Print

Uvod u ekološku poljoprivredu (226158)

Course coordinator

Course description

S ekspanzijom poljoprivrede visokih agro-kemijskih ulaganja, kao svojevrsna kritika i otporom konceptu razvijaju se alternative takvoj poljoprivredi koje se manje-više mogu svesti u naziv ekološka (organska) poljoprivreda. Dok ekološka poljoprivreda u Europi doživljava stalnu ekspanziju, premda se nigdje ne računa da bi taj oblik značajnije premašio 15-ak postotaka ukupnih površina, u nas još uvijek smo na početku. Trenutno ukupne površine u eko-uzgoju na području RH su samo 2,45% ukupnih poljoprivrednih površina. Ekološka poljoprivreda kao alternativa konvencionalnoj kemijskoj poljoprivredi javlja se tijekom 20-og stoljeća u državama srednje i sjeverne Europe. Postoje nekoliko temeljnih usmjerenja ovakve poljoprivrede: Biodinamička poljoprivreda koja se pojavljuje u dvadesetim godinama prošlog stoljeća u Njemačkoj, organska poljoprivreda koja korijene ima u Engleskoj u Poljoprivrednom testamentu iz 1940., biološka poljoprivreda koja se na temeljima biološke poljoprivrede javlja tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća u Njemačkoj i Švicarskoj. Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća pojavljuje se uravnoteženi poljoprivredni sustav permakultura.

Type of course

ECTS: 6.00

English language: L1

E-learning: L1

Teaching hours: 60
Lectures: 40
Auditory exercises: 8
Seminar: 12

Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading

Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-81%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%

Conditions for obtaining signature

Redovito pohađanje nastave i izrada seminarskog rada.

General competencies

Nakon završetka modula studenti će moći demonstrirati temeljno znanje i razumijevanje načela ekološke poljoprivrede, zakonodavnog okvira i koraka do eko znaka, utvrditi agroekološke uvjete uzgoja te odabrati odgovarajuće agrotehničke zahvate, ulogu ekološke poljoprivrede u ublažavanju klimatskih promjena te utvrditi ekološki otisak određenog agroekosustava.

Types of instruction

  • Predavanja
    Predavanja će se održavati u jednoj grupi
  • Provjere znanja
    I. i II. parcijalni ispit
  • Auditorne vježbe
    Vježbe će se održavati u jednoj grupi
  • Konzultacije
    Četvrtkom od 11-12
  • Seminari
    Seminari će se održavati u dvije grupe

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Sveobuhvatno temeljno znanje o načelima ekološke poljoprivrede, povijesti razvoja, stanja ekološke poljoprivrede u RH, EU i svijetu, vidova različitih oblika ekološke poljoprivrede, prednosti i važnost ekološke poljoprivrede u odnosu na ostale sustave gospodarenja u poljoprivredi. 4 pitanja iz nastavih cijelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja
Iskazati temeljne informacije o zakonodavnom okviru vezanom za ekološku poljoprivredu i korake do eko znaka 4 pitanja iz nastavih cijelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja
Objasniti prirodne i antropogene uzroke klimatskih promjena vezane za sektor poljoprivrede te ulogu ekološke poljoprivrede u ublažavanju klimatskih promjena 4 pitanja iz nastavih cijelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja
Prepoznati i biti u mogućnosti utvrditi najvažnije agroekološke čimbenike poljoprivredne proizvodnje 4 pitanja iz nastavih cijelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja
Osmisliti agroekosustav prema načelima ekološke poljoprivrede i odabrati odgovarajuće agrotehničke zahvate 4 pitanja iz nastavih cijelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja
Utvrditi ekološki otisak pojedinog agroekosustava 1 pitanje iz nastavih cijelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja
Razumjeti temeljna načela i način proizvodnje u biodinamičkoj poljoprivredi 4 pitanje iz nastavih cijelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja
Objasniti i primijeniti principe permakulturnog dizajniranja 2 pitanje iz nastavih cijelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja
Primijeniti holistički pristup problemima u domeni ekološke poljoprivrede - sposobnost analize i sinteze 2 pitanje iz nastavih cijelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja

Working methods

Teachers' obligations

Koordinirati izvođenje nastave, definirati ciljeve izvođenja nastave, biti na raspolaganju za konzultacije, dostupnost putem emaila
Oblici nastave
Predavanja – nastava se izvodi PPT prezentacijama
Seminari – studentima se zadaju zadaci vezani uz trenutnu nastavnu tematiku
Auditorne vježbe
Ispravljanje ispita

Students' obligations

Dolazak na nastavu, sudjelovanje u izvođenju nastave, izrada seminara
Predavanja – redovno pohađanje nastave (uvjet za potpis)
Seminari – uredeno ispunjene obaveze unutar zadanih zadataka
Vježbe - redovno pohađanje nastave (uvjet za potpis)

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Test znanja 1 40 0-59%
60-70 %
71-80 %
81-90 %
91-100 %
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
2 46 1,5
Test znanja 2 40 60-70 %
71-80 %
81-90 %
91-100 %
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
2 46 1,5
Izrada i prezentacija seminarskog rada 15 60-70 %
71-80 %
81-90 %
91-100 %
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
12 44 1,5
Predavanja + vježbe 5 44 44 1.5
UKUPNO 100% 60 180 6
Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Završni ispit 80 60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
90 3
Evaluation elements Description Deadline Recoupment
Izrada i prezentacija seminarskog rada u ocjeni sadržaj pisanog rada sudjeluje 70%, a prezentacija 30%
Završni ispit * studenti koji tijekom semestra ne polože testove znanja pristupaju u ispitnom roku cjelovitom završnom ispitu koji čini 80% ocjene, a preostalih 20% čini ocjena seminarskog rada

Weekly class schedule

  1. Uvod u strukturu modula, terminologija, povijest razvoja ekološke poljoprivrede, stanje ekološke poljoprivrede u HR i EU, načela ekološke poljoprivrede
  2. Mjesto poljoprivrede u problematici klimatskih promjena te uloga ekološke poljoprivrede u ublažavanju klimatskih promjena
  3. Terminologija i pravci u ekološkoj poljoprivredi
  4. Povijest razvoja biološko-dinamičke poljoprivrede, biološko-dinamički preparati, rad uz pomoć Mjeseca i zvijezda
  5. Povijest permakulture, temeljna načela, dizajn u permakulturi
  6. Zakonodavstvo i koraci do eko znaka
  7. I. parcijalni ispit i izbor tema seminarskih radova
  8. Agroekološki čimbenici (atmosferski, edafski)
  9. Plodored (temeljni principi, izrada plodoreda)
  10. Agrotehnički zahvati (obrada tla, gnojidba)
  11. Agrotehnički zahvati (njega i zaštita usjeva)
  12. Utvrđivanje ekološkog otiska pojedinog agroekosustava
  13. Zakonodavstvo u ekološkoj poljoprivredi, koraci do eko znaka
  14. Izlaganje seminarskih radova
  15. II. parcijalni ispit i izlaganje seminarskih radova

Obligatory literature

  1. Kisić, I.: Uvod u ekološku poljoprivredu, sveučilišni udžbenik, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, 2013.
  2. Mirecki, N.: Organska proizvodnja, Univerzitet Crne Gore, Biotehnički fakultet Podgorica, Podgorica, 2014
  3. Znaor, D. (1996): Ekološka poljoprivreda, Nakladni zavod Globus, Zagreb.
  4. Mihalić, V.: Opća proizvodnja bilja, sveučilišni udžbenik, Školska knjiga, Zagreb, 1988
  5. Mollison, B. (1996): Uvod u permakulturu, Središnja hrvatska udruga za permakulturu,Split.

Recommended literature

  1. Schjonning, P., Elmholt, S., Christensen, B.T. (2004): Managing Soil Quality – Challenges in Modern Agriculture. str. 329, CABI Publishing,
  2. De Walter, L.F. (2005). Ecological Agriculture and Rural Development in Central and Eastern European Countries.
  3. Grewell, J.B., Danly, L.L.M., Landry, C.J. (2003): Ecological Agrarian: Agricultures First Evolutionin 10 000 Years.
  4. Krišković, P. (1987): Osnove biološkog voćarstva, Tisak Rijeka, str. 190.
  5. Robert, S. (1999). Organic farming: methods and markets: an introduce to ecological agriculture.

Similar course at related universities

  • Organic Agriculture, BOKU
  • Osnove ekološke biljne proizvodnje, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku
  • Organic farming, Sveučilište u Ljubljani
  • Osnove ekološkega kmetijstva, Sveučilište u Mariboru

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.