Print

Opće povrćarstvo (143956)

Course coordinator

Course description

Program predmeta Opće povrćarstvo omogućuje studentima stjecanje temeljnog znanja o značaju povrća u biljnoj proizvodnji i prehrani stanovništva, morfološkim i biološkim svojstvima povrtnih vrsta primjerenih za uzgoj u Hrvatskoj, osnovnim tehnikama njihovog razmnožavanja, sustavima proizvodnje povrća, važnosti pravovremene berbe, odgovarajuće primarne dorade i skladištenja za postizanje i zadržavanje kvalitete proizvoda. Predmet ima četiri programska područja: Uvod u opće povrćarstvo: Povrće u biljnoj proizvodnji; Uvjeti osnivanja proizvodnje povrća; Sistematika povrtnih vrsta i biljni dio kao cilj uzgoja; Hranidbena vrijednost povrća i njegova uloga u ishrani; Razmnožavanje povrća – tehnike uzgoja. Ekologija povrća: Ekološki uvjeti uzgoja i čimbenici klime; Supstrati; Potrebe vode i hraniva; Sustavi proizvodnje. Morfološka i biološka svojstva povrća: Pojam i značaj; Karakteristike morfološki sličnih povrtnih vrsta (lukovičasto, korjenasto, plodovito, lisnato, zeljasto, mahunarke); Osnovni biološki zahtjevi (temperatura zraka i tla, svjetlost) povrtnih vrsta prema fenofazama rasta i razvoja; Dormantnost sjemena; Termoperiodizam; Čimbenici fruktifikacije; Fitohormoni i inhibitori rasta u povrćarstvu. Berba i dorada povrća: Tehnološka i fiziološka zrelost; Jednokratna i višekratna berba; Postupci primarne dorade, pakiranja i skladištenja.

Type of course

  • Prijediplomski studij / Hortikultura (Compulsory course, 3 semester, 2 year)
  • Prijediplomski studij / Biljne znanosti (Elective course, 5 semester, 3 year)

ECTS: 6.00

English language: L1

E-learning: L1

Teaching hours: 60
Lectures: 26
Practicum: 22
Seminar: 8
Field exercises: 4

Lecturer
Associate teacher for exercises
Grading

Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%

General competencies

- prikupiti i organizirati podatke,
- prezentirati stručni sadržaj,
- sudjelovati u radu tima.

Types of instruction

  • Predavanja
    Prijenos informacija na predavanjima uglavnom se provodi putem PowerPoint prezentacija. Tijekom predavanja koriste se sljedeće tehnike: prikaz sadržaja na početku predavanja, pravljenje bilježaka na štampanim izlistcima prezentacije (unaprijed dostupna prezentacija), redovite stanke u kojima su moguća pitanja, pojašnjenja i ponavljanja važnih informacija te završni sažetak predavanja.
  • Vježbe u praktikumu
    Za vježbe u praktikumu koristi se odgovarajući biljni materijal povrtnih vrsta: sistematika prema botaničkoj pripadnosti i biljni dio kao cilj uzgoja; morfološka svojstva sjemena i biljaka u fazi kotiledonskih listova; berba i primarna dorada jesenskog povrća; sjetva i sadnja ozimih kultura na otvorenom i u negrijanom zaštićenom prostoru. Vježbe izračuna sjetvene norme te vrste i količine gnojiva u proizvodnji povrća različitim tehnikama razmnožavanja. Vježbe u praktikumu se provode u skupinama od 15 do 20 studenata.
  • Terenske vježbe
    Terenske vježbe omogućuju studentima uvid u: sortiment i tehnologije uzgoja jesenskih i ozimih povrtnih kultura, načine berbe i primarne dorade povrtnih kultura, suvremenu mehanizaciju u proizvodnji povrća, tehnike proizvodnje presadnica povrća u polistirenskim kontejnerima i prešanim kockama.
  • Seminari
    Studenti samostalno izrađuju i prezentiraju seminar koji obuhvaća: rokove uzgoja, tehniku razmnožavanja i izračun sjetvene norme za proizvodnju izabrane povrtne kulure na određenom klimatskom području.

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Identificirati povrćarske vrste u stadiju sjemena, kotiledonskih listova i razvijene biljke Usmeni kolokviji (K1-3)
Definirati biljni dio kao cilj uzgoja povrćarskih kultura. Usmeni kolokviji (K1-3)
Izračunati potrebne količine sjemena i gnojiva u uzgoju povrćarskih vrsta. Pisani kolokviji (K4-5) i seminar
Diskutirati o povrću kao vrijednim namirnicama biljnog porijekla i važnom dijelu poljoprivredne proizvodnje u RH. Test znanja 1 (TZ1)
Primijeniti različite tehnike razmnožavanja povrćarskih vrsta Test znanja 1 (TZ1)
Grupirati povrćarske kulture obzirom na sličnosti u morfološkim i biološkim svojstvima. Test znanja 2 (TZ2)
Objasniti važnost poznavanja ekoloških uvjeta proizvodnog područja i zahtjeva tržišta pri izboru povrćarskih kultura za uzgoj Test znanja 2 (TZ2)

Working methods

Teachers' obligations

Informirati studente o nastavnom planu predmeta, obvezama koje trebaju ispuniti, načinu oblikovanja ponderirane ocjene i kriterijima ocjenjivanja. Redovito održavanje svih oblika nastave utvrđenih nastavnim planom. Dodjeljivanje tema i ocjenjivanje sadržaja seminara. Održavanje konzultacija, pisanih testova znanja i završnih ispita. Priprema nastavnih i ispitnih materijala

Students' obligations

Redovito pohađanje nastave (predavanja, vježbe, seminari) predviđene nastavnim planom. Aktivno sudjelovanje na vježbama u praktikumu, na pokušalištu i terenu. Priprema seminara. Polaganje kolokvija i testova znanja, odnosno, završnog ispita.

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Pohađanje nastave (predavanja i vježbe) 44 44 1,5
Seminarski rad (S) - izrada 5% 60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
4 8 0,2
Kolokvij 1-5 (K1-5) 35% 60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
8 38 1,3
Test znanja 1 (TZ1) 30% 60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
2 45 1,5
Test znanja 2 (TZ2) 30% 60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
2 45 1,5
UKUPNO 100% [(S×5)+(K×35)+(TZ1×30)+(TZ2×30)]/100 60 180 6
Evaluation elements Description Deadline Recoupment
Pohađanje nastave (predavanja i vježbe) Vodi se evidencija nazočnosti studenta. Izostanci su dopušteni sukladno Pravilniku o studiranju na Agronomskom fakultetu.
Seminarski rad (S) - izrada Dodjela individualne teme seminara iz sjetvene norme povrtne vrste. Predaja pisanog seminara do kraja semestra. 11. tjedan do 15. tjedna Tijekom ispitnih rokova
Kolokvij 1-5 (K1-5) Usmeni kolokviji (K 1-3) - sistematika prema botaničkoj pripadnosti, morfološka svojstva sjemena i biljaka u fazi kotiledonskih listova. Pisani kolokvij (K 4-5) - izračun sjetvene norme i gnojiva u proizvodnji povrća. 3., 6. i 9. tjedan 13. tjedan Tijekom ispitnih rokova, izuzev kolokvija iz morfoloških svojstava kotiledona (K3)
Završni ispit* (ZI) Završni ispit* Obuhvaća ispitne dionice predmeta (K1,2,4,5), S, TZ1 i TZ2) iz kojih student nema artikuliranu pozitivnu ocjenu.

Weekly class schedule

  1. P-1 Uvod u predmet (opis i cilj predmeta, plan nastave, literatura, obaveze studenta, elementi formiranja ocjene). P-1 Povrće u biljnoj proizvodnji. Proizvodnja povrća u Hrvatskoj u odnosu na Europu. Uvjeti osnivanja proizvodnje povrća. VP-2 Sistematika povrtnih vrsta prema botaničkoj pripadnosti i morfološka svojstva biljnog dijela koji je cilj uzgoja.
  2. TV-4 Proizvodnja presadnica s grudom supstrata (kontejneri i prešani blokovi), uzgoj ozimih kultura, berba kultura, primarna dorada, pakiranje i skladištenje
  3. VP-2 Kolokvij usmeni – poznavanje vrsta povrća, botanička pripadnost, biljni dio kao cilj uzgoja. VP-2 Berba jesenskog povrća.
  4. P-1 Tehnološka i fiziološka zrelost. Jednokratna i višekratna berba, postupci primarne dorade, pakiranja i skladištenja. P-1 Hranidbena vrijednost povrća i uloga u ljudskoj prehrani. Osnove agrotehnike u povrćarstvu. VP-2 Izravna sjetva, sadnja presadnica i vegetativnih dijelova ozimih povrtnih kultura u negrijanom zaštićenom prostoru
  5. P-2 Razmnožavanje povrća – tehnike uzgoja: izravna sjetva. VP-2 Morfološka svojstva sjemena povrtnih vrsta.
  6. P-2 Razmnožavanje povrća – tehnike uzgoja: uzgoj presadnica golog korijena. VP-2 Kolokvij usmeni – poznavanje sjemena povrtnih vrsta i botanička pripadnost.
  7. P-2 Razmnožavanje povrća – tehnike uzgoja: uzgoj presadnica s grudom supstrata. P-2 Program proizvodnje povrća. Ekološki uvjeti uzgoja povrća (klima, tlo, hranjiva i voda). Sustavi proizvodnje (konvencionalni, integrirani i ekološki).
  8. S-2 1. Test znanja VP-2 Morfološka svojstva povrtnih vrsta u fazi kotiledonskih listova.
  9. P-2 Osnovna biološka svojstva povrtnih vrsta. VP-2 Kolokvij usmeni – poznavanje povrtnih vrsta u fazi kotiledonskih listova i botanička pripadnost.
  10. P-2 Dormantnost sjemena, čimbenici fruktifikacije, fotoperiodizam i biljni hormoni u proizvodnji povrća. VP-2 Sjetvena norma u uzgoju povrća različitim tehnikama razmnožavanja.
  11. S-2 Uvod u seminar Kalkulacija količine sjemena u proizvodnji povrća različitim tehnikama uzgoja. VP-2 Osnove ishrane i gnojidbe povrćarskih kultura.
  12. P-2 Morfološka svojstva vrsta iz skupine lukovičastog povrća. S-2 Seminar: Kalkulacija količine sjemena u proizvodnji povrća različitim tehnikama uzgoja.
  13. P-2 Morfološka svojstva vrsta iz skupine korjenastog povrća. VP-2 Kolokvij pisani – sjetvena norma i proračun gnojidbe u uzgoju povrćarskih kultura.
  14. P-4 Morfološka svojstva vrsta iz skupine plodovitog, lisnatog i zeljastog povrća.
  15. P-2 Morfološka svojstva vrsta iz skupine mahunastog povrća. S-2 2. Test znanja

Obligatory literature

  1. Lešić R., Borošić, J., Buturac, I., Herak Ćustić, M., Poljak, M., Romić, D. 2016. Povrćarsvo 3. dopunjeno izdanje, Zrinski, Čakovec
  2. Lešić, R., Pavlek, P., Cvjetković, B. 1993: Proizvodnja povrtnog sjemena. ARP, Zagreb
  3. Borošić, J., 2008: Odabrana poglavlja iz općeg povrćarstva. Interna skripta
  4. PowerPoint-prezentacije – predavanja i vježbe (Merlin-sustav e-učenje)

Recommended literature

  1. Rubatzky, V. E., Yamaguchi, M. 1997: World Vegetables, Second Ed., Chapman & Hall, London, odabrana poglavlja

Similar course at related universities

  • Gartenbauliche Production – Übungen, Universität für Bodenkultur, Wien
  • Povrćarstvo i cvjećarstvo, Poljoprivredni fakultet J.J. Strossmayer u Osijeku
  • Splošno vrtnarstvo, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.