Voćarska entomologija (197052)
Course coordinator
Course description
U predmetu se obrađuju štetnici u uzgoju jezgričavog (jabuka i kruška), koštićavog (šljiva, breskva, nektarina, marelica, trešnja i višnja), jagodastog (jagoda, malina, kupina, ribiz, ogrozd i borovnica), lupinastog (orah, lješnjak, kesten i badem) i južnog voća (agrumi i maslina) te njihovi prirodni neprijatelji. Studenti će dobiti osnovna znanja iz biologije i morfologije štetnika te će znati prepoznati štete od ekonomskih štetnika na biljnim organima. Posebna pozornost bit će posvećena mogućnostima praćenja i suzbijanja štetnika temeljenih na integriranom sustavu proizvodnje voća.
Type of course
ECTS: 3.00
Teaching hours: 15
Lectures: 12
Seminar: 3
Lecturer
Grading
Sufficient (2):
Good (3):
Very good (4):
Excellent (5):
Types of instruction
- Predavanja
- Seminari
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Prepoznati i razlikovati štetne i korisne kukce u uzgoju voća. | |
Opisati i objasniti životni ciklus štetnika u uzgoju voća. | |
Odabrati učinkovite mjere praćenja štetnika u sustavu integrirane proizvodnje voća. | |
Preporučiti mjere suzbijanja štetnika u sustavu integrirane proizvodnje voća. | |
Primijeniti stečene vještine u daljnjem obrazovanju. |
Obligatory literature
- Ciglar, I. (1993). Zdravi voćnjaci i vinogradi, Zagreb.
- Ciglar, I. (1998). Integrirana zaštita voćnjaka i vinograda, Čakovec.
- Maceljski, M (2002). Poljoprivredna entomologija, Čakovec.
Recommended literature
- Knauer, N. (1993). Ökologie und Landwirtschaft, Stuttgart.
- Igrc Barčić, J.; Maceljski, M. (2001). Ekološki prihvatljiva zaštita bilja od štetnika, Čakovec.