Primijenjene tehnologije uzgoja voća (144484)
Course coordinator
Course description
Program predmeta omogućuje studentima upoznavanje s osnovnim tehnološkim postupcima u uzgoju različitih voćnih vrsta. Obrađuju se suvremeni pristupi pomotehničkim zahvatima (rezidba nadzemnog i podzemnog dijela voćaka, prorjeđivanje plodova i sl.) kao i uporabi kemijskih preparata i regulatora rasta (stimulatora, inhibitora, defolijanata, retardanata i dr.) u cilju poboljšanje ravnoteže vegetativne i generativne aktivnosti voćke te postizanja bolje produktivnosti voćke i smanjenja pojave alternativne rodnosti. Studentima se pruža informacija o tehnologiji i mjerama zaštite voćaka od negativnog djelovanja stresnih čimbenika (tuča, mraz, suša), te mogućnosti uzgoja različitih voćnih vrsta u zaštićenom prostoru. Terenske vježbe omogućuju praktičnu primjenu teorijskog znanja te razlike u pristupu i primjeni tehnologiji uzgoja u manjim odnosno veći - plantažnim nasadima voćaka.
Polaganje ispita se provodi preko parcijalnih testova znanja i seminara, te završnog usmenog ispita.
Type of course
- Diplomski studij / Hortikultura / Voćarstvo (Compulsory course, 1 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
English language: L2
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 40
Laboratory exercises: 4
Seminar: 8
Field exercises: 8
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60 - 70 %
Good (3): 71 - 80 %
Very good (4): 81 - 90 %
Excellent (5): 91 - 100 %
General competencies
Student će usvojiti informacije o problemima u uzgoju voćaka, steći teorijska i praktična znanja o tehnološkim postupcima proizvodnje različitih voćnih vrsta te mogućnostima njihove primjene u uzgoju voća. Kroz samostalan i timski rad studenti će steći praktično iskustvo u izvođenju određenih zahvata u voćnjaku.
Types of instruction
- Predavanja
Nastava se održava kontinuirano tijekom semestra i predavanja su studentima unaprijed dostupna u obliku power point prezentacija (preko sustava Merlin). - Provjere znanja
Pismeni (međuispit i završni), usmeni ispit, prezentacija seminarskog rada. - Konzultacije
Termin konzultacija objavljuje se na prvim predavanjima u dogovoru sa studentima. - Laboratorijske vježbe
Vježbe u laboratoriju su organizirane kroz provođenje fizikalno-kemijskih i senzornih analiza te održavanje degustacije plodova. - Terenske vježbe
Terenske vježbe su organizirane u dva navrata na plantažnim nasadima različitih voćnih vrsta i kolekcijskim nasadima različitih voćnih vrsta i sustava uzgoja. - Seminari
Studentima se predloži tema seminarskog rada (ili sami odaberu) sukladno interesima te je samostalno obrađuju i prezentiraju.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Prepoznati tehnologiju uzgoja određene voćne vrste u voćnjaku | Terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, Parcijalni ispit/usmeni ispit |
Utvrditi vrijeme i način primjene određenih zahvata ovisno o voćnoj vrsti | Terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, Parcijalni ispit/usmeni ispit |
Definirati značaj biljnih hormona i regulatora rasta u voćarstvu | Terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, Parcijalni ispit/usmeni ispit |
Primijeniti određeni regulator rasta ovisno o njegovoj funkciji i fazi rasta voćaka | Terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, Parcijalni ispit/usmeni ispit |
Odabrati optimalne rokove i sredstva za prorjeđivanje plodova | Terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, Parcijalni ispit/usmeni ispit |
Razlikovati značaj primjene defolijanata u rasadničarstvu i rodnim nasadima | Terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, Parcijalni ispit/usmeni ispit |
Utvrditi potrebu primijene retardanata u voćarstvu | Terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, Parcijalni ispit/usmeni ispit |
Odabrati pravilne oprašivače u cilju postizanja dobre rodnosti voćaka | Parcijalni ispit |
Utvrditi stupanj otpornosti određene voćne vrste na niske temperature | Parcijalni ispit/Usmeni ispit |
Odabrati adekvatne metode zaštite voćaka od niskih temperatura i tuče | Parcijalni ispit/Usmeni ispit |
Procijeniti isplativost i mogućnost uzgoja voćnih vrsta u zaštićenom prostoru | Terenske vježbe, Parcijalni i usmeni ispiti |
Organizirati tehnologiju proizvodnje određene voćne vrste obzirom na zahtjeve vrste i područje uzgoja | Terenske vježbe, Parcijalni i usmeni ispiti |
Analizirati i prezentirati rezultate pojedinih nastavnih aktivnosti | Seminar |
Working methods
Teachers' obligations
Osigurati pripremu materijala prema nastavnim cjelinama i njihovu dostupnost u sustav za e-učenje Merlin; pravovremeno informirati studente o važnim informacijama i događanjima na modulu; održavati predavanja sukladno sadržaju predmeta, organizacija i izvedba terenskih te laboratorijskih vježbi i seminara; redovito provjeravati i adekvatno ocjenjivati stečeno znanje i vještine kroz seminare, parcijalne ispite i usmeni ispit.
Students' obligations
Redovito pohađanje predavanja, terenskih i laboratorijskih vježbi; aktivno sudjelovanje u nastavi; izrada i prezentacija seminara; polaganje parcijalnih ispita i polaganje usmenog ispita; Studenti se tijekom prva dva tjedna nastave trebaju obavezno prijaviti u sustav za e-učenje Merlin u okviru kojeg mogu koristiti prezentacije sa predavanja, materijale za seminare i dr.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Parcijalni ispit 1 | 30 |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
28 | 60 | 2 |
Seminarski rad | 20 | 8 | 30 | 1 | ||
Parcijalni ispit 2 | 30 |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
24 | 60 | 2 |
Usmeni ispit (UI) | 20 |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
30 | 1 | |
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Seminarski rad | Na početku semestra studenti sami odaberu temu seminarskog rada (samostalan prijedlog ili s popisa tema prijedloga nastavnika) i prema unaprijed zakazanim rokovima predaju seminarski rad u elektronskom i tiskanom obliku. Ocjenjuje se kvaliteta napisanog rada, a nakon prezentacije i izlaganje rada (održava se obično krajem semestra) ocjenjuje se i prezentacijske vještine i sposobnost zaključivanja) | 2. tjedan 12. tjedan 14. tjedan | Moguća putem samostalnog zadatka (1 ECTS) |
Parcijalni ispit | Studenti tijekom semestra pišu dva parcijalna ispita nakon odslušanih povezanih nastavnih cjelina. Ukoliko polože oba ispita te zadovolje ostale uvjete polažu kratak usmeni ispit i upisuje im se prosječna ocjena u indeks (ili korigirana ocjena (zaslužena prethodnom aktivnošću u nastavi (++). Ukoliko ne polože parcijalne ispite, moraju polagati cijelo gradivo na usmenom ispitu. | P1 – 7. tjedan P2 – 13. tjedan | Ako studenti ne polože jedan ili oba parcijalna ispita, omogućuje se polaganje parcijalnih ispita na kraju semestra – ali samo je jedan rok za popravne parcijalne ispite |
Usmeni ispit | Sastoji se od pet pitanja. Na temelju odgovora ocjenjuju se znanje i sposobnost studenata u povezivanju usvojenih činjenica kao i sposobnost logičnog zaključivanja. | Ispitni rokovi | - |
Weekly class schedule
- Uvodno predavanja: upoznavanje sa organizacijom provedbe nastave i ispita, pregled nastavnih cjelina. Tehnologije uzgoja voćaka sa prednostima i nedostacima - P.
- Biljni regulatori rasta i njihova primjena u voćarstvu -P.
- Rast i razvoj voćaka. Aktivnost biljnih hormona tijekom godišnjeg ciklusa voćaka - P.
- Terenska nastava- V.
- Pomotehnički postupci u voćarstvu. Rezidba nadzemnog dijela voćaka. Rezidba voćaka u vegetaciji. Rezidba korijena - P.
- Prorjeđivanje plodova. Postupci za utvrđivanje roka prorjeđivanja plodova. Načini i sredstva za prorjeđivanje plodova -P.
- Defolijacija u voćarstvu. Primjena retardanata u voćarstvu - P.
- Parcijalni ispit (kolokvij I). Uloga oprašivača u postizanju produktivnosti voćaka, značaj kontroliranog oprašivanja voćaka - P
- Otpornost voćaka na niske temperature. Mjere zaštite voćaka od niskih temperatura- P.
- Utjecaj tehnoloških zahvata na diferencijaciju i razvoj partenokarpnih plodova - P.
- Tehnologija proizvodnje jezgričavog i koštićavog voća -P.
- Tehnologija proizvodnje breskve, trešnje i limuna u zaštićenom prostoru -P.
- Tehnologija proizvodnje jagodastih voćaka (otvoreni i zaštićeni prostor) -P.
- Fizikalno kemijska i senzorna ocjena kakvoće plodova uzgojenih različitim tehnologijama - V.
- Prezentacije seminarskih radova, Međuispit (kolokvij II). Završni ispit. Ispitni rok -S.
Obligatory literature
- Predavanja i PowerPoint-prezentacija (Merlin-sustav e-učenje)
- Skendrović Babojelić, M., Fruk, G. (2016.) Priručnik iz voćarstva – Građa svojstva i analize voćnih plodova, Hrvatska Sveučilišna Naklada, Zagreb.
- Krpina, I. i suradnici (2004). Voćarstvo. Zagreb: Globus.
- Jemrić, T. (2007). Cijepljenje i rezidba voćaka. Zagreb: Uliks.onal.
- Ferree, D. C., Warrington, I.J. (2003). Apples: Botany, Production, and Uses. Wallingford: CABI
Recommended literature
- Pevalek Kozlina, Branka (2003). Fiziologija bilja. Zagreb: Profil International..
- Westwood, M.N. (1995). Temperate-zone pomology, physiology and culture, -3rd ed., Portland, Oregon: Timber Press.
- Badenes, M.L., Byrne, D.H. (2012). Fruit Breeding: Handbook of Plant Breeding. Springer Science+ Business Media B.V.
- Kozlowski, T.T., Pallardy, S.G. (1997). Growth control in woody plants. San Diego: Academic press.
- Taiz, L., Zeiger, E. (1991). Plant Physiology. Benjamin Cummings Publishing Company Inc.
Similar course at related universities
- Fruitproduction – Practice, BOKU
- Specific fruitproduction, BOKU