Tehnološki čimbenici proizvodnje ljekovitog bilja (173847)
Course coordinator
Course description
Studenti kroz predavanja, vježbe i izradu seminara uče o značaju i tehnološkim postupcima u proizvodnji biljne sirovine ujednačene kvalitete namijenjene farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji (biljne droge, arome, bojila, antioksidansi). Jedan od ciljeva je i upoznavanje s mogućnostima uvođenja u poljoprivrednu proizvodnju samoniklih biljnih svojti s ljekovitim djelatnim tvarima.
Type of course
- Poslijediplomski studij / Doktorski studij / Poljoprivredne znanosti (Elective course, 1 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 30
Lectures: 15
Auditory exercises: 5
Seminar: 10
Lecturer
Grading
Sufficient (2): 60 - 70 %
Good (3): 71 - 80 %
Very good (4): 81 - 90 %
Excellent (5): 91 - 100 %
General competencies
Opće kompetencije koje se razvijaju su:
- organiziranje i analiziranje prikupljenih podataka
- pismeno izražavanje jasnim i dobro strukturiranim tekstom
- verbalno prezentiranje zannstvenog sadržaja
- timski rad
Types of instruction
- Predavanja
- Provjere znanja
- Konzultacije
- Laboratorijske vježbe
- Vježbe u praktikumu
- Seminari
Student na odabranu temu samostalno izrađuje seminarski rad te usmeno izlaže jasno obrazlažući svoje stavove.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Valorizirati značaj uvođenja ljekovitog bilja (posebice zaštićenog) u poljoprivrednu proizvodnju. | Sudjelovanje u raspravama, vježbe, završni ispit |
Utvrditi tehnološke elemente u uzgoju s ciljem povećanja kvalitete i kvantitete proizvedene biljne sirovine. | Sudjelovanje u raspravama, vježbe, završni ispit |
Kritički prosuditi primjenu suvremenih tehnologija uzgoja u proizvodnji aromatičnog i ljekovitog bilja. | Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad, završni ispit |
Usporediti recentna znanstvena istraživanja o utjecaju antropoloških faktora na rast, razvoj i akumulaciju bioaktivnih tvari u ljekovitom bilju. | Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad, završni ispit |
Working methods
Teachers' obligations
Obveze nastavnika su upoznati studente s načinom održavanja nastave, obvezama vezanim uz predmet te načinom ocjenjivanja. Nastavnik izvodi predavanja i vježbe prema planu i programu, dodjeljuje teme seminara prema temi doktroskog rada studenta te održava konzultacije prema potrebi. Također, komunicira sa suradnicima na predmetu te organizira njihovi dionicu nastave te o tome obaviještava studente. Obveze nastavnika su transparentno ocijeniti usvojeno znanje studenta prema unaprijed navedenom načinu ocjenjivanja.
Students' obligations
Redovito pohađanje nastave, rad u laboratoriju i na pokušalištu. Priprema i usmena prezentacija seminara vezanog uz temu doktorskog istraživanja.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave | 15 | 15 | 0,5 | |||
Seminarski rad (S) - pisani dio i prezentacija seminara | 50 % | 4 | 60 | 2,0 | ||
Vježbe (V) | 25 % |
<60 % 60 - 70 % 71 - 80 % 81 - 90 % 91 - 100 % |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
10 | 45 | 1,5 |
Završni ispit (ZI) | 25 % |
<60 % 60 - 70 % 71 - 80 % 81 - 90 % 91 - 100 % |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
1 | 60 | 2,0 |
Ukupno | 100 % | [(S×50(+(V×25)+(ZI×25)]/100 | 30 | 180 | 6 |
Weekly class schedule
- Predavanja (ukupno 15 sati): - Zakonska regulativa u proizvodnji zaštićenih ljekovitih svojti (1 sat); - Metode poboljšavanja klijavosti sjemena i zakorjenjivanja reznica (1 sat); - Metode izolacije biljnih djelatnih tvari i njihov utjecaj na kvalitetu (destilacija, organska otapala, CO2, ultrazvuk, mikrovalovi) (2 sata); - Utjecaj ekoloških čimbenika na kvalitetu i prinos odabranih vrsta ljekovitog bilja (makro- i mikroklimatski uvjeti različitih područja uzgoja, nadmorska visina, tlo) (2 sata); - Antropološki čimbenici u proizvodnji biljnih droga i biljnih sirovina - utjecaj gnojidbe (rokovi, vrste, doze) na kvalitetu i prinos (2 sata); - Antropološki čimbenici - rok uzgoja i gustoća sklopa kao čimbenici prinosa i kvalitete biljnih droga (2 sata); - Antropološki čimbenici - utjecaj elemenata suvremene tehnologije proizvodnje (tehnike uzgoja, izbor supstrata i kontejneramalčiranje i izravno prekrivanje; navodnjavanje) na prinos i kvalitetu biljnih droga (3 sata); - Berba i dorada s aspekta očuvanja kvalitete biljne sirovine (2 sata).
- Seminari (ukupno 10 sati): - Postupci poboljšavanja klijavosti sjemena i zakorjenjivanja reznica. - Utjecaj ekoloških čimbenika na sadržaj djelatnih tvari u biljnoj drogi. - Utjecaj tehnoloških čimbenika (rok uzgoja, sklop biljaka, gnojidba, izravno prekrivanje usjeva, malčiranje) na prinos biljne droge i sadržaj djelatnih tvari. - Modeliranje tehnoloških elemenata u uzgoju prema zahtjevima tržišta za drogom određene kvalitete. - Uzgoj u sustavu ekološke poljoprivredne proizvodnje.
- Vježbe (ukupno 5 sati): - Metode izolacije biljnih djelatnih tvari iz biljnih droga.
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
Obligatory literature
- Stepanović B. et al. (2009). Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja. Jan-Spider d.o.o., Pitomača
- Kuštrak D. (2005). Farmakognozija - fitofarmacija. Golden Marketing i Tehnička knjiga, Zagreb
- Schafner W. et al. (1999). Ljekovito bilje, kompendij. Leo-commerce, Rijeka
- Nikolić T., Topić J. (eds), (1994). Crvena knjiga biljnih vrsta Republike Hrvatske. Ministarstvo kulture RH, Državni zavod za zaštitu prirode, Zagreb
- Šilješ I., Grozdanić Đ., Grgesina I. (1992). Poznavanje, uzgoj i prerada ljekovitog bilja. Školska knjiga, Zagreb.
- Hornok L. (1992). Cultivation and processing of medicinal plants. John Wiley & Sons, Chichester
- Zakon o zaštiti prirode i pripadajući podzakonski akti (https://www.zakon.hr/z/403/Zakon-o-za%C5%A1titi-prirode)
- Žutić I. (2020). Uzgoj ALJB. Priručnik za predavanja i vježbe, CD-verzija, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Recommended literature
- Žutić I. et al. (2016). Geographical location is a key component to effective breeding of clary sage (Salvia sclarea) for essential oil composition. Israel Journal of Plant Sciences 63(2): 134-141
- Radman S., Žutić I. et al. (2015). Influence of nitrogen fertilization on chemical composition of cultivated nettle. Emirates Journal of Food and Agriculture 27(12): 889-896.
- Žutić I. (2014). Lavandin, kadulja i komorač u kontinentalnim predjelima. Priručnik, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb.
- Krmpotić M., Žutić I. et al.. (2009). Utjecaj pikiranja presadnica na parametre rasta vilinog sita (Carlina acaulis subsp. simplex). Agronomski glasnik 71(2):151-160.
- Msaada K. et al. (2009). Regional and maturational effects on essential oils yields and composition of coriandrum (Coriandrum sativum) fruits. SciHort 122:116-124.
- Spitaler R. et al. (2006). Altitudinal variation of secondary metabolite profiles in flowering heads of Arnica montana cv. ARBO. Phytochemistry 67(4):409-417.
- Douglas J.A. et al. (2004). Sesquiterpene lactones in Arnica montana: a rapid analytical method and the effect of flower maturity and simulated mechanical harvesting on quality and yield. Planta medica 70:166-170.
- Žutić I., Putievsky E., Dudai N. (2003). Influence of harvest dynamics and cut height on yield components of sage (Salvia officinalis L.). Journal of Herbs, Spices and Medicinal Plants 10(4):49-61.
- Ram M., Ram D., Roy S.K. (2003). Influence of an organic mulching on fertilizer nitrogen use efficiency and herb and essential oil yields in geranium (P. graveolens). Bioresource Technology 87(3):373-378.
- Merfort I. (2002). Review of the analytical techniques for sesquiterpenes and sesquiterepene lactones. Journal of Chromatography A 967:115-130
- Lis-Balchin M. i sur. (2002). Lavender - The genus Lavandula. Taylor and Francis, Londan and New York.
- Kintzios S.E. (2000). Sage. The genus Salvia. Harwood Academic Publishers.