Osnove proizvodnje povrća (169237)
Course coordinator
Course description
Studenti upoznaju važnost povrća u biljnoj proizvodnji i prehrani ljudi. Studentima se omogućuje stjecanje znanja o biološkim svojstvima povrća, uvjetima osnivanja proizvodnje povrća, tehnikama razmnožavanja povrtnih vrsta, osnovama uzgoja povrća u zaštićenim prostorima. U okviru predmeta studenti se upoznaju s izračunom sjetvene norme u uzgoju povrća izravnom sjetvom i sadnjom presadnica.
Također, studenti stječu osnovna znanja o tehnologiji uzgoja lisnatog, plodovitog, korjenastog i lukovičastog povrća te kupusnjača i mahunarki (rokovi uzgoja, priprema tla za sjetvu ili sadnju, potrebe za hranivima i izračun potrebne količine gnojiva, način i razmaci sjetve ili sadnje, mjere njege tijekom vegetacije, određivanje zrelosti, berba).
Type of course
- Prijediplomski studij / Poljoprivredna tehnika (Compulsory course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 3.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 40
Lectures: 24
Practicum: 12
Seminar: 4
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
Conditions for obtaining signature
Položeni usmeni kolokviji.
Opravdan je izostanak s najviše 20 % predavanja i 15 % vježbi.
General competencies
Stjecanje osnovnih teorijskih i praktičnih znanja o proizvodnji povrća, na otvorenom i u zaštićenim prostorima, kao temelj za lakše i kvalitetnije savladavanje programa studija.
Types of instruction
- Predavanja
Na predavanjima se koriste Power Point prezentacije - Vježbe
U okviru vježbi provodi se priprema za usmene kolokvije (UK1 - poznavanje povrtnih vrsta i vegetativnog i/ili generativnog biljnog dijela kao cilja uzgoja; UK2 - poznavanje sjemena povrtnih vrsta) te se studente upoznaje s izračunom sjetvene norme u proizvodnji povrća različitim tehnikama razmnožavanja kao i izračunom vrste i količine gnojiva u uzgoju povrća.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Prepoznati povrtne vrste u različitim fazama rasta i razvoja radi primjene odgovarajućih strojeva i opreme tijekom uzgoja | Usmeni kolokviji |
Grupirati povrtne vrste prema sličnosti morfoloških i bioloških svojstava | Usmeni kolokviji, test znanja |
Primijeniti različite tehnike razmnožavanja povrtnih vrsta | Test znanja |
Izračunati potrebne količine sjemena, presadnica i gnojiva u uzgoju povrtnih vrsta | Test znanja |
Opisati tehnologiju uzgoja povrtnih vrsta ovisno o mjestu uzgoja (na otvorenom, zaštićeni prostori) i namjeni (za tržište u svježem stanju, za mehaniziranu berbu) | Test znanja |
Working methods
Teachers' obligations
Planiranje, organiziranje i redovito održavanje svih oblika nastave predviđenih nastavnim planom. Informiranje studenata o nastavnom planu predmeta, obvezama koje trebaju ispuniti, načinu formiranja ocjene i kriterijima ocjenjivanja. Održavanje konzultacija, usmenih kolokvija, testova znanja i završnih ispita. Priprema nastavnih materijala i njihova objava u sustavu Merlin.
Students' obligations
Redovito pohađanje nastave (predavanja, vježbe, seminari) predviđene nastavnim planom. Aktivno sudjelovanje na nastavi, polaganje kolokvija i testova znanja, odnosno, završnog ispita.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Kolokvij usmeni (K1 i K2) | 20% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
4 | 10 | 0,75 |
Test znanja 1 | 40% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
2 | 24 | 1 |
Test znanja 2 | 40% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
2 | 24 | 1 |
Pohađanje nastave (predavanja i vježbe) | 32 | 32 | 0,25 | |||
Ukupno | 100% | 40 | 90 | 3 |
Studenti koji tijekom semestra ne polože kolokvije i testove znanja predviđene nastavnim planom, u ispitnim rokovima pristupaju polaganju završnog ispita koji obuhvaća nepoložene dionice predmeta.
Završna ocjena iz predmeta izračunava se prema formuli: [(K×20)+(TZ1×40)+(TZ2×40)]/100
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Kolokvij usmeni (K1 i K2) | Usmeni kolokvij (K1) obuhvaća poznavanje povrtnih vrsta i vegetativnog i/ili generativnog biljnog dijela kao cilja uzgoja; Usmeni kolokvij (K2) - obuhvaća poznavanje sjemena povrtnih vrsta | 4. i 6. tjedan | Tijekom ispitnih rokova |
Test znanja 1 | Test znanja 1 obuhvaća: uvjeti za osnivanje proizvodnje povrća, biološka svojstva povrća, sustavi proizvodnje, tehnike razmnožavanja i izračun sjetvene norme u uzgoju povrća, osnove uzgoja povrća u zaštićenim prostorima, gospodarska i biološka zrelost povrća prema namjeni. | 8. tjedan | Tijekom ispitnih rokova |
Test znanja 2 | Test znanja 2 obuhvaća: tehnologija uzgoja lisnatog, plodovitog, korjenastog i lukovičastog povrća te kupusnjača i mahunarki - rokovi uzgoja, priprema tla za sjetvu ili sadnju, potrebe za hranivima i izračun potrebne količine gnojiva, način i razmaci sjetve ili sadnje, mjere njege tijekom vegetacije (prihrana, kultivacija, navodnjavanje, zaštita od štetočinja, postavljanje armature, vezanje, rezidba), određivanje zrelosti, berba i prinos. | 15. tjedan | Tijekom ispitnih rokova |
Pohađanje nastave (predavanja i vježbe) | Evidentiranje nazočnosti studenata na predavanjima i vježbama | - | - |
Weekly class schedule
- Uvod u predmet (opis i cilj predmeta, plan nastave, literatura, obaveze studenta, elementi formiranja ocjene). Važnost povrća u biljnoj proizvodnji i prehrani ljudi
- Uvjeti za osnivanje proizvodnje povrća (ekološki, tehnološki, organizacijski) Sistematika povrtnih vrsta (botanička i gospodarska podjela)
- Vegetacijski čimbenici u uzgoju povrća - razlike između povrtnih kultura obzirom na zahtjeve za toplinom, svjetlosti i vodom
- Sustavi proizvodnje povrća i osnovne agrotehničke mjere u uzgoju povrća Usmeni kolokvij (K1) - poznavanje povrtnih vrsta i vegetativnog i/ili generativnog biljnog dijela kao cilja uzgoja
- Osnove uzgoja povrća u zaštićenim prostorima Morfološka svojstva sjemena povrtnih vrsta
- Gospodarska i biološka zrelost povrća prema namjeni (za tržište u sježem stanju i mehaniziranu berbu) Usmeni kolokvij (K2) - poznavanje sjemena povrtnih vrsta
- Tehnike razmnožavanja povrtnih vrsta Sjetvena norma u uzgoju povrća izravnom sjetvom i sadnjom presadnica
- Test znanja 1 (TZ1)
- Tehnologija uzgoja lisnatog povrća i kupusnjača
- Tehnologija uzgoja lukovičastog i korjenastog povrća
- Tehnologija uzgoja plodovitog povrća
- Tehnologija uzgoja mahunarki
- Specifičnosti uzgoja povrtnih vrsta za mehaniziranu berbu
- Potrebe za biljnim hranivima i proračun količine organskih i mineralnih gnojiva u uzgoju povrća
- Test znanja 2 (TZ2)
Obligatory literature
- Lešić R., Borošić J., Buturac I., Herak Ćustić M., Poljak M., Romić D. (2016). Povrćarstvo. 3. dopunjeno izdanje, Zrinski, Čakovec
- PowerPoint prezentacije – predavanja i vježbe (Merlin-sustav za e-učenje)
Recommended literature
- Welbaum G.E. (2015). Vegetable production and practices. CAB International. Croydon, UK.
- Sinha N., Hui Y.H., Evranuz E.Ö., Siddiq M., Ahmed J. (2010). Handbook of vegetables and vegetable processing. John Wiley & Sons Ltd.
- Rubatzky V.E., Yamaguchi M. (1997). World Vegetables. Principles, production and nutritive values. Second Edition. Chapman & Hall, London (odabrana poglavlja)
Similar course at related universities
- Vegetable crops Warsaw University of Life Sciences, Faculty of Horticulture, Biotechnology and Landscape Architecture
- Splošno vrtnarstvo, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta
- Povrćarstvo, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet