Print

Istraživanje kakvoće mesa i mesnih proizvoda (242894)

Course coordinator

Course description

Suvremen pristup poznavanju i vrednovanju kakvoće mesa i mesnih proizvoda obuhvaća razumijevanje klanja životinja, građe mišića, sastava i nutritivne vrijednosti mesa, tijeka postmortalnih procesa, značenja i načina utvrđivanja fizikalno-kemijskih i senzorskih svojstava, kao i aktualne strategije i načini upotrebe fizikalnih i kemijskih metoda konzerviranja mesa. Kako bi usvojili navedeno, studentima će putem predavanja, vježbi, samostalnog rada te uz korištenje e-učenja biti prezentirane aktualne spoznaje i metode određivanja svojstava mesa radi provedbe znanstvenog rada te razvoja, poboljšanja i kontrole kakvoće mesa i mesnih proizvoda. Studentima će kroz predavanja biti sistematizirano prikazane teorijske osnove dok će kroz seminarske i samostalne radove studenti planirati i aktivno provoditi primjerene metode istraživanja kakvoće mesa i mesnih proizvodima.

Type of course

ECTS: 6.00

English language: L2

E-learning: L3

Teaching hours: 30
Lectures: 24
Auditory exercises: 4
Seminar: 2

Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading

Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%

Conditions for obtaining signature

Redoviti dolazak na nastavu, predane zadaće, predan i prezentiran seminarski rad, sudjelovanje u praktičnim vježbama

Description

Dozvoljen je izostanak s 30% predavanja, a svi ostali uvjeti moraju biti ispunjeni.

General competencies

Tijekom nastavnog procesa razvijati će se i unaprjeđivati sposobnosti analize i sinteze informacija, sposobnosti planiranja i organiziranja, rješavanja problema i odlučivanja. Kroz seminarske radove i pisane zadatke razvijati će se sposobnost kritike i samokritike, timski rad, međuljudske vještine te posvećenost etičkom djelovanju. Nadalje, poticati će se istraživačke vještine, sposobnost prilagođavanja novim situacijama, kreativnost, te sposobnost samostalnog rada.

Types of instruction

  • Predavanja
  • Provjere znanja
  • Laboratorijske vježbe
  • Seminari

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Opisati postupak klanja životinja, građe mišića, sastav i nutritivnu vrijednost mesa te tijek postmortalnih promjena Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit
Obrazložiti metode određivanja fizikalnih svojstva mesa i mesnih proizvoda Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit
Obrazložiti metode određivanja kemijskih svojstva mesa i mesnih proizvoda Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit
Obrazložiti metode određivanja senzorskih svojstva mesa i mesnih proizvoda Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit
Argumentirati upotrebu fizikalnih metoda konzerviranja mesa Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, usmeni ispit
Argumentirati upotrebu kemijskih metoda konzerviranja mesa Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, usmeni ispit
Argumentirati primjenu metoda istraživanja kakvoće mesa i mesnih proizvoda u znanstvene i praktične svrhe Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, usmeni ispit

Working methods

Teachers' obligations

Organizirati i provoditi predavanja i vježbe, radne zadatke te pripremu i obranu seminarskih radova.
Pripremiti literaturne izvore za učenje.
Organizirati i provoditi testove znanja i usmene ispite.

Students' obligations

Prisustvovanje predavanjima, vježbama i seminarima je obvezno i doprinosi konačnom uspjehu na predmetu.
Svrha seminarskog rada je obraditi zadanu temu, pripremiti pisani materijal i javno prezentirati pred nastavnicima.
Studenti koji imaju zadovoljene sve uvjete mogu pristupiti završnom pismenom i usmenom ispitu.

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Aktivnost tijekom nastave (redovitost, provedba vježbi, seminarski rad i prezentacija) 10% <60%
60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
40 1
Pismeni ispit 40% <60%
60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
60 2
Usmeni ispit 50% <60%
60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
80 3
Ukupno 30 180 6
Evaluation elements Description Deadline Recoupment
Aktivnost tijekom nastave (redovitost, provedba vježbi, seminarski rad i prezentacija) Obavezno je redovito pohađanje nastave, a dozvoljeno je 30% izostanaka s predavanja. Vrjednuje se aktivnost i doprinos timskom radu. Seminarski rad je individualni rad, opsega 4.000 do 5.000 riječi čiji sadržaj se vrjednuje s 50% konačne ocjene, a prezentacija s 50% konačne ocjene. Tijekom semestra Izostanak s nastava moguće je nadoknaditi pisanjem pisanog rada veličine 2.000 od 2.500 riječi o propuštenim cjelinama.
Pismeni ispit Testovi znanja su otvorenog i zatvorenog tipa. Tijekom semestra Neispunjenje ovog elementa obvezuje studenta na polaganje završnog pisanog ispita prije usmenog ispita.
Usmeni ispit Usmenom ispitu mogu pristupiti studenti nakon zadovoljenja uvjeta za dobivanje potpisa i pozitivno položenih testova znanja. Usmeni ispit se sastoji od pet (5) pitanja. Procjenjuje se usvojenost teoretskog znanja i poznavanja činjenica, analiza postojećeg znanja i sinteza zaključaka, kritičko razmišljanje. Ispitni rokovi

Weekly class schedule

  1. Aktualna znanstvena saznanja o kakvoći trupova i mesa tovljenika domaćih životinja, postupcima pri klanju i građi mišića
  2. Aktualna znanstvena saznanja o sastavu i nutritivnoj vrijednosti mesa
  3. Aktualna znanstvena saznanja o tijeku postmortalnih procesa u mesu zaklanih životinja
  4. Metode i određivanje fizikalnih svojstava mesa
  5. Metode i određivanje kemijskih svojstava mesa
  6. Metode i određivanje senzorskih svojstava mesa
  7. Aktualne strategije i načini provedbe fizikalnih metoda konzerviranja mesa
  8. Aktualne strategije i načini provedbe kemijskih metoda konzerviranja mesa

Obligatory literature

  1. Predavanja
  2. Biswas A. K., Mandal, P.K. (2020). Meat Quality Analysis. Academic Press Elsevier.
  3. Font-i-Furnols, M., Čandek-Potokar, M., Maltin, C., Prevolnik Povše M. (2015). A handbook of reference methods for meat quality assessment. COST Action FA1102
  4. Dikeman, M., Devine, C. (2014). Encyclopedia of Meat Sciences. Academic Press Elsevier.

Recommended literature

  1. Petracci M., Berri, C. (2017). Poultry quality evaluation. Woodhead Publishing Elsevier
  2. Purslow, P.P. (2017). New Aspects of Meat Quality. Woodhead Publishing Elsevier
  3. Toldrá, F. (2017). Lawrie's meat science 8th edition. Woodhead Publishing Elsevier

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.