Tehnika u hortikulturnoj proizvodnji (169227)
Course coordinator
Course description
Predmet „Tehnika u hortikulturnoj proizvodnji“ sastoji se od četiri dijela; „Tehnika u voćarstvu“, Tehnika u povrćarstvu“, „Tehnika u vinarstvu i vinogradarstvu“ i „Tehnika u uzgoju ukrasnog bilja“. Suvremena poljoprivredna tehnika je na visokoj tehničkoj razini koja omogućava maksimalne učinke uz minimalan utrošak ljudskog rada. Samo primjena suvremene tehnike i dobro educirani rukovatelji strojeva mogu povećati konkurentnost u proizvodnji hortikulturnih proizvoda. U navedenim područjima uzgoja prisutne su i brojne linije strojeva koji su specifične namjene (npr. linije za punjenje vina). Posebno je važno istaknuti strojeve i oruđa za njegu i ubiranje voćnih i povrtlarskih plodova. Nadalje, značajni strojevi i oprema u sadnji, odnosno sjetvi, u zaštiti nasada, sortiranju i čuvanju spomenutih poljoprivrednih proizvoda.
Cjelokupni program predmeta omogućava studentima upoznavanja s najvažnijim strojevima i opremom u hortikulturnoj proizvodnji.
Type of course
- Prijediplomski studij / Hortikultura (Elective course, 5 semester, 3 year)
- Prijediplomski studij / Poljoprivredna tehnika (Compulsory course, 3 semester, 2 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 31
Auditory exercises: 12
Seminar: 17
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
General competencies
Cilj predmeta je upoznati studente s najvažnijim strojevima i opremom koji se koriste u voćarskoj, vinogradarskoj, vinarskoj, povrtlarskoj proizvodnji i uzgoju ukrasnog bilja. Time će studentima biti omogućeno stjecanje novih znanja u razvoju tehnike i tehnologije prethodno navedenih segmenata hortikulturne proizvodnje.
Types of instruction
- Predavanja
- Auditorne vježbe
- Seminari
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Procijeniti važnost temeljnih tehničko eksploatacijskih značajki novih generacija strojeva i opreme u hortikulturnoj proizvodnji | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Objasniti utjecaj strojeva i opreme na radni učinak i kvalitetu rada | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Odabrati nove tehnologije kojima će se smanjiti potreba za ljudskim radom tijekom berbe i rezidbe plodova u hortikulturnoj proizvodnji | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Odabrati najprikladnije strojeve za održavanje tla u trajnim nasadima | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Objasniti načela rada strojeva za aplikaciju pesticida u trajnim nasadima | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Odabrati prikladne strojeve za berbu voća i grožđa | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Objasniti trendove razvoja tehnike u podrumarstvu | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Working methods
Teachers' obligations
Oblici nastave
Predavanja – nastava se izvodi PPT prezentacijama
Seminari – studentima se zadaje zadatak vezan uz nastavnu tematiku
Vježbe – na vježbama se rješavaju računski zadaci vezani uz nastavnu tematiku te se znanje zadataka ocjenjuje putem parcijalnog ispita.
Ispravljanje parcijalnih ispita.
Usmeno ispitivanje
Students' obligations
Predavanja – redovno pohađanje nastave (uvjet za potpis)
Seminari – uredno ispunjene obaveze unutar zadanih zadataka (uvjet za potpis)
Vježbe - redovno pohađanje nastave (uvjet za potpis)
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
1.parcijalni ispit | 33,33% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
20 | 50 | 2 |
2.parcijalni ispit | 33,33% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
20 | 50 | 2 |
3.parcijalni ispit | 33,33% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
20 | 80 | 2 |
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Weekly class schedule
- Primjena tehnike za pripremu tla pri podizanju trajnih nasada
- Tehnika za održavanje tla u trajnim nasadima
- Strojevi za sjetvu i sadnju povrtlarskih kultura
- I parcijalni ispit (kolokvij).
- Strojevi za gnojidbu u hortikulturnoj proizvodnji
- Tehnika za rezidbu u trajnim nasadima
- Oprema za aplikaciju pesticide u trajnim nasadima
- Strojna berba voća i grožđa
- Linija strojeva za sortiranje i pakiranje voća i povrća
- II parcijalni ispit (kolokvij).
- Strojevi i oprema za prihvat i preradu grožđa
- Strojevi i oprema za doradu vina
- Linije strojeva za punjenje, čepljenje, etiketiranje, paletiziranje vina
- Oprema za proizvodnju pjenušaca
- III parcijalni ispit (kolokvij).
Obligatory literature
- Sito, S., Bilandžija, N. (2010): Tehnika u hortikulturnoj proizvodnji, Interna skripta, Agronomski fakultet u Zagrebu
- Brčić J., Maceljski M., Novak M., Berčić S., Ploj T., Barčić J., Mirošević N. Mehanizacija u voćarstvu i vinarstvu. Lumen d.o.o., Zagreb, 1995. Sveučilišni udžbenik
Recommended literature
- H. Schön et al. (1989): Landtechnik Bauwesen. BLV Verlagsgesellschaft, München, Deutschland.
- W. Fruhstorfer et al. (2004): Agrarwirtschaft Grundstufe Landwirt. BLV Verlagsgesellschaft, München, Deutschland.
- Strauß, E., Novak, R.: Obstbau Praxis, Klosterneburg 1998.
- B. Bell, S. Cousins (1997): Machinery for Horticulture. Farming Press, Ipswich, United Kingdom
Similar course at related universities
- Grundlagen der Agrartechnik II. Fakultät Agrarwissenschaften Universität Hohenheim
- Grundlagen der Agrartechnik, Studium Weinbau und Oenologie, Geisenheim