Print

Voćarska entomologija (197052)

Course coordinator

Course description

U predmetu se obrađuju štetnici u uzgoju jezgričavog (jabuka i kruška), koštićavog (šljiva, breskva, nektarina, marelica, trešnja i višnja), jagodastog (jagoda, malina, kupina, ribiz, ogrozd i borovnica), lupinastog (orah, lješnjak, kesten i badem) i južnog voća (agrumi i maslina) te njihovi prirodni neprijatelji. Studenti će dobiti osnovna znanja iz biologije i morfologije štetnika te će znati prepoznati štete od ekonomskih štetnika na biljnim organima. Posebna pozornost bit će posvećena mogućnostima praćenja i suzbijanja štetnika temeljenih na integriranom sustavu proizvodnje voća.

Type of course

ECTS: 3.00

Teaching hours: 15
Lectures: 12
Seminar: 3

Lecturer
Grading

Sufficient (2):
Good (3):
Very good (4):
Excellent (5):

Types of instruction

  • Predavanja
  • Seminari

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Prepoznati i razlikovati štetne i korisne kukce u uzgoju voća.
Opisati i objasniti životni ciklus štetnika u uzgoju voća.
Odabrati učinkovite mjere praćenja štetnika u sustavu integrirane proizvodnje voća.
Preporučiti mjere suzbijanja štetnika u sustavu integrirane proizvodnje voća.
Primijeniti stečene vještine u daljnjem obrazovanju.

Obligatory literature

  1. Ciglar, I. (1993). Zdravi voćnjaci i vinogradi, Zagreb.
  2. Ciglar, I. (1998). Integrirana zaštita voćnjaka i vinograda, Čakovec.
  3. Maceljski, M (2002). Poljoprivredna entomologija, Čakovec.

Recommended literature

  1. Knauer, N. (1993). Ökologie und Landwirtschaft, Stuttgart.
  2. Igrc Barčić, J.; Maceljski, M. (2001). Ekološki prihvatljiva zaštita bilja od štetnika, Čakovec.

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.