9
Seminar: 6
Field exercises: 5

Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading

Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%

Conditions for obtaining signature

- Pohađanje 80% predavanja.
- Odrađivanje svih vježbi.

General competencies

Predmet osposobljava za primjenu različitih suvremenih transportnih sredstava i tehnologija u području poljoprivredne proizvodnje, dorade, prerade i skladištenja poljoprivredno prehrambenih proizvoda.
Studenti dobivaju neophodna teorijska i praktična znanja o transportnim sredstvima, načinima i postupcima prometanja poljoprivredno prehrambenih roba. Također su osposobljeni izvršiti racionalizaciju ukupne energetske potrošnje u transportnim postupcima.

Types of instruction

  • Predavanja
  • Auditorne vježbe
    Auditorne vježbe omogućuju studentima kroz praktičan i samostalan rad savladavanje osnovnih fizikalnih karakteristika roba, zadataka i proračuna iz područja transporta.
  • Laboratorijske vježbe
    Iz područja karakteristika i specifičnosti poljoprivredno prehrambenih matrijala, sirovina, proizvoda. Laboratorijske vježbe se provode u skupinama (dvije skupine od 15 studenata).
  • Seminari
    Stjecanje vještina, studenti samostalno izrađuju i prezentiraju predavanje vezano za pojedine teme iz područja transporta poljoprivredno prehrambenih proizvoda.

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Definirati osnovne pojmove i pravila prometovanja poljoprivredno prehrambenih proizvoda. Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave – seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit
Prepoznati grupe proizvoda i tehnologije transporta te njihove primjene s obzirom na njihove karakteristike. Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave – seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit
Odrediti uvjete skladištenja sirovina, gotovih proizvoda i ambalaže uvažavajući njihovu specifičnost. Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave – seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit
Izraditi osnovne proračune kapaciteta pojedinih transportnih sredstava i projektirati osnovni transportni proces. Radni zadaci tijekom nastave, Seminarski rad
Odabrati načine transporta prema stanju roba (sirovina,materijala, proizvoda). Radni zadaci tijekom nastave, Seminarski rad
Iskazati i primijeniti načela i temeljna znanja u svrhu prepoznavanja i opisivanja jednostavnijih problema u području transporta u poljoprivredi. Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave – seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit

Working methods

Teachers' obligations

Nastavnik predaje gradivo predviđeno sadržajem predmeta, provjerava naučeno gradivo i vrednuje usvojeno znanje i stečene vještine kroz seminarske radove, vježbe, pismeni i usmeni ispit.

Students' obligations

Student je obavezan prisustvovati svim oblicima izvođenja nastave, predavanjima, vježbama i seminarima, prema Pravilniku o studiranju na Agronomskom fakultetu.

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Pohađanje nastave (predavanja +vježbe) 54 54 2
Aktivno sudjelovanje na nastavi 10 % 0 30
Seminarski rad (S) (priprema+prezentacija) 10 % 6 16 0,5
Parcijalni ispit 1 (PI1) 20 % <60 %
60-70 %
71-80 %
81-90 %
91-100 %
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
0 20 0,5
Parcijalni ispit 2 (PI2) 20 % <60 %
60-70 %
71-80 %
81-90 %
91-100 %
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
0 20 0,5
Parcijalni ispit 3 (PI3) 20 % <60 %
60-70 %
71-80 %
81-90 %
91-100 %
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
0 20 0,5
Usmeni ispit (UI) 20 % <60 %
60-70 %
71-80 %
81-90 %
91-100 %
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
0 20 1
UKUPNO 100 % (S+PI1+PI2+PI3+UI)/5 60 180 5
Evaluation elements Description Deadline Recoupment
Pohađanje nastave (predavanja +vježbe) Na nastavi se redovito bilježe nazočni studenti (na početku i kraju bloka) i prati sposobnost discipliniranog i aktivnog praćenja nastave Može se opravdati izostanak do 20% predavanja, 15% vježbi i 15% seminara (čl. 12 Pravilnika o studiranju na AFZ-u) Semestar (60 sati izravne nastave) Moguća putem samostalnog zadatka (1 ECTS)
Aktivno sudjelovanje na nastavi Aktivno sudjelovanje u nastavi korigira ocjenu naviše. Studenti se potiču sudjelovati u raspravama, prezentaciji ideja i problemskih rješenja, argumentiranju mišljenja i stavova. Prati se usvajanje teorijskih i činjeničnih znanja, prezentacijskih i komunikacijskih vještina, kritičkog mišljenja, timskog rada i društvene odgovornosti. Prati se sposobnost samostalnog izvođenja laboratorijskih vježbi. Zapažena aktivnost na satu bilježi se u studentskoj evidenciji (+), što omogućuje korekciju konačne ocjene naviše (++) ili beneficiju na usmenom ispitu (+++). Kontinuirano tijekom izvođenja nastave Moguća putem samostalnog zadatka (1 ECTS)
Seminarski rad (S) (priprema+prezentacija) Seminarski rad na početku semestra zadužuje svaki student pojedinačno. Pisani rad se predaje asistentu na pregled najmanje tjedan dana prije izlaganja. Korigirani rad predaje se pri izlaganju. Izlaganja seminarskih radova počinju u 13. tjednu nastave u semestru prema dogovorenom rasporedu. Studenti samostalno izlažu seminare i ocjenjuju prezentacijske vještine, analitičnost i sposobnost zaključivanja (sinteze). Struktura i sadržaj pisanog rada 50% Uvjerljivost prezentacije 50% 13. tjedan 14. tjedan. Moguća putem samostalnog zadatka (1 ECTS)
Parcijalni ispit 1 (PI1) Obuhvaća prvi programski dio modula: transportni sustavi i karakteristike roba u poljoprivredi koji obrađuje područja osobina i specifičnosti roba (biljni materijali, krupna i sitna stoka, ribe, opasne tvari) i njihova stanja (svježe, dorađeno, prerađeno, živo, smrznuto i dr.) koje se transportiraju u procesu poljoprivredne proizvodnje. Pitanja iz teorijskog dijela su otvorenog tipa i ispituju poznavanje i razumijevanje činjenica. 4. tjedan
Parcijalni ispit 2 (PI2) Obuhvaća drugi programski dio modula: unutarnji transport u poljoprivredi koji obrađuje područja transporta rasutih i zapakiranih poljoprivredno prehrambenih proizvoda, osnove projektiranja transportera (trakasti, lančani, pužni, pneumatski, elevatori, dodavači i dr.). Pitanja iz teorijskog dijela su otvorenog tipa i ispituju poznavanje i razumijevanje činjenica. 10. tjedan
Parcijalni ispit 3 (PI3) Obuhvaća treći programski dio modula: vanjski transport u poljoprivredi koji obrađuje područja vanjskog transporta (sve vrste suvremenih transportnih sredstava i tehnologija transporta), također obrađuje interakciju transportno sredstvo – roba, racionalizaciju energetske potrošnje, projektiranje transportnog sustava vanjskog transporta. Pitanja iz teorijskog dijela su otvorenog tipa i ispituju poznavanje i razumijevanje činjenica. 15. tjedan
Nadoknada (samostalni zadatak) Ukoliko student ne ostvari nužna 3 ECTS boda kao preduvjet izlaska na usmeni ispit, jedan bod je moguće nadoknaditi dodatnim samostalnim zadatkom, npr: prijevod stručnog teksta s engleskog jezika i izlaganje pred nastavnikom, prikaz članka ili knjige, projektna ideja i sl. Tijekom ispitnih rokova, prije usmenog ispita.
Usmeni ispit (UI) Usmeni ispit se sastoji od tri, eventualno dva pitanja (+++), ovisno o prethodnoj aktivnosti studenta . Testira se usvojenost teorije i činjenica, analitičnost, kritičko mišljenje, kreativnost i društvena odgovornost. Ispitni rokovi

Weekly class schedule

  1. Uvod, povijesni razvoj i definicije transporta u poljoprivredi – P
  2. Karakteristike i skladištenje roba (poljoprivredno prehrambenih proizvoda) – P + V
  3. Priprema robe za transport i pretovar roba u poljop. transportu
  4. Unutarnji transport – uvod, Trakasti transporteri – P + V
  5. Elevatori – P
  6. Lančani i stružni transporteri – P
  7. Pužni transporteri – P
  8. Pneumatski transport – P
  9. Hidrotransport – P + V
  10. Vanjski transport – uvod, prometne površine – P
  11. Kopneni transport poljop. roba mobilnim transportnim sredstvima
  12. Integralni transport poljop. roba – P
  13. Pokazatelji rada u teretnom prometu – P + V
  14. Održavanje i kontrola ispravnosti transportnih sredstava, Specifične mjere zaštite radnika, strojeva i robe u poljoprivrednom transport – P
  15. Projektiranje transportno tehničkog sustava, tendencije razvoja transporta u poljoprivredi i putevi racionalizacije – P

Obligatory literature

  1. Pliestić, S. (2012.): Transport u poljoprivredi, interna skripta (XVII. izmjenjeno izdanje), Agronomski fakultet, Zagreb
  2. Stričević, N. (1982.): Suvremena ambalaža I, II; Školska knjiga, Zagreb
  3. Štrumberger, N. (1997.): Tehnologija materijala u prometu roba; FPZ, Zagreb
  4. Mavrin, I. (1999.): Transporteri; FPZ, Zagreb
  5. Županović, I. (1998.): Tehnologija cestovnog prijevoza; FPZ, Zagreb.

Recommended literature

  1. Spivakovsky, A. (1985.): Conveying machines I, II; MIR Publishers, Moskva
  2. Muerel, V.A. (1983.): Transport, Umschlag, Lagerung in der Landwirtschaft; VEB Verlag Technik, Berlin
  3. Marković, I. (1981.): Suvremeni transportni sistemi; Centar za informacije i publicitet (CIP), Zagreb
  4. Zilich, E. (1972.): Fördertechnik – mechanisch arbeitende Stetigförderer; Werner Verlag, Düsseldorf
  5. Weber, M. (1974.): Strömungs – Fördertechnik; Krausskopf Verlag; Mainz
  6. Brojni radovi domaćih i inozemnih autora objavljenih u časopisima i zbornicima radova

Similar course at related universities

  • Principles of Agricultural Engineering I,II; - University of Hohenheim, Institute of Agricultural Engineering
  • Process Engineering Basics - Wageningen University, The Netherlands
  • Food transportation and logistics - Universität Kassel
  • Principles of Transportation - Iowa State University, USA
  • Transport u poljoprivredi - Poljoprivredni fakultet, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku
  • Transportna sredstva u poljoprivredi - Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, Srbija
  • Grain Storage, Packaging and Transport - Sokoine University of Agriculture

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.