Hranidba životinja i hrana (120.00 ECTS)
Objective of the Study programme
Prvi cilj diplomskog studijskog programa Hranidba životinja i hrana je postići da studenti preko razumijevanja kemije, probave i metabolizma hranjivih tvari razumiju hranjivu vrijednost hrane za životinje i hranidbene potrebe životinja. Drugi cilj studija je da studenti nauče primjenom glavni hranidbenih sustavima u EU procjenjivati hranjivu vrijednost različitih krmiva za pojedine vrste i kategorije životinja te procjenjivati potrebe životinja. Treći cilj je stjecanje neophodnih znanja i vještina iz primijenjene hranidbe za samostalno sastavljanje zdravstveno ispravni, tržišno konkurentni, tehnološki izvedivi i po okoliš i dobrobit životinja prihvatljivi obroka/smjesa za glavne vrste i kategorije domaći životinji na temelju njihove očekivane proizvodnje i hranjivosti dostupnih krmiva.
Po završetku studija studenti studija Hranidba životinja i hrana su prvenstveno osposobljeni za samostalno formuliranje hrane za životinje, upravljanje tehnološkim procesima i menadžmentom proizvodnje u tvornicama hrane za životinje i kućne ljubimce te obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i integriranim sustavima proizvodnje i prodaje hrane za životinje u zemlji i svijetu. Isto tako su osposobljeni za samozapošljavanje te obrazovni rad na srednjim i visokim učilištima, istraživački rad na visokim učilištima i znanstvenim institutima, nastavak znanstvenog usavršavanja na doktorskom studiju iz biotehničkog znanstvenog područja. Nadalje osposobljeni su za obavljanje složenih zadataka i edukacije u savjetodavnoj službi i laboratorijima za kemijske i hranidbene analize hrane za životinje te državnoj upravi na području sigurnosti hrane za životinje, planiranje proizvodnje i potrošnje hrane za životinje na razinama od lokalne zajednice do države i EU.
Academic title
Magistar/magistra inženjer/inženjerka hranidbe životinja i hrane
(mag. ing. agr.)
1 semester, 1 year | |||
---|---|---|---|
ECTS | Compulsory course => Required number of ECTS credits: 33.00 |
@ | Teach. hrs |
3.00 | Biologija probave i metabolizam (26590) Salajpal, K. |
R1 | 30 (28+2+0) |
6.00 | Hrana za životinje (144502) Kljak, K. |
R1 | 60 (24+30+6) |
6.00 | Hranidba preživača (144503) Kiš, G. |
R1 | 60 (38+18+4) |
6.00 | Kemija i kontrola hrane za životinje (169447) Maslov Bandić, L. |
R1 | 60 (36+12+12) |
6.00 | Metode vrednovanja hrane za životinje (157136) Kljak, K. |
R1 | 60 (30+28+2) |
6.00 | Opća hranidba životinja (169448) Pintar, J. |
R1 | 60 (50+6+4) |
2 semester, 1 year | |||
---|---|---|---|
ECTS | Compulsory course => Required number of ECTS credits: 26.00 |
@ | Teach. hrs |
2.00 | Diplomski rad - seminar (160350) Habuš Jerčić, I. |
R1 | 20 (0+0+20) |
6.00 | Hranidba konja i kućnih ljubimaca (133174) Kiš, G. |
60 (40+10+10) |
|
6.00 | Hranidba peradi i kunića (144505) Pintar, J. |
R1 | 60 (30+18+12) |
6.00 | Hranidba svinja (116758) Pintar, J. |
R1 | 60 (40+12+8) |
6.00 | Tehnika proizvodnje hrane za životinje (144506) Matin, A. |
R1 | 60 (44+12+4) |
ECTS | Elective course: Group 14452 | @ | Teach. hrs |
3.00 | Alternativni uzgoji peradi (169415) Bedeković, D. |
R1 | 30 (20+6+4) |
3.00 | Biokemija - odabrana poglavlja (26142) Jalšenjak, N. |
R1 | 30 (30+0+0) |
6.00 | Hranidba u akvakulturi (226265) Matulić, D. |
R1 | 60 (20+32+8) |
3.00 | Zdravstveni aspekti hranidbe životinja (144507) Kostelić, A. |
30 (20+10+0) |
3 semester, 2 year | |||
---|---|---|---|
ECTS | Compulsory course => Required number of ECTS credits: 6.00 |
@ | Teach. hrs |
3.00 | Hranidba goveda u proizvodnji mesa (144509) Kiš, G. |
30 (22+6+2) |
|
3.00 | Kinetika probave hrane u životinja (226269) Duvnjak, M. |
R1 | 30 (18+10+2) |
4.00 | Stručna praksa - Hranidba životinja i hrana (251024) Kiš, G. |
120 (0+120+0) |
|
2.00 | Stručni projekt - Hranidba životinja i hrana (251025) Kiš, G. |
30 (0+0+30) |
|
ECTS | Elective course: Group 14455 | @ | Teach. hrs |
6.00 | Hranidba ovaca i koza (269077) Kiš, G. |
60 (40+12+8) |
|
6.00 | Krmne kulture (26646) Maćešić, D. |
R1 | 60 (26+28+6) |
6.00 | Menadžment malih i srednjih poduzeća u agrobiznisu (144068) Juračak, J. |
R1 | 60 (24+20+16) |
3.00 | Pisanje i izlaganje znanstvenog rada (144450) Džidić, A. |
R1 | 30 (6+6+18) |
3.00 | Precizna hranidba ovaca i koza (144508) Kiš, G. |
30 (20+6+4) |
|
6.00 | Uljarice (144330) Pospišil, M. |
R1 | 60 (40+10+10) |
6.00 | Upravljanje reprodukcijom domaćih životinja (144449) Kostelić, A. |
60 (40+20+0) |
|
6.00 | Uvod u SAS i R (226254) Džidić, A. |
R1 | 60 (14+42+4) |
6.00 | Uzgoj i korištenje vodne peradi i nojeva (157811) Bedeković, D. |
R1 | 60 (40+8+12) |
4 semester, 2 year | |||
---|---|---|---|
ECTS | Compulsory course => Required number of ECTS credits: 28.00 |
@ | Teach. hrs |
28.00 | Diplomski rad - Hranidba životinja i hrana (169296) |
0 (0+0+0) |
|
ECTS | Elective course: Group 14456 | @ | Teach. hrs |
3.00 | Fiziologija stresa i adaptacija (87434) Salajpal, K. |
R1 | 30 (24+0+6) |
6.00 | Proizvodnja ovčjeg i kozjeg mlijeka (144512) Prpić, Z. |
R1 | 60 (40+14+6) |
6.00 | Travnjaštvo (144325) Bošnjak, K. |
R1 | 60 (37+15+8) |