Mediteransko stočarstvo i tradicijski proizvodi mesa i mlijeka Mediterana (251050)
Course coordinators
Course description
Ciljevi predmeta su:
- Osposobiti studente za upravljanje procesima uzgoja domaćih životinja i proizvodnje primarnih animalnih proizvoda (meso i mlijeko) u tipičnim uvjetima Mediterana. Naglasak na uzgoju malih preživača (ovce i koze).
- Upoznati studente sa suvremenim znanstvenim dostignućima i tehnološkim rješenjima u funkciji postizanja visokih proizvodnih rezultata uvažavajući osnovna načela dobrobiti životinja i održivog gospodarenja ekosustavima u području Mediterana.
- Upoznati studente s komparativnim prednostima i limitirajućim faktorima Mediterana za profitabilno i ekološki održivo bavljenje stočarstvom.
- Spoznati važnost i mogućnost primjene sekundarnih proizvoda stočarstva (gnoj, vuna) u nekonvencionalnim sustavima proizvodnje bilja slijedeći globalne trendove (integrirana i ekološka poljoprivreda, permakultura)
- Steći nove spoznaje o organizaciji i tehnološkom procesu proizvodnje i prerade specifičnih tradicijskih proizvoda od mesa i mlijeka.
- Demonstrirati tehnološke postupke (radne operacije) u preradi mesa i mlijeka u uvjetima Mediteranskog klimata i okoliša
- Spoznati nove znanstvene trendove u preradi i karakterizaciji tradicijskih proizvoda od mesa i mlijeka.
Type of course
- Diplomski studij / Mediteranska poljoprivreda (Compulsory course, 3 semester, 2 year)
ECTS: 5.00
English language: L1
E-learning: L2
Teaching hours: 80
Lectures: 50
Practicum: 9
Seminar: 9
Field exercises: 12
Lecturer
- Assoc. Prof. Tomislav Šarić, PhD
- Prof. Samir Kalit, PhD
- Assoc. Prof. Ana Kaić, PhD
- Prof. Boro Mioč, PhD
- Assoc. Prof. Ante Kasap, PhD
Associate teacher for exercises
- Prof. Samir Kalit, PhD
- Assoc. Prof. Ana Kaić, PhD
- Assoc. Prof. Tomislav Šarić, PhD
- Assoc. Prof. Ante Kasap, PhD
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
Conditions for obtaining signature
Redoviti dolazak na nastavu, predan i prezentiran seminarski rad, prisustvo na praktičnim i terenskim vježbama.
Description
Dozvoljen je izostanak s 30% predavanja, a svi ostali uvjeti moraju biti ispunjeni. Izostanak s praktičnih ili terenskih vježbi mora se nadoknaditi pisanjem pisanog rada veličine 2000 od 2500 riječi o propuštenim cjelinama.
General competencies
1. Identificirati agroekološke i proizvodno-poslovne specifičnosti, ograničenja i mogućnosti mediteranske poljoprivrede
4. Upravljati praksama, tehnikama i tehnologijama u proizvodnji i preradi poljoprivrednih proizvoda te vrednovati tehnološka rješenja i predlagati unaprjeđenja
5. Koordinirati i voditi poslove u poljoprivrednoj proizvodnji, preradi i trženju poljoprivrednih proizvoda uvažavajući suvremene poslovne standarde (dobre poljoprivredne prakse, zaštite okoliša, zaštite zdravlja bilja, životinja i ljudi)
6. Samostalno ili u timu upravljati složenijim proizvodnim i poslovnim sustavima iz domene mediteranske poljoprivrede
7. Primjenjivati suvremene znanstvene i stručne metode u organizaciji i provedbi proizvodnih, istraživačkih i ostalih poslovnih aktivnosti te diseminirati rezultate
9. Kritički prosuđivati rezultate rada i poslovanja (poljoprivredne proizvodnje, prerade, projektnih zadataka, studija, elaborata i sl.) te predlagati razvojna rješenja sukladna suvremenim zahtjevima agrarne politike
Types of instruction
- Predavanja
- Provjere znanja
- Auditorne vježbe
- Konzultacije
- Vježbe u praktikumu
- Terenske vježbe
- Seminari
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Odabrati genotipove koji udovoljavaju cilju proizvodnje (meso-mlijeko) i raspoloživim resursima | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit. |
Preporučiti metode uzgoja u skladu s načelima dobrobiti životinja i održivog gospodarenja ekosustavima | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit. |
Provoditi uzgojne aktivnosti uvažavajući preporuke struke po pitanju reprodukcije, hranidbe i zoohigijene | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit. |
Koristiti sekundarne proizvode stočarstva u integriranoj i ekološkoj proizvodnji | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit. |
Odabrati sirovinu za preradu u tradicijske proizvode od mesa i mlijeka. | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit. |
Samostalno ili u timu provesti tehnološki proces proizvodnje suhomesnatih proizvoda i sireva. | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit. |
Kreirati tehnološka rješenja u proizvodnji tradicijskih proizvoda od mesa i mlijeka. | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, seminarski rad, usmeni ispit. |
Working methods
Teachers' obligations
Organizirati i provoditi predavanja, vježbe, terensku nastavu te pripremu i obranu seminarskih radova.
Pripremiti literaturne izvore za učenje.
Organizirati i provoditi testove znanja i usmene ispite.
Students' obligations
Redovito pohađanje predviđenih oblika nastave.
Aktivno sudjelovanje u raspravi na predavanjima, vježbama, terenskoj nastavi i seminarima.
Izrada i prezentiranje seminarskog rada.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave | 26 | |||||
Aktivno sudjelovanje na vježbama | 10% | 8 | 8 | 1 | ||
Seminarski rad | 20% | 6 | 12 | 1 | ||
Test znanja (kolokvij) | 30% | 1 | ||||
Usmeni ispit | 40% | 2 |
Weekly class schedule
- Značaj stočarstva na Mediteranu (svi aspekti doprinosa uzgoja stoke uključujući gospodarsku, tradicijsku, demografsku i ekološku komponentu).
- Značaj izvornih pasmina i programi njihova očuvanja. Proizvodnja i mogućnosti aplikacije sekundarnih proizvoda stočarstva (gnoj, vuna) u proizvodnji bilja
- Upravljanje reprodukcijom u skladu sa proizvodnim ciljem i uvjetima uzgoja (pripust, gravidnost, partus, laktacija, odbiće). Izračun reprodukcijskih pokazatelja u populaciji
- Primjena osnovnih načela hranidbe pojedinih kategorija životinja. Sastavljanje obroka
- Genotipovi (pasmine), uzgojno selekcijski rad i očuvanje animalnih genetskih resursa Procjene uzgojnih vrijednosti
- Prezentacija seminara studenata po odabranim područjima
- Metaboličke bolesti i njihov utjecaj na proizvodnju. Parazitarne i infektivne bolesti
- Provedba specifičnih aktivnosti (mužnja, striža, kastracija, odrožavanje, kupiranje) u funkciji veće proizvodnosti i zdravstvenog stanja životinja
- Terenske vježbe (zoohigijena na farmi, obuzdavanje, striža, hranidba)
- Čimbenici kakvoće mesa (pre- i post mortalni; vrsta životinje, spol, dob, genotip, hranidba, dobrobit, klanje i klaonička obrada) za preradu u tradicijske mesne proizvode (panceta, pršut, šunka, kaštradina, šokol i sl.) Izbor sirovine za proizvodnju mesnih proizvoda; osnovni čimbenici koji utječu na proizvodnju i održivost mesnih proizvoda (temperatura, pH vrijednost, aktivitet vode, mikrobiologija)
- Tehnologija proizvodnje mesnih proizvoda I (soljenje, salamurenje, dimljenje, fermentacija, sušenje) Tehnologija proizvodnje mesnih proizvoda II (zrenje, pakiranje, skladištenje) Oprema u proizvodnji mesnih proizvoda
- Pogon za preradu mesnih proizvoda: obilazak i praktični primjeri Pogon za preradu mesnih proizvoda: obilazak i praktični primjeri Tehnološki i marketinški trendovi u proizvodnji tradicijskih mesnih proizvoda na području Mediterana Praktični primjeri proizvodnje tradicijskih mesnih proizvoda
- Čimbenici sigurnosti i kakvoće mlijeka za preradu u tradicionalne sireve u sirovom i pasteriziranom stanju Tehnološki postupci proizvodnje tradicionalnih mediteranskih sireva – praktični rad u pogonu malog ili srednjeg kapaciteta: priprema mlijeka za sirenje, sirenje, obrada gruša
- Tehnološki postupci proizvodnje tradicionalnih mediteranskih sireva – praktični rad u pogonu malog ili srednjeg kapaciteta: oblikovanje i soljenje sira, zrenje i pakiranje gotovog proizvoda Temeljni zahtjevi, higijena i osnovni tehnološki postupci proizvodnje sira s naglaskom na ovčje sireve Mediterana
- Seminarski radovi: Mediteranski tradicionalni sirevi: vrsta i kvaliteta mlijeka, regionalne raznolikosti, zaštita izvornosti ili zemljopisnog podrijetla, priprema mlijeka za sirenje, sirenje i obrada gruša, karakteristike zakiseljavanja (fermentacije), oblikovanje sira, soljenje, zrenje i njega sira tijekom zrenja, pakiranje, sastav i kvaliteta gotovog proizvoda, očekivanja senzorska svojstva i moguće pogreške u proizvodnji
Obligatory literature
- Kerth, C.R. (2013): The science of meat quality, Wiley-Blackwell, UK.
- Topel, D.G., Marple, D.N., Lonergan, S.M., Parrish Jr., F.C. (2013): The science of animal growth & meat technology, Meat Science Press, USA.
- Toldrá, F. (2010): Handbook of Meat Processing, Blackwell Publishing, USA.
- PDF prezentacije/skripta priređeni za modul
- Wendorff, W.L., Kalit, S. (2017): Processing of Sheep Milk. U: Handbook of Mik of Non-Bovine Mammals (Urednici: Park, Y.W., Haenlein i G.F.W., Wendorff, W.L.), Wiley Blackwell, 222-260.
- Rogelj, I., Božanić, R., Perko, B., Kalit, S., Matijević, B., Barukčić, I., Lisak Jakopović, K., Magdić, V., Stručić, D. (2015): Sirarstvo u teoriji i praksi, Veleučilište u Karlovcu, Karlovac, Hrvatska, stranice 29-45, 59-70 i 125-132.
- Uremović, Z., Uremović, M., Pavić, V., Mioč, B., Mužic, S., Janječić, Z. (2000): Stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb.
- Mioč, B., Pavić, V., Sušić ,V. (2007): Ovčarstvo, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
- Mioč, B., Pavić, V. (2002): Kozarstvo, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
- Caput, P., Ivanković, A., Mioč, B. (2013): Očuvanje biološke raznolikosti u stočarstvu, Hrvatska mljekarska udruga. Zagreb.
- Uremović, Z. (2004): Govedarstvo, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
Recommended literature
- A. Ivanković, D. Filipović, I. Mustać, B. Mioč, Z. Luković, Z. Janječić (2016): Objekti i oprema u stočarstvu. Sveučilište u zagrebu Agronomski fakultet.
Similar course at related universities
- Osnove stočarske proizvodnje (Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet)