Kinetika probave hrane u životinja (226269)
Course coordinator
Course description
Svi procesi oko nas mogu se definirati kinetikom koja daje uvid u dinamičnost procesa te brzinu i doseg pojedinih procesa. Tako možemo definirati kinetiku reakcija/procesa koji su katalizirani ili nekatalizirani, jednostavni ili kompleksni, inhibirani produktima ili supstratima te zatim kinetiku različitih mikrobnih procesa npr. rasta ili sinteze različitih produkata ali i kinetiku različitih procesa prerade i proizvodnje hrane kao na primjer proizvodnja silaža ili sjenaža, sijena, zatim kinetiku probave/razgradnje hranjivih tvari i metabolizam, kinetiku sinteze i drugo.
Svaki proces ima svoju specifičnu kinetiku, stacionarno sagledavanje modela više nije adekvatno. Tako se danas suvremena hranidba životinja sagledava kao izrazito dinamičan proces orijentiran na kinetiku procesa prerade, probave i metabolizma hranjivih tvari, proizvodnje proizvoda ali i otpada od životinja te njihovo zbrinjavanje ali i izračunavanje ekološkog otiska animalne proizvodnje.
U ovom predmetu studenti će biti upoznati i naučiti će izračunati kinetičke parametre najčešćih procesa u domeni hranidbe životinja kao što su: brzina, brzo i sporo probavljiva frakcija, vrijeme prilagodbe, efektivna probavljivost i brzina pasaže i drugi.
Type of course
- Diplomski studij / Hranidba životinja i hrana (Compulsory course, 3 semester, 2 year)
ECTS: 3.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 30
Lectures: 18
Laboratory exercises: 8
Seminar: 2
Field exercises: 2
Grading
Sufficient (2): 61-70 %
Good (3): 71-80 %
Very good (4): 81-90 %
Excellent (5): 91-100 %
Conditions for obtaining signature
Pohađanje nastave i vježbi prema satutu AF. Prezentirani seminar i položeni kolokvij.
General competencies
Studenti će naučiti savladati metode izračuna kinetičkih parametara koristeći suvremene eksperimentalne metode te će paralelno naučiti i direktno izračunati kinetičke parametre iz eksperimentalnih podataka koristeći software za analizu podataka kao i povezati te podatke s klasifikacijom kvalitete hrane za životinje te potrebama različitih kategorija životinja i njihovom proizvodnjom kao i ekološkim otiskom animalne proizvodnje.
Types of instruction
- Predavanja
- Auditorne vježbe
Eksperimentalne metode određivanja kinetike hranjivosti i iskorištenja hrane za životinje te kinetike proizvodnje/procesiranja hrane za životinje i stabilnosti proizvoda od životinja te gospodarenja otpadom. - Laboratorijske vježbe
Određivanje kinetičkih parametara, njihov izračun i primjena na temelju eksperimentalnih podataka. Korištenje softwarea za izračun parametara - Seminari
Kritička analiza znanstvenog rada, prezentacija i rasprava
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Definirati osnovne tipove reakcija i njihovu kinetiku te vezane kinetičke parametre | Kolokvij, Seminar, Usmeni |
Opisati i izračunati parametre kinetike procesa prerade i proizvodnje hrane te kroz iste definirati hranidbenu i zdravstvenu vrijednost hrane za životinje | Kolokvij, Usmeni |
Opisati i izračunati parametre kinetike razgradnje/probave, pasaže i metabolizma hranjivih tvari te kroz njih usporediti potrebe različitih kategorija životinja te procijeniti njihovu opskrbljenost hranjivim tvarima | Kolokvij, Usmeni |
Opisati i izračunati parametre kinetike sinteze animalnih proizvoda te kroz njih procijeniti proizvodni potencijal životinja | Kolokvij, Usmeni |
Opisati i izračunati parametre kinetike razgradnje animalnih proizvoda te kroz iste procijeniti stabilnost, zdravstvenu i higijensku vrijednost animalnih proizvoda | Kolokvij, Usmeni |
Predvidjeti ekološki otisak animalne proizvodnje kroz definiranje parametara kinetike proizvodnje i eliminacije animalnog otpada | Kolokvij, Usmeni |
Working methods
Teachers' obligations
Održavanje predavanje i auditornih vježbi.
Konzultacije. Pomoć i vođenje pri izradi seminara i diplomskih radova.
Students' obligations
Sudjelovanje u nastavi.
Polaganje kolokvija. Izrada i prezentacija seminarskog rada. Usmeni dio ispita.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave (predavanja + vježbe) | - | 28 | 22,5 | 0,5 | ||
Aktivno sudjelovanje u nastavi* | Korektivni bodovi | 15 | 0,5 | |||
Seminarski rad | 20 |
60-70 % 71-80 % 81-90 % 91-100 % |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
2 | 12,5 | 0,5 |
Kolokvij | 40 |
60-70 % 71-80 % 81-90 % 91-100 % |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
- | 25 | 1 |
Usmeni ispit | 40 |
60-70 % 71-80 % 81-90 % 91-100 % |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
- | 15 | 0,5 |
Ukupno | 100 % | 30 | 90 | 3 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Pohađanje nastave (predavanja + vježbe) | Na svakom predavanju studenti se potpisuju | Prije izlaska na usmeni ispit | Dodatni seminarski rad – tema iz gradiva predavanja/vježbi dana izostanka |
Seminarski rad | Prezentacija znanstvenog rada i sudjelovanje u raspravi prilikom prezentacije svih studenata | Predzadnji tjedan nastave | |
Kolokvij | Određivanje kinetičkih parametara, njihov izračun i primjena | Nakon odrađenih eksperimentalnih vježbi | |
Usmeni ispit | Usmeni ispit se sastoji od pet pitanja kojima se testira razumijevanje i primjena usvojenih teorija i činjenica | Redovni ispitni rok |
Weekly class schedule
- P-Uvod u kinetiku procesa
- P-Kinetika proizvodnje/procesiranja hrane za životinje.Kinetika različitih procesa prerade hrane za životinje (određivanje brzine, visine/dosega, proračun šaržnih procesa, proračun kontinuiranih procesa).
- P-Kinetika proizvodnje/procesiranja hrane za životinje. Usporedba kinetičkih parametara s procjenom kvalitete hrane za životinje.
- P-Kinetika hranjivih tvari definirana kroz anatomske i fiziološke specifičnosti različitih kategorija životinja
- P-Kinetika hranjivih tvari definirana kroz tip hranjivih tvari i njihovo međudjelovanje
- P-Kinetika probave ugljikohidrata
- P-Kinetika probave proteina
- P-Kinetika sinteze proizvoda i kinetika stabilnosti/razgradnje proizvoda od životinja
- V-Metode procjene kinetike hranjivosti i iskorištenja hrane za životinje te kinetike proizvodnje/procesiranja hrane za životinje - osnove
- V-Metode procjene kinetike stabilnosti proizvoda od životinja te gospodarenja otpadom - osnove
- V-Metode procjene kinetike hranjivosti i iskorištenja hrane za životinje te kinetike proizvodnje/procesiranja hrane za životinje - primjena
- V-Metode procjene kinetike stabilnosti proizvoda od životinja te gospodarenja otpadom - primjena
- P-Kinetika proizvodnje i odlaganja animalnog otpada – njihov utjecaj na smanjenje ekološkog otiska stočarske proizvodnje
- TN-Terenska nastava
- S- Kritička analiza znanstvenog rada / kolokvij / Ispitni rok / Završni ispit (usmeni)
Obligatory literature
- McDonald, P., Edwards, R. A., Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C.A. (2010). Animal Nutrition, 7. izdanje, Edinburg: Pearson Education Limited.
- France, J., Dijkstra, J., Bannink, A., Gerrits, W.J. (2006). Nutrient digestion and utilization in farm animals: modeling approaches. Cambridge: CABI Pub.
- Interna skripta i PowerPoint prezentacije
Recommended literature
- Dijkstra, J., Forbes, J. M., France, J. (2005). Quantitative aspects of ruminant digestion and metabolism. Cambridge: CABI Pub.
- Sauvant, D., Van Milgen, J., Faverdin, P. and Friggens, N. (2011). Modeling nutrient digestion and utilization in farm animals. Springer Science & Business Media.
- Lente, G. (2015). Deterministic kinetics in chemistry and systems biology: the dynamics of complex reaction networks. Springer.