Osnove povrćarstva (64673)
Course coordinator
Course description
Modul Osnove povrćarstva omogućuje studentu stjecanje osnovnih teorijskih i praktičnih znanja neophodnih za uspješnu proizvodnju povrća na otvorenom i u zaštićenim prostorima, a programski se sastoji od općeg i specijalnog dijela.
U općem dijelu govori se o značaju povrća u biljnoj proizvodnji, njegovim hranidbenim i ljekovitim svojstvima te potrebnim preduvjetima za pokretanje proizvodnje i agrotehničkim mjerama u uzgoju povrća. Studenta se upoznaje s načinima razmnožavanja i tehnikama uzgoja povrtnih vrsta, tipovima i mogućnostima korištenja zaštićenih prostora, utjecajem vegetacijskih čimbenika na rast i razvoj te načinom berbe, sortiranja i pakiranja povrća.
Specijalni dio modula obrađuje morfološka i biološka svojstva, rokove i tehnologiju uzgoja, njegu usjeva te berbu, prinos i uvjete skladištenja povrtnih vrsta iz porodica: Alliaceae, Brassicaceae, Solanaceae, Cucurbitaceae, Asteraceae, Apiaceae, Fabaceae, Chenopodiaceae, Polygonaceae, Valerianaceae, Malvaceae i Convolvulaceae.
Type of course
- Prijediplomski studij / Fitomedicina (Compulsory course, 2 semester, 1 year)
- Prijediplomski studij / Agroekologija (Elective course, 6 semester, 3 year)
- Prijediplomski studij / Ekološka poljoprivreda (Elective course, 6 semester, 3 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 34
Practicum: 22
Seminar: 4
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
Conditions for obtaining signature
Položeni usmeni i pismeni kolokviji iz vježbi.
General competencies
Modul osposobljava studenta za planiranje i vođenje proizvodnje povrća na poljoprivrednom gospodarstvu te predstavlja temeljnu edukaciju za daljnje usavršavanje na diplomskom studiju.
Types of instruction
- Predavanja
U općem dijelu govori se o potrebnim preduvjetima za pokretanje proizvodnje i agrotehničkim mjerama u uzgoju povrća, načinima razmnožavanja i tehnikama uzgoja povrtnih vrsta, tipovima i mogućnostima korištenja zaštićenih prostora, utjecajem vegetacijskih čimbenika na rast i razvoj te načinom berbe, sortiranja i pakiranja povrća. Predavanja se programski sastoje od općeg i specijalnog dijela. Specijalni dio obrađuje morfološka i biološka svojstva, rokove i tehnologiju uzgoja, njegu usjeva te berbu, prinos i uvjete skladištenja najvažnijih povrtnih vrsta. - Vježbe u praktikumu
Dio vježbi se izvodi na biljnom materijalu sa svrhom botaničke sistematizacije povrtnih vrsta te prepoznavanja u određenim fazama rasta i razvoja; izrađuju se proračuni sjetvene norme i gnojidbe. Vježbe se provode u skupinama od 10 do 15 studenata. Svladavanje vježbi se provjerava pismenim i usmenim kolokvijima tijekom semestra - Seminari
U sklopu satnice predviđene za seminare pišu se I i II test znanja, koji predstavljaju provjeru znanja studenata po programskim dijelovima, tijekom održavanja nastave.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Sistematizirati povrtne vrste po određenim kriterijima | Usmeni kolokviji, test znanja I |
Valorizirati utjecaj agroekoloških uvjeta na proizvodnju povrća | Test znanja I, završni ispit |
Argumentirati mišljenje o prednostima i nedostacima pojedinog sustava proizvodnje | Test znanja I, završni ispit |
Utvrditi količinu inputa za proizvodnju povrća | Sudjelovanje na radionici, rješavanje zadataka-pismeni kolokvij |
Preporučiti prikladan rok i tehnologiju uzgoja pojedine povrtne vrste obzirom na lokaciju i namjenu proizvodnje | Test znanja II, završni ispit |
Working methods
Teachers' obligations
Održavanje predavanja i vježbi u praktikumu prema nastavnim cjelinama te objava nastavnih materijala u MOODLE sustavu. Održavanje i ocjenjivanje kolokvija i testova znanja te završnog ispita.
Students' obligations
Redovito pohađanje nastave. Polaganje usmenih i pismenog kolokvija te testova znanja
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Kontinuirana provjera znanja putem kolokvija iz vježbi | 35% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
22 | 60 | 2 |
Usvojenost programskog sadržaja iz općeg povrćarstva – 1.test znanja | 30% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
12 | 30 | 1 |
Usvojenost programskog sadržaja iz specijalnog povrćarstva – 2.test znanja | 35% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
26 | 90 | 3 |
UKUPNO | 65% završni ispit 35% usmeni i pismeni kolokviji iz vježbi | <60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% | Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Završni ispit |
<60% 61-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Kontinuirana provjera znanja putem kolokvija iz vježbi | Tijekom semestra studenti polažu tri usmena kolokvija (20% konačne ocjene) i jedan pismeni kolokvij. Usmeni kolokviji se provode pojedinačnom provjerom znanja studenata na živom biljnom materijalu. Položeni kolokvij iz poznavanja povrtnih vrsta u fazi kotiledonskih listova je uvjet za potpis, a njegova nadoknada nije moguća. Prije pismenog kolokvija održava se radionica za studente. Pismeni kolokvij se sastoji od 3 zadatka, od kojih svaki nosi 5 % konačne ocjene. | Nakon svake održane vježbe | Tijekom redovitih ispitnih rokova, osim kotiledona |
Usvojenost programskog sadržaja iz općeg povrćarstva – 1.test znanja | Prvi test znanja se održava u 7. tjednu nastave, nakon odslušanog programskog sadržaja modula iz općeg povrćarstva. Test znanja se sastoji od 18 pitanja, od kojih svako nosi po 1 bod. Za ocjenu dovoljan (2) potrebno je 10 bodova. | Nakon dijela održanih predavanja | Redoviti ispitni rokovi |
Usvojenost programskog sadržaja iz specijalnog povrćarstva – 2.test znanja | Drugi test znanja se održava u zadnjem tjednu nastave, nakon odslušanog programskog sadržaja modula iz specijalnog povrćarstva. Test znanja se sastoji od 18 pitanja, od kojih svako nosi po 1 bod. Za ocjenu dovoljan (2) potrebno je 10 bodova. | Zadnji tjedan nastave | Redoviti ispitni rokovi |
Završni ispit | Završni ispit polažu studenti koji nisu pristupili ili nisu položili neki od testova znanja, a obuhvaća cjelokupno gradivo. Sastoji se od 30 pitanja, od kojih svako nosi po 1 bod. Za ocjenu dovoljan (2) potrebno je 18 bodova. | Redoviti ispitni rokovi |
Weekly class schedule
- P - Povrće u biljnoj proizvodnji, Uvjeti osnivanja povrćarske proizvodnje, Hranidbena vrijednost povrća,
- P - Agrotehničke mjere u uzgoju povrća; PK - Sistematika povrtnih vrsta prema botaničkoj pripadnosti i biljnom dijelu kao cilju uzgoja
- P - Razmnožavanje povrća i tehnike uzgoja, Zaštićeni prostori;
- P - Vegetacijski čimbenici u uzgoju povrća; PK - Usmeni kolokvij I: sistematika povrtnih vrsta prema botaničkoj pripadnosti i biljnom dijelu kao cilju uzgoja
- P - Tehnološka i fiziološka zrelost, berba, sortiranje i pakiranje povrća; PK - Morfološka svojstva sjemena povrtnih vrsta
- P - Porodica Alliaceae: morfološka i biološka svojstva, tehnologija uzgoja, njega usjeva, berba i prinosi; PK - Usmeni kolokvij II: poznavanje sjemena povrća i botanička pripadnost
- P - Porodica Brassicaceae: morfološka i biološka svojstva, tehnologija uzgoja, njega usjeva, berba i prinosi; S - I test znanja: opći dio;
- P - Porodica Solanaceae: morfološka i biološka svojstva, tehnologija uzgoja, njega usjeva, berba i prinosi; PK - Morfološke razlike povrtnih vrsta u fazi kotiledonskih listova
- P - Porodica Cucurbitaceae: morfološka i biološka svojstva, tehnologija uzgoja, njega usjeva, berba i prinosi; PK - Usmeni kolokvij III: poznavanje povrtnih vrsta u fazi kotiledonskih listova i botanička pripadnost
- P - Porodica Asteraceae: morfološka i biološka svojstva, tehnologija uzgoja, njega usjeva, berba i prinosi; PK - Sjetvena norma povrtnih vrsta
- P - Porodica Apiaceae: morfološka i biološka svojstva, tehnologija uzgoja, njega usjeva, berba i prinosi; PK - Osnove ishrane i gnojidbe povrća
- P - Porodica Fabaceae: morfološka i biološka svojstva, tehnologija uzgoja, njega usjeva, berba i prinosi; PK - Priprema za kolokvij sjetvene norme i gnojidbe - radionica
- P - Porodice Chenopodiaceae i Polygonaceae: morfološka i biološka svojstva, tehnologija uzgoja, njega usjeva, berba i prinosi; PK - Pismeni kolokvij: sjetvena norma i gnojidba povrća
- P - Porodice Valerianaceae, Malvaceae i Convolvulaceae: morfološka i biološka svojstva, tehnologija uzgoja, njega usjeva, berba i prinosi
- S - II test znanja: specijalni dio
Obligatory literature
- Lešić, R., Borošić, J., Buturac, I., Herak Ćustić, M., Poljak, M., Romić, D. (2016). Povrćarstvo, 3. dopunjeno izdanje. Zrinski, Čakovec
- Power point prezentacije predavanja i vježbi (Merlin, sustav za e-učenje)
Recommended literature
- Rubatzky, V.E., Yamaguchi, M. (1996). World Vegetables. Principles, Production, and Nutritive Values. Second Edition, Chapman & Hall, New York, USA
- Parađiković, N. (2009). Opće i specijalno povrćarstvo. Poljoprivredni fakultet u Osijeku
- Hessayon, D.G. (1999). The New Vegetable and Herb Expert. Expert Books, London, UK
- Ilić, Z., Fallik, E., Dardić, M. (2009). Berba, sortiranje, pakovanje i čuvanje povrća. Tampograf, Novi Sad
Similar course at related universities
- Splošno vrtnarstvo, Univerza v Ljubljani
- Intensive vegetable growing technologies, Szent István University
- Gemüseproduktion, BOKU