Inkapsulacija bioaktivnih komponenata za ishranu i zaštitu biljnih kultura (228730)
Course coordinator
Course description
Cilj modula je upoznati studente s novim spoznajama i metodama inkapsulacije bioaktivnih komponenata (makro- i mikronutrijenti, agrokemikalije, mikroorganizmi) i primjenom novih agroekoloških formulacija (mikrokapsula/mikrosfera) za ishranu/prihranu i zaštitu biljnih kultura, te ih osposobiti za samostalna istraživanja i usvajanje novog znanja u području agroekološke ishrane/prihrane i zaštite biljnih kultura.
Type of course
- Poslijediplomski studij / Doktorski studij / Poljoprivredne znanosti (Elective course, 1 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
English language: L3
E-learning: L3
Teaching hours: 30
Lectures: 20
Laboratory exercises: 5
Seminar: 4
Lecturer
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60%
Good (3): 70%
Very good (4): 80%
Excellent (5): 90-100%
Conditions for obtaining signature
Pohađanje nastave, priprema seminara i materijala za radionice i aktivno sudjelovanje na seminarima i radionicama
General competencies
Osnovna znanja iz kemije (Opća, Anorganska, Organska i Biokemija), instrumentalnih metoda kemijske analize, te osnovna znanja o štetnim organizmima i njihovom suzbijanju.
Types of instruction
- Predavanja
Predavanja iz osnova procesa inkapsulacije bioaktivnih komponenata za ishranu i zaštitu biljnih kultura od bolesti i štetnika. - Ostalo
- Laboratorijske vježbe
Priprava formulacija mikročestica - Seminari
Izrada seminara s određenom tematikom.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
1. Analizirati i procijeniti prednosti primjene agroformulacija s inkapsuliranim bioaktivnim komponentama u ishrani/prihrani i zaštiti biljnih kultura u odnosu na klasične metode u poljoprivrednoj proizvodnji. 2. Odabrati i primijeniti odgovarajuće metode inkapsulacije bioaktivnih komponenata (makro- i mikronutrijenti, agrokemikalije, mikroorganizmi) za ishranu/prihranu i zaštitu biljnih kultura od štetinka. 3. Planirati i provesti istraživanje primjene novih agrofrmulacija s inkapsuliranim bioaktivnim komponentama. 4. Odabrati odgovarajuću informatičku tehniku te analizirati i interpretirati rezultate primjene agroformulacija mikročestica. 5. Samostalno kreirati znanstveno istraživanje korištenjem novih metoda praćenja, istraživanja i analiziranja podataka. | Za vrijeme nastave rad studenta vrednuje se njegovim aktivnim sudjelovanjem u nastavi te izradom i prezentacijom seminarskog rada. Očekuje se samostalno provođenje istraživanja pod vodstvom suradnika na predmetu, te pisano izvješće o rezultatima istraživanja. Na završnom pismenom i usmenom ispitu vrednuje se usvojenost gradiva te sposobnost studenta da kritički sagleda, analizira i predloži rješenja iz zadanog problema te da predloži metodologiju istraživanja u području priprave agroformulacija mikročestica koristeći novostečena znanja. |
Working methods
Teachers' obligations
Redovito održavanje predavanja, seminara i laboratorijskih vježbi.
Students' obligations
Pohađanje nastave, priprema seminara i materijala za radionice i aktivno sudjelovanje na seminarima i radionicama.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Usmeni ispit | 100% |
<60% 60% 70% 80% 90-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
15 | 45 | 3 |
Ukupno | 100% | 15 | 45 | 3 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Usmeni ispit | Provjera znanja | Tijekom semestra | Usmeni ispit |
Weekly class schedule
- Razvoj procesa inkapsulacije
- Materijali za pripravu formulacija mikročestica
- Metode inkapsulacije
- Primjena formulacija mikročestica u zaštiti biljnih kultura
- Primjena forrmulacija mikročesica u ishrani biljnih kultura
- Priprava formulacija mikročestica
- Određivanje količine aktivnih komponenata u formulacijiama
- Prezentacija seminarskog rada
Preconditions
- Kemija s osnovama biokemije (26251)
- Agrikulturna kemija (63907)
- Načela fitofarmacije (185458)
Obligatory literature
- Handbook of Encapsulation and Controlled Release. M. Mishra (ed.). 2015 CRC Press ISBN 9781482232349 - CAT# KE25814
- ENCAPSULATIONS Nanotechnology in the Agri-Food Industry, Volume 2 A.M. Grumezescu (ed.) 2016, Academic Press ISBN: 978-0-12-804307-3