Sjemenarstvo oraničnih kultura (144326)
Course coordinator
Course description
Svrha ovog predmeta je detaljno upoznati studente sa sjemenarstvom uključujući znanost o sjemenu i tehnologiju sjemenske proizvodnje. Prvi dio predmeta uključivati će sastavnice znanosti o sjemenu, kao što je tvorba, razvitak i zrioba sjemena, kemijski sastav sjemena, dormantnost i klijanje sjemena kao i ispitivanje kakvoće sjemena. U drugom i trećem dijelu, studenti će biti upoznati s načelima i praksom tehnologije proizvodnje sjemena najvažnijih samooplodnih i stranooplodnih kultura. Predmet je osmišljen tako da osposobi studente za sjemensku proizvodnju u svrhu njihovog zapošljavanja u industriji sjemena, na fakultetima, institutima, zavodima, sjemensko-rasadničarskim tvrtkama, samozapošljavanje ili napredovanje na poslijediplomskom studiju.
Type of course
- Diplomski studij / Biljne znanosti (Elective course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 44
Seminar: 12
Field exercises: 4
Lecturer
- Asst. Prof. Monika Vidak, PhD
- Prof. Klaudija Carović-Stanko, PhD
- Prof. Jasminka Butorac, PhD
- Prof. Milan Pospišil, PhD
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-70
Good (3): 71-80
Very good (4): 81-90
Excellent (5): 91-100
General competencies
Studenti dobivaju neophodna teorijska i praktična znanja o sjemenu koja su temelj za razumijevanje i organizaciju sjemenske proizvodnje. Osposobljeni su za rad u, sjemenskim kućama, institutima, fakultetima, inspekcijskim službama te za pokretanje vlastite proizvodnje.
Types of instruction
- Predavanja
- Terenske vježbe
u sklopu kojih se studente upoznaje s praktičnim aspektima sjemenske proizvodnje ratarskih kulture (npr. Bc Institut). - Seminari
seminar vezan uz proizvodnju sjemena odabranih biljnih vrsta; stjecanje vještina. Studenti samostalno izrađuju i prezentiraju predavanje vezano za izabranu biljnu vrstu.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Definirati kategorije i sastavnice kakvoće sjemena | pismeno |
Planirati sjemensku proizvodnju u različitim agroekološkim uvjetima | pismeno |
Opisati i osmisliti tehnologiju proizvodnje sjemena samooplodnih i stranooplodnih vrsta | pismeno |
Izabrati metode sušenja, dorade i čuvanja sjemena | pismeno |
Kreirati i planirati sjemenske projekte te njihovu izvedbu | pismeno |
Working methods
Teachers' obligations
Priprema i održavanje predavanja i konzultacija. Vođenje terenske nastave.
Pomoć pri izradi seminara. Priprema i održavanje ispita. Dostupnost nastavnih materijala prema cjelinama
Students' obligations
Redovito pohađanje i sudjelovanje u nastavi. Izrada i prezentacija seminarskog rada. Polaganje isita.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Usvojenost programskog sadržaja – završni pismeni ispit | 90% |
< 60 60 – 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
48 | 120 | 5 |
Izrada seminara | 10% |
Do 11 12 do 13 14 do 16 17 do 18 19 do 20 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
12 | 30 | 1 |
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Usvojenost programskog sadržaja – završni pismeni ispit | Nakon održane nastave student pristupa pismenom polaganju završnog ispita. Završni ispit se sastoji od 20 pitanja povezanih sa ishodima učenja. | Nakon održanih predavanja. | Redoviti ispitni rokovi |
Izrada seminara | Seminarski rad se izvodi pojedinačno i za studente je obavezan. Teme seminara su vezane uz tehnologiju proizvodnje sjemena odabrane biljne vrste. Očekuje se samostalna obrada teme uz javnu prezentaciju. | U sklopu nastave. | Nije moguće. |
Weekly class schedule
- Znanost o sjemenu: uvod, generativni procesi kod biljaka, P
- Znanost o sjemenu: kemijski sastav sjemena, P
- Znanost o sjemenu: ispitivanje kakvoće sjemena, P
- Znanost o sjemenu: predsjetveni tretmani sjemena
- Specifičnosti proizvodnje sjemena samooplodnih i stranoplodnih oraničnih kultura, P
- Proizvodnja sjemena najznačajnijih žitarica, P
- Proizvodnja sjemena najznačajnijih mahunarki, P
- Proizvodnja sjemena najznačajnijih krmnih kultura, P
- Proizvodnja sjemena najznačajnijih ljekovitih i aromatičnih kultura, P
- Proizvodnja sjemena industrijskih kultura, P
- Proizvodnja sjemena uljarica, P (Međuispit)
- Proizvodnja sjemena ratarskih kultura, T
- Izlaganje seminara, S
- Izlaganje seminara, S
- Izlaganje seminara, S
Obligatory literature
- Kolak, Ivan; Sjemenarstvo ratarskih i krmnih kultura, (1994). Zagreb
- Kolak, Ivan; Pojmovnik sjemenarstva, (1997). Zagreb
- PowerPoint prezentacije predavanja
Recommended literature
- Miller B. McDonald & Lawrence O. Copeland; Principles of Seed Science and Technology (2001), Kluwer Academic Publishers
- Amarjit S. Basra; Seed Quality: Basic Mechanisms and Agricultural Implications (1995), Taylor & Francis
- Amajrit Basra; Handbook of Seed Science and Technology, (2006), Taylor & Francis
Similar course at related universities
- Sjemenarstvo ratarskih kultura, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet
- Seed Science and Ecology; Seed Research, University of Hohenheim