Mediteransko voćarstvo (143829)
Course coordinator
Course description
Program modula Mediteransko voćarstvo omogućit će studentima stjecanje teorijskih i praktičnih znanja iz tehnologije uzgoja voćnih kultura mediteranskog podneblja. Modul studentima daje znanje o ekološkim uvjetima za uzgoj, njihovo razmnožavanje i sadnju te primjenu odgovarajućih agrotehničkih i pomotehničkeh mjera u tehnologiji uzgoja masline, smokve, agruma, rogača, šipka, kivija, pistacia, bajama i dr. Predavanja će omogućiti usvajanje znanja o čimbenicima koji utječu na proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Laboratorijske vježbe omogućavaju studentima primjenjivanje osnovnih metoda pomometrije, određivanja zrelosti plodova, određivanje kvalitete maslinovog ulja na osnovi kemijskih i organoleptičnih metoda. Polaganje ispita se provodi izradom i izlaganjem seminarskog rada te završnim pismenim ispitom.
Type of course
- Prijediplomski studij / Agrarna ekonomika (Elective course, 5 semester, 3 year)
- Prijediplomski studij / Hortikultura (Elective course, 5 semester, 3 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 34
Laboratory exercises: 18
Seminar: 8
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60 - 70 %
Good (3): 70 - 80 %
Very good (4): 80 - 90 %
Excellent (5): 90 - 100 %
General competencies
Studenti dobivaju neophodna teorijska i praktična znanja iz tehnologije uzgoja temeljenog na odabiru voćne vrste-sorte i podloge u određenim ekološkim uvjetima uzgoja
Types of instruction
- Predavanja
Predavanja u trajanju od 34 sati. - Laboratorijske vježbe
U sklopu laboratorijskih vježbi izvodi se 8 vježbi gdje se detaljnije prolazi kroz pomološke osobine plodova masline kao i pomološke osobine agruma (mandarinka, naranča, limun). Nadalje izvode se vježbe iz problematike morfološke karakterizacije sorata maslina, određivanje stupnja dozrelosti ploda masline, senzorske analize maslinovih ulja .Laboratorijske vježbe se provode u skupinama (skupine od 10 – 15 studenata). - Terenske vježbe
Odlazak na pokušalište (10 sati) -Nacionalnu kolekciju maslina u Vodnjanu, gdje se studenti upoznaju sa maslinikom, sortama maslina, te pomotehnikom vezanom uz maslinarstvo - Seminari
Seminari su vezani za određen zadatak iz tehnologije uzgoja masline i ostalih mediteranskih voćnih vrsta. Stjecanje vještina (PBL problem-based learning; učenje na temelju rješavanja problema u grupi)- skupine (6-10 studenata) samostalno rješavaju zadanu problematiku i prezentiraju svoje rješenje.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
stjecanje znanja iz problematike povezanost ekoloških čimbenika mediteranskog podneblja s ekološkim čimbenicima za uzgoj određene voćne vrste | Pismeni |
stjecanje znanja iz povezanost tehnologije proizvodnje, berbe, transporta, čuvanja i prerade plodova masline s dobivanjem kakvoće maslinova ulja. Nadalje stječe se znanje o pripremi slijeda tehnoloških procesa u vođenju tržišno orjentiranog plantažnog nasada. | Pismeni |
stjecanje znanja opisa pomoloških svojstva introduciranog, udomaćenog i autohtonog sortimenta masline | Pismeni |
stjecanje znanja opisa pomoloških svojstva ostalih voćnih vrsta koje se uzgajaju na Mediteranu | Pismeni |
stjecanje znanja planiranja tehnologije uzgoja za pojedine voćne vrste na mediteranskom podneblju | Seminar |
stjecanje znanja prezentacije suvremenih tehnologija uzgoja određene voćne vrste | Seminar |
Working methods
Teachers' obligations
Održavanje nastave u skladu s definiranim tjednim planom. Dostupnosti nastavnih materijala, obavijesti vezane za kolegij kao i redovita komunikacija sa studentima pomoću elektroničkih medija te predviđenih tjednih konzultacija Održavanje ispita u objavljenim terminima, ocjenjivanje u skladu s definiranim kriterijima. Izvođenje predavanja, vježbi i seminara.
Students' obligations
Redovito prisustvovanje na predavanjima, vježbama i seminarima. Uvjeti za pristupanje ispitu su redovno pohađanje nastave te izrada seminara.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pismeni ispit | 85% |
0-60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
52 | 90 | 3 |
Priprema i prezentacija seminarskih radova | 15 % |
0-60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
8 | 30 | 2 |
Prisustvo na nastavi | 0 | 60 | 1 | |||
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Weekly class schedule
- P - Prednosti i nedostaci voćarske proizvodnje na Mediteranskom podneblju.
- P - Povijest kultivacije masline i njeno proširenje na područje današnje Hrvatske.; Značaj proizvodnje maslina i maslinovog ulja u sadašnjosti u svijetu i u našoj zemlji. Agro i elaio tehnički čimbenici kvalitete maslinovog ulja.
- Tehnologija ekstrakcije maslinova ulja P
- Obilazak maslinika i uljare u Istri ili Zadru T. (Kolekcija udomaćenih sorata maslina u Vodnjanu - Zavoda za voćarstvo Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta) – Upoznavanje sa sortimentom, razmacima sadnje i tehnologijama održavanja maslinika. TV
- P - Glavni agro i elaio tehnički zahvati u maslinarstvu P – Vrijeme i način rezidbe maslina. Vrijeme i način berbe maslina.; V - Određivanje stupnja zrelosti masline prema međunarodnoj IOOC metodi.
- P - Godišnji i životni ciklus masline. Morfologija i sortiment masline. V - Morfološka karakterizacija sorata masline.
- P -Sortiment masline Autohtone sorte, udomaćene sorte i novootkrivene i novo selekcionirane sorte.; V – pomološke osobine agruma
- P - Ekološki uvjeti za uzgoj masline. Razmatranje agroklimatskih i pedoloških uvjeta (ekstremno niske temperature, visoke podzemne vode, raspored oborina i drugo). Godišnji i životni ciklusi masline. Odabir prikladnog uzgojnog oblika, pomlađivanje i regeneracija starijih maslinika . V Kušanje maslinovog ulja prema međunarodnoj metodi ( IOOC – Madrid).
- P - Čimbenici kvalitete maslinovog ulja. Sorta, rok berbe, način berbe, način transporta i čuvanja plodova, način ekstrakcije maslinovog ulja. Valorizacija kvalitete maslinovog ulja kemijskim i organoleptičnim metodama .
- P - Agrumarstvo – Vrste agruma (mandarinka, naranča, limun, četrun, grejpfrut). Mandarinka i njezin sortiment. Dinamika stupanja u punu rodnost kod mandarinke,P Određivanje kvalitete ploda mandarinke
- P – Ekološki uvjeti za uzgoj smokve, sortiment smokve, tehnologija uzgoja.,Ekološki uvjeti za uzgoj kakia, sortiment kakia,. tehnologija uzgoja
- P – Ekološki uvjeti za uzgoj šipka, nešple, pistacia, i žižule; tehnologija uzgoja i sortiment.
- P - Ekološki uvjeti za uzgoj bajama, sortiment bajama, tehnologija uzgoja. Ekološki uvjeti za uzgoj rogača, sortiment rogača, tehnologija uzgoja S - Zadatak vezan uz tehnologije uzgoja maslina i/ili mediteranskih voćnih vrsta
- S - Zadatak vezan uz tehnologije uzgoja maslina i/ili mediteranskih voćnih vrsta
- S- Zadatak vezan uz tehnologije uzgoja maslina i/ili mediteranskih voćnih vrsta
Obligatory literature
- Miljković, I. (1991.): Suvremeno voćarstvo, Nakladni zavod Znanje, Zagreb.
Recommended literature
- Gucci, R., Cantini, C. (2008.): Rezidba i uzgojni oblici za suvremeni uzgoj maslina, Uliks, Rijeka.
- Koprivnjak, O. (2006.): Djevičansko maslinovo ulje od masline do stola, Mih d.o.o. Poreč.