Vinogradarstvo 1 (144001)
Course coordinator
Course description
Modul daje osnovne informacije o povijesti uzgoja vinove loze. Obrađuju se najvažnija poglavlja biologije vinove loze, odnosno sistematika, građa i funkcija organa vinove loze te karakteristike godišnjeg biološkog ciklusa. Velika se pozornost poklanja utjecaju okolišnih prilika na uzgoj vinove loze, odnosno pravilnom odvijanju fenofaza i fizioloških procesa. Navode se važni klimatski čimbenici i pokazatelji njihove prikladnosti za uzgoj vinove loze te utjecaj nepovoljnih klimatskih prilika na njezin rast i razvoj i rentabilnost proizvodnje. U drugom dijelu modula govori se o vinovoj lozi i njezinim srodnicima značajnim u vinogradarstvu te obrađuju razlogzi korištenja loznih podloga i karakteristike najvažnijih. U svrhu razumijevanja proizvodnje sadnog materijala i različitih kategorija kakvoće obrađuje se i oplemenjivanje vinove loze s posebnim naglaskom na sustav klonske i sanitarne selekcije. Uče se i različiti načini razmnožavanja vinove loze, opisuje se vinogradarski rasadnik i tehnologija proizvodnje loznih cijepova.
U praktičnom dijelu vježbi studenti stječu iskustvo o organografiji vinove loze. Na temelju konkretnih klimatskih podataka i pokazatelja određuju se prikladnost nekog područja za uzgoj vinove loze. U dijelu oplemenjivanja i rasadničarstva studenti na temelju važećih zakonskih propisa izrađuju shemu sustava certificiranja i nadzora u proizvodnji sadnog materijala.
Kroz seminarsku nastavu studenti pretražuju različite literaturne izvore i baze podataka te izrađuju i izlažu seminarske radove koji nadopunjuju gradivo obrađeno na predavanjima.
Type of course
- Prijediplomski studij / Hortikultura (Compulsory course, 3 semester, 2 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 34
Practicum: 10
Seminar: 10
Field exercises: 6
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60%
Good (3): 71%
Very good (4): 81%
Excellent (5): 91%
General competencies
Predmet daje temeljna znanja o biologiji i ekologiji vinove loze, načinima razmnožavanja u vinogradarstvu te stvaranju osnove za proizvodnju kvalitetnog sadnog materijala.
Stečena znanja nužan su preduvjet za praćenje ostalih predmeta iz područja vinogradarstva i vinarstva na preddiplomskom studiju kao i nastavak školovanja na diplomskom studiju Hortikultura usmjerenje Vinogradarstvo i vinarstvo. Poznavanje biologije vinove loze te interakcije loze i okolišnih uvjeta osposobljavaju buduće stručnjake za razumijevanje i rješavanje praktičnih problema u proizvodnji grožđa i vina.
Types of instruction
- Predavanja
- Vježbe u praktikumu
Na dostupnom biljnom materijalu studenti se praktično upoznaju sa građom pojedinih organa vinove loze. Opisuju i i grafički predočavati vegetativne i generativne organe te se vježbaju uočavati polimorfizam unutar vrste Vitis vinifera. Temeljem konkretnih klimatskih podataka računaju klimatske pokazatelje i utvrđuju prikladnost područja za uzgoj vinove loze. Izrađuju shemu sustava certifikacije i kontrole sadnog materijala. - Seminari
Seminari vezani uz različite teme, služe kao nadopuna sadržajima obrađenim na predavanju (rast i razvoj vinove loze, fiziološki procesi, utjecaj vina na zdravlje, postignuća u klonskoj selekciji i hibridizaciji i sl.). Grupa studenata izrađuju pisani rad te ga prezentiraju ostalim studentima stječući vještine prikupljanja i obrade literature te izrade i javnog prezentiranja svojih postignuća.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Definirati važnost vinogradarstva kroz povijest | seminarski rad, test znanja, završni ispit |
Prepoznati i opisati građu i funkciju organa vinove loze | vježbe u praktikumu, test znanja, završni ispit |
Opisati faze godišnjeg biološkog ciklusa i najvažnije fiziološke procese kod vinove loze | seminarski rad, test znanja, završni ispit |
Objasniti važnost pojedinih klimatskih čimbenika za uzgoj vinove loze i odabir sorata | seminarski rad, sudjelovanje u raspravama, test znanja, završni ispit |
Vrednovati klimatske podatke sa stanovišta prikladnosti za uzgoj vinove loze | vježbe u praktikumu, radni zadaci tijekom nastave test znanja, završni ispit |
Argumentirati potrebu korištenja loznih podloga i navesti karakteristike važne pri izboru podloga za pojedina vinogradarska područja | seminarski rad, sudjelovanje u raspravama, test znanja, završni ispit |
Objasniti važnost oplemenjivanja vinove loze za proizvodnju kvalitetnog sadnog materijala | seminarski rad, sudjelovanje u raspravama, test znanja, završni ispit |
Opisati postupak klonske i sanitarne selekcije te razmnožavanja i proizvodnje sadnog materijala | seminarski rad, sudjelovanje u raspravama, test znanja, završni ispit |
Pripremiti i prezenti seminarski rad na zadanu temu u suradnji s grupom studenata | seminarski rad |
Working methods
Teachers' obligations
Održavanje izvorne nastave - predavanja, vježbe. Osmišljavanje tema za seminarske radove i sastavljanje testova znanja te njihovo ocjenjivanje. Održavanje usmenih ispita i konzultacija. Izrada nastavnih materijala.
Students' obligations
Redovito pohađanje i aktivno sudjelovanje na predavanjima i vježbama, izrada i prezentiranje seminarskog rada. Polaganje ispita.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Predavanja+vježbe | 42 | 42 | 1,5 | |||
Izrada i prezentacija seminarskog rada (S) | 20% |
60 - 70% 71 - 80% 81 - 90% 91 - 100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
14 | 46 | 1,5 |
Test znanja 1 (T1) | 40% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
2 | 46 | 1,5 |
Test znanja 2 (T2) | 40% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
2 | 46 | 1,5 |
UKUPNO | 100% | Sx20+T1x40+T2x40/100 | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Završni ispit* (ZI) | 80% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
2 | 92 | 3 |
UKUPNO | 100% | (Sx20+ZIx80)/100 |
* studenti koji tijekom semestra ne polože testove znanja pristupaju u ispitnom roku cjelovitom završnom usmenom ispitu koji čini 80% ocjene, a preostalih 20% čini ocjena seminarskog rada
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Izrada i prezentacija seminarskog rada (S) | sadržaj pisanog rada 70% prezentacija 30% | ||
Završni ispit | Student koji ne položi testove znanja tijekom semestra pristupa polaganju cjelovitog usmenog završnog ispita u previđenim ispitnim rokovima. Na ispitu se studentu u pravilu postavljaju tri pitanja iz različitih dijelova programskog sadržaja. Završna ocjena iz predmeta dobiva se prema formuli (Sx20+ZIx80)/100 | ispitni rokovi |
Weekly class schedule
- Vinova loza i njezini preci; Povijest uzgoja vinove loze - P
- Morfologija vinove loze – građa vegetativnih i generativnih organa vinove loze – P/ Promatranje i opis polimorfizma u građi organa vinove loze - PK
- Morfologija vinove loze – izrada preparata, opis i grafički prikaz vegetativnih i generativnih organa - PK
- Fenologija vinove loze – faze godišnjeg biološkog ciklus vinove loze - P
- Geografska rasprostranjenost uzgoja vinove loze , klimatski čimbenici i klimatski pokazatelji za procjenu prikladnosti područja za uzgoj vinove loze – P i S
- Uzroci raznolikosti klime. Oštećenja uslijed nepovoljnih klimatskih prilika. Karakteristike tla i utjecaj na uzgoj vinove loze - P/ Procjena prikladnosti područja za uzgoj vinove loze temeljem konkretnih klimatskih podataka - PK
- Najvažniji fiziološki procesi vinove loze (fotosinteza, disanje, transpiracija). Utjecaj klimatskih čimbenika i tehnologije vinogradarske proizvodnje na njihovo odvijanje – P/ Primjer okolišnih karakteristika nekih vinogradarskih područja - S
- Parcijalni ispit I (pismeni)/ Važnost vinogradarstva kroz povijest; Utjecaj vina na zdravlje - S
- Sistematika loza i lozica – P/ Fizilogija vinove loze - S
- Podloge za vinovu lozu - značaj podloga u vinogradarstvu, karakteristike loznih podloga, izbor loznih podloga P i S
- Podjela loznih podloga po podrijetlu, karakteristike najvažnijih podloga P i S
- Oplemenjivanje vinove loze P i S
- Klonska i sanitarna selekcija P i S
- Razmnožavanje i proizvodnja sadnog materijala P; kategorije sadnog materijala, zakonski propisi - PK
- Razmnožavanje i proizvodnja sadnog materijala S/ Parcijalni ispit II (pismeni)
Obligatory literature
- Mirošević, N., Karoglan Kontić, J. (2008). Vinogradarstvo. Nakladni zavod Globus, Zagreb
Recommended literature
- PowerPoint-prezentacije
- Maletić E., Karoglan Kontić, J., Pejić, I. (2008). Vinova loza-ampelografija, ekologija, oplemenjivanje. Školska knjiga, Zagreb