Neretvanska mandarina-kemijska karakterizacija i inovativni tretmani poslije berbe
Acronym: CITREA
Competition title: Uspostavni istraživački projekt
Funding: Croatian science foundation
AFZ role: coordinator
Total value: HRK 1,985,325.68
Funded amount: HRK 1,985,325.68
Contract No: UIP-2020-02-7496
Start date: 2021/01/11
End date: 2026/01/11
Web: http://citrea.agr.hr
Abstract
Mandarina je sve popularnije voće jer se lako guli, ne sadrži sjemenke i ima specifičan okus
omiljen potrošačima pa se globalna proizvodnja mandarina, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj
gdje se najviše uzgaja u dolini rijeke Neretve, konstantno povećava. Neretvanska mandarina
postiže jedinstvenu kvalitetu ploda zbog mikroklimatskog utjecaja mora, rijeke Neretve te
okolnih jezera. Nakon berbe, mandarine se mogu čuvati do 8 tjedana u hladnjači, ali
neadekvatni uvjeti čuvanja mogu dodatno skratiti ovaj kratak period. Glavni gubici mandarina
uzrokovani su gubitkom težine, bolestima, fiziološkim poremećajima i karantenskim
štetočinama stoga se danas široko primjenjuju različite strategije čuvanja plodova nakon
berbe. Ti tretmani uključuju prvenstveno primjene niskih temperatura, kemijske tretmane,
toplinsku obradu, i nanošenje jestivih omotača koji pokazuju obećavajuće rezultate za
očuvanje kvalitete plodova. Primjena ekološki prihvatljivih i inovativnih metoda koje ujedno i
nisu skupe bio bi veliki korak naprijed u skladištenju mandarine. Ciljevi ovog projekta su
napraviti potpunu i detaljnu kemijsku karakterizaciju sorata neretvanske mandarine kako bi se
utvrdilo da li postoji kemotaksonomijski uzorak specifičan za mikroklimatske uvjete uzgoja
mandarine u dolini rijeke Neretve; pripraviti, primijeniti i testirati ekološki inovativne jestive
omotače s dodatkom ekstrakata komine grožđa, jabuke te kore mandarine, praćenjem
metabolita kromatografskim metodama i ukupnog transkriptoma (RNA-Seq) najnovijim
tehnologijama utvrdili bi se molekularni mehanizam u plodu mandarine tijekom primjene
jestivih omotača i raznih tretmana čuvanja što će pridonijeti razumijevanju čimbenika i odabiru
najpovoljnijih tretmana nakon berbe. Inovativni održivi jestivi omotači koji pokažu najbolje
rezultate će kroz neposrednu diseminaciju stručnoj javnosti i proizvođačima biti od direktne
koristi za unaprjeđenje proizvodnje mandarine u Hrvatskoj.
Leaders
Assoc. Prof. Luna Maslov Bandić, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture
Associates
Maja Žulj Mihaljević, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture
Kristina Vlahoviček-Kahlina, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture
Assoc. Prof. Goran Fruk, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture