Ratarstvo II. dio - industrijsko bilje

Jezik: Hrvatski
Godina: 2013
Nakladnik/izdavač: Zrinski d.d.
Autor: Pospišil, Milan
Mjesto izdavanja: Čakovec
Broj stranica: 369
ISBN: 978-953-155-123-6

Sažetak

Sveučilišni udžbenik Ratarstvo II. dio – industrijsko bilje pisan je prema programu koji se izvodi na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu na predmetu „Industrijsko bilje“. Namijenjen je studentima agronomskih fakulteta, ali i studentima drugih srodnih sveučilišnih, veleučilišnih i stručnih studija. Može služiti svima koji su željni znanja, odnosno proučavaju ili proizvode industrijsko bilje koje ima sve veći značaj kao sirovina za različite industrije. Osim za strateški značajnu proizvodnju hrane, mnoge industrijske biljke (uljarice, šećerno-škrobnati i lignocelulozni usjevi) služe i za proizvodnju biogoriva. U udžbeniku su obrađene 4 podskupine industrijskog bilja: uljarice, predivo bilje, biljke za proizvodnju šećera, škroba i alkohola te alkaloidno-aromatske kulture. Opisano je 10 industrijskih kultura koje se uzgajaju u Hrvatskoj. Za svaku kulturu navedena je njena gospodarska važnost i korištenje, podatci o proizvodnji u svijetu i Hrvatskoj, podrijetlo i povijesni razvoj, geografska rasprostranjenost, botanička klasifikacija, morfološka i biološka svojstva, zahtjevi prema ekološkim uvjetima i tehnologija proizvodnje. U okviru tehnologije proizvodnje obuhvaćene su sljedeće agrotehničke mjere: mjesto kulture u plodoredu, obrada tla, potreba za hranivima i gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, njega i zaštita usjeva tijekom vegetacije te žetva (berba ili vađenje). Na kraju su za svaku kulturu navedene osnove primarne dorade i skladištenja te standardi kvalitete proizvoda u otkupu.

Ključne riječi: uljarice, predivo bilje, biljke za proizvodnju šećera, škroba i alkohola, alkaloidno-aromatske kulture

Ratarstvo II. dio - industrijsko bilje

Kako kupiti

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.