Print

Kakvoća mesa (246709)

Course coordinator

Course description

Modul se izvodi u 6 tematskih cjelina: Faktori koji utječu na rast i razvoj životinja za meso, Struktura i razvoj mišića, Pretvorba mišića u meso, Skladištenje i čuvanje mesa, Jestiva kakvoća mesa i Meso u ishrani ljudi.
U poglavlju "Faktori koji utječu na rast i razvoj životinja za meso" obrađuju se genetski aspekti, utjecaj okoline, hranidbeni aspekti te utjecaj dobi, spola i postupaka pri klanju na kakvoću mesa. Poglavlje "Struktura i razvoj mišića" obrađuje odnos i udio mišićnog tkiva različitih vrsta domaćih životinja, morfologiju mišićnog i vezivnog tkiva, njihovu povezanost i funkciju, kemijski sastav općenito te mišićne proteine. Sa biokemijskog aspekta obrađuje se funkcija mišića in vivo, post-mortalna glikoliza i pojava mrtvačke ukočenosti (rigor mortis). Poglavlje "Pretvorba mišića u meso" obrađuje postupke sa životinjama prije klanja, kalo transporta, gubitak vode i glikogena, omamljivanje, iskrvarenje, rasjecanje mesa, proteolitičke i druge kemijske promjene u mesu. Poglavlje "Skladištenje i čuvanje mesa" obrađuje sisteme hlađenja mesa, utjecaj smrzavanja na biokemijske, fizikalne i organoleptičke promjene u mesu. U poglavlju "Jestiva kakvoća mesa" obrađuje se boja mesa, količina i kemijska struktura mioglobina, sposobnost vezanja vode i sočnost, a zasebno se obrađuje termički tretirano meso i njegove promjene. U poglavlju "Meso u ishrani ljudi" obrađuju se esencijalne hranjive tvari, aminokiseline, masne kiseline, minerali, vitamini, toksini i rezidui u mesu te jestivost i utjecaj na zdravlje ljudi.

Type of course

  • Poslijediplomski studij / Specijalistički studij / Stočarstvo (Elective course, 2 semester, 1 year)

ECTS: 3.00

E-learning: L2

Teaching hours: 15
Lectures: 8
Auditory exercises: 5
Seminar: 2

Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading

Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%

Conditions for obtaining signature

Uvjeti za dobivanje potpisa su: redoviti dolazak na nastavu, predane zadaće, predan i prezentiran seminarski rad, prisustvo na praktičnim i terenskim vježbama.

Description

Dozvoljen je izostanak s 30% predavanja, a svi ostali uvjeti moraju biti ispunjeni. Izostanak s praktičnih ili terenskih vježbi mora se nadoknaditi u drugoj grupi ili pisanjem pisanog rada veličine 2000 od 2500 riječi o propuštenim cjelinama.

General competencies

Tijekom nastavnog procesa razvijati će se i unaprjeđivati sposobnosti analize i sinteze informacija, sposobnosti planiranja i organiziranja, rješavanja problema i odlučivanja. Kroz seminarske radove i pisane zadatke razvijati će se sposobnost kritike i samokritike, timski rad, međuljudske vještine te posvećenost etičkom djelovanju. Nadalje, poticati će se istraživačke vještine, sposobnost prilagođavanja novim situacijama, kreativnost, te sposobnost samostalnog rada.

Types of instruction

  • Predavanja
  • Laboratorijske vježbe
  • Vježbe u praktikumu
  • Seminari

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Objasniti čimbenike kakvoće mesa Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit
Objasniti osnovne postmortalne procese u mesu Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit
Argumentirati kvalitativne pokazatelje kakvoće mesa Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, usmeni ispit
Utvrditi povezanost građe mišića, osnovnih metaboličkih procesa i vidljivih pokazatelja kakvoće mesa Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit
Opisati nutritivnu vrijednost mesa Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit

Working methods

Teachers' obligations

Organizirati i provoditi predavanja i vježbe, radne zadatke te pripremu i obranu seminarskih radova.
Pripremiti literaturne izvore za učenje.
Organizirati i provoditi testove znanja i usmene ispite.

Students' obligations

Redovito pohađanje predavanja i vježbi.
Izvršavanje radnih zadataka.
Izrada i obrana seminarskog rada.
Polaganje testova znanja.
Polaganje usmenog ispita.

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Seminarski rad 20% 15 1
Testovi znanja 30% <60%
60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
20 1
Usmeni ispit 50% <60%
60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
40 1
Pohađanje nastave 15 15
Ukupno 15 90 3

Konačan uspjeh se postiže samo iz pozitivnih ocjena iz: seminarskog rada, testa znanja i usmenog ispita.

Evaluation elements Description Deadline Recoupment
Seminarski rad Seminarski rad je grupni rad do tri studenta, opsega 4.000 do 5.000 riječi čiji sadržaj se vrjednuje s 50% konačne ocjene, a prezentacija s 50% konačne ocjene. Ocjene se dodjeljuju svakom članu grupe posebno. Tijekom semestra
Testovi znanja Testovi znanja su otvorenog i zatvorenog tipa. Tijekom semestra
Usmeni ispit Usmenom ispitu mogu pristupiti studenti nakon zadovoljenja uvjeta za dobivanje potpisa i pozitivno položenog testa znanja. Usmeni ispit se sastoji od pet (5) pitanja. Procjenjuje se usvojenost teoretskog znanja i poznavanja činjenica, analiza postojećeg znanja i sinteza zaključaka, kritičko razmišljanje. Ispitni rokovi
Pohađanje nastave Obavezno je redovito pohađanje nastave, a dozvoljeno je 30% izostanaka s predavanja. Tijekom semestra Izostanak s nastava moguće je nadoknaditi u drugoj grupi ili pisanjem pisanog rada veličine 2.000 od 2.500 riječi o propuštenim cjelinama.

Obligatory literature

  1. Predavanja i prezentacije

Recommended literature

  1. Jensen W.K., Dawine C, Dikeman M. (2004): Encyclopedia of meat sciences, vol. 1,2,3. Elsevier Academic Press, UK.
  2. Toldrá, F. (2010): Handbook of Meat Processing, Blackwell Publishing, USA.

Similar course at related universities

  • Meats, Texas A&M University, USA
  • Kakovost mesa, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.