Ratarstvo (98087)
Course coordinator
Course description
Modul se sastoji od nekoliko nastavnih cjelina: Uvod (značaj ratarstva kao grane biljne proizvodnje, podjela ratarskih kultura), Žitarice, Zrnate mahunarke, Korjenasto-gomoljaste kulture, Uljarice, Predive biljke, Aromatično-alkaloidne kulture, Krmne kulture. U okviru ovih programskih dijelova bit će dane informacije o značaju pojedinih kultura, predstavnicima i sistematskoj pripadnosti, korištenju, utjecaju okolišnih čimbenika na njihov rast i razvoj, plodoredu, obradi tla, gnojidbi, sjetvi, njezi usjeva, žetvi te utjecaju tehnoloških mjera na formiranje prinosa i kvalitetu sjemena.
Type of course
- Prijediplomski studij / Agrarna ekonomika (Compulsory course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 33
Auditory exercises: 24
Seminar: 3
Lecturer
- Prof. Jasminka Butorac, PhD
- Prof. Ana Pospišil, PhD
- Prof. Milan Pospišil, PhD
- Prof. Dubravko Maćešić, PhD
Associate teacher for exercises
- Prof. Jasminka Butorac, PhD
- Asst. Prof. Marina Brčić, PhD
- Prof. Milan Pospišil, PhD
- Prof. Dubravko Maćešić, PhD
- Prof. Zlatko Svečnjak, PhD
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
General competencies
Predmet osposobljava za samostalnu ratarsku proizvodnju u različitim proizvodnim uvjetima
Types of instruction
- Predavanja
- Vježbe u praktikumu
Vježbe u praktikumu – u sklopu vježbi u praktikumu opisuju se morfološka svojstva i faze rasta i razvoja ratarskih, industrijskih i krmnih kultura, projektiranje i izračun sjetvene norme i količina gnojiva, kemijski sastav i kvaliteta, vježbe se provode u skupinama do 10 studenata - Terenske vježbe
Terenske vježbe – u sklopu terenskih vježbi na Pokušalištu Fakulteta u Maksimiru na egzaktnim sortnim pokusima određivanju se prinos i komponenata prinosa ratarskih, industrijskih i krmnih kultura - Seminari
Seminari – u sklopu seminara studenti samostalno izrađuju i prezentiraju predavanje vezano za preradu konoplje i lana u vlakno, te svojstva vlakna i planiranje namjenske sjetve s potrebnim agrotehničkim zahvatima tijekom uzgojnih procesa krmnih kultura u različitim agroekološkim uvjetima
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Opisati stanje, potrebe i trendove u proizvodnji ratarskih, industrijskih i krmnih kultura u zemlji i u svijetu | Parcijalni ispit. Usmeni ispit. |
Opisati morfološke i fiziološke karakteristike i prepoznati ratarske, industrijske i krmne kulture u različitim fazama rasta i razvoja radi primjene odgovarajućih tehnoloških mjera, planiranja proizvodnje, organizacije nabave repromaterijala i mehanizacije | Parcijalni ispit. Usmeni ispit. |
Definirati osnovne tehnologije proizvodnje ratarskih, industrijskih i krmnih kultura i procijeniti utjecaj agroekoloških čimbenika na prinos i sastavnice prinosa, te kvalitetu ratarskih, industrijskih i krmnih kultura | Parcijalni ispit. Usmeni ispit. |
Odabrati i za uzgoj preporučiti kulture, kultivare koji odgovaraju specifičnim agroekološkim uvjetima | Seminarski rad. Usmeni ispit. |
Procijeniti agronomska svojstva novih kultivara ratarskih, industrijskih i krmnih kultura s ciljem donošenja preporuka za proizvodnju i poslovanje | Seminarski rad. Usmeni ispit. |
Prepoznati, opisati i riješiti probleme u proizvodnji ratarskih, industrijskih i krmnih kultura koristeći vlastita iskustva i informacijsko-komunikacijsku tehnologiju. | Usmeni ispit |
Predložiti uvođenje novih kultura i novih tehnoloških mjera u proizvodnji ratarskih, industrijskih i krmnih kultura | Usmeni ispit |
Working methods
Teachers' obligations
Održavanje predavanja, izvođenje terenskih vježbi, vježbi u praktikumu i seminara, ocjenjivanje seminara, provođenje parcijalnih ispita tijekom semestra, provođenje pismenog i usmenog ispita.
Students' obligations
Uredno pohađanje predavanja, terenskih vježbi i vježbi u praktikumu, izrada seminara, aktivno sudjelovanje u nastavi, polaganje parcijalnih ispita tijekom semestra, polaganje pismenog i usmenog ispita.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Parcijani ispit 1. (P1) | 20% |
60 – 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
21 | 30 | 1 |
Parcijalni ispit 2. (P2) | 20% |
60 – 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
9 | 30 | 1 |
Parcijalni ispit 3. (P3) | 20% |
60 – 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
19 | 30 | 1 |
Parcijalni ispit 4. (P4) | 20% |
60 – 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
11 | 30 | 1 |
Usmeni ispit UI | 20% |
60 – 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
60 | 2 | |
Pismeni i usmeni ispit (ukoliko nisu položeni parcijalni ispiti) | 100% |
60 – 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
180 | 6 | |
UKUPNO | 100% | (P1+P2+P3+P4+UI)/5 | 60 | 180 | 6 |
Weekly class schedule
- Uvod, Strne ili prave žitarice - Definicija ratarstva, ciljevi ratarske proizvodnje, obim ratarske proizvodnje, ratarstvo kao privredna grana i znanstvena disciplina, objašnjenja izraza koje koristimo u ratarstvu, mogućnosti povećanja proizvodnje ratarskih kultura, agronomska klasifikacija ratarskih kultura. Biološka svojstva pšenice, raži, ječma, zobi i tritikalea (odnos prema vodi, temperaturi i tlu). Sistematika strnih žitarica. Morfološka svojstva strnih žitarica, faze rasta i razvoja strnih žitarica, način određivanja broja biljaka po jedinici površine.
- Strne žitarice - Proizvodni sustavi i agrotehničke mjere u proizvodnji pšenice: plodored, obrada tla, gnojidba, rok sjetve i sjetvena norma, utjecaj mjera zaštite od korova, štetnika i bolesti na formiranje prinosa, utjecaj stanja i tehnološke zriobe usjeva na vrijeme i uspješnost žetve pšenice. Stadiji razvoja strnih žitarica. Etape organogeneze.
- Strne žitarice - Proizvodni sustavi i agrotehničke mjere u proizvodnji ječma, raži i zobi: plodored, obrada tla, gnojidba, rok sjetve i sjetvena norma, utjecaj mjera zaštite od korova, štetnika i bolesti na formiranje prinosa, utjecaj stanja i tehnološke zriobe usjeva na vrijeme i uspješnost žetve. Komponente prinosa strnih žitarica. Kvalitativna svojstva prinosa strnih žitarica. Izračun količine sjemena za sjetvu strnih žitarica.
- Prosolike žitarice - Biološka svojstva kukuruza, sirka, prosa, riže i heljde, tj. njihov odnos prema temperaturi, vodi i tlu. Porijeklo i sistematika kukuruza. Proizvodni sustavi i agrotehnički zahvati u proizvodnji kukuruza: plodored, načini pripreme tla za sjetvu kukuruza u različitim plodoredima i uvjetima proizvodnje. Morfološka obilježja kukuruza. Faze rasta i razvoja kukuruza.
- Prosolike žitarice - Rokovi sjetve i sjetvene norme za kukuruz, principi gnojidbe tla za uzgoj kukuruza, utjecaj mjera zaštite od korova, štetnika i bolesti na prinos i njegovu kvalitetu, namjenska proizvodnja kukuruza i tehnološka zrioba za određeni način korištenja. Načini određivanja sjetvene norme, lisne površine i broja biljaka u berbi. Komponente prinosa zrna kukuruza. Fizikalna i kemijska svojstva zrna kukuruza važna za proizvodnju i korištenje. Način procjene prinosa zrna prije berbe kukuruza.
- Zrnate mahunarke - Sistematika soje, lupina i boba. Biološka svojstva soje, lupine i boba, odnosno odnos zrnatih mahunarki prema vodi, toplini i tlu. Morfološka obilježja soje. Faze rasta i razvoja soje. 1. međuispit iz dijela modula Žitarice.
- Zrnate mahunarke – Proizvodni sustavi i agrotehničke mjere u proizvodnji soje, lupina i boba: plodored, priprema tla za sjetvu, gnojidba, rokovi sjetve i sjetvene norme, žetva. Morfološka obilježja i faze rasta i razvoja lupina i boba. Izračun sjetvene norme, analiza komponenata prinosa. Korjenasto-gomoljaste kulture - Krumpir: morfološka svojstva, faze rasta i razvoja krumpira. Računanje potrebne količine gomolja za sadnju.
- Korjenasto-gomoljaste kulture - Sistematika krumpira. Biološka svojstva krumpira, odnos prema vodi, toplini i tlu. Proizvodni sustavi i agrotehničke mjere u proizvodnji krumpira (plodored, priprema tla za sadnju, rokovi sadnje, gnojidba, vađenje krumpira).Šećerna repa: Važnost i upotreba, morfološka i biološka svojstva, faze rasta i razvoja, kemijski sastav i tehnološka kvaliteta korijena. 2. međuispit iz dijela modula Zrnate mahunarke.
- Korjenasto-gomoljaste kulture - Ekološki uvjeti za proizvodnju šećerne repe (temperatura, voda, tlo). Proizvodni sustavi i agrotehnički zahvati u proizvodnji šećerne repe (plodored, obrada tla, gnojidba, sjetva, njega usjeva i vađenje repe). Cikorija: Važnost i upotreba, morfološka svojstva, kemijski sastav. Agroekološki uvjeti za proizvodnju cikorije. Agrotehnički zahvati u proizvodnji cikorije. Uljarice - Uljana repica: botanička klasifikacija, morfološka svojstva, stadiji rasta i razvoja, struktura prinosa, računanje sjetvene norme.
- Uljarice - Gospodarski značaj, kemijski sastav i upotreba uljarica u RH. Ekološki uvjeti za proizvodnju uljane repice. Proizvodni sustavi i agrotehničke mjere u proizvodnji uljane repice. Suncokret: botanička klasifikacija, morfološka svojstva, stadiji rasta i razvoja, analiza sastavnica prinosa i računanje sjetvene norme. Ekološki uvjeti za proizvodnju suncokreta. Proizvodni sustavi i agrotehničke mjere u proizvodnji suncokreta. Proizvodnja i značaj ostalih uljarica (mak, uljne bundeve).
- Predive biljke - Biološka svojstva konoplje i lana, tj.njihov odnos prema toplini, vodi, svjetlosti i tlu. Proizvodni sustavi i agrotehničke zahvati u proizvodnji konoplje i lana (plodored, obrada tla, sjetva, gnojidba, njega, berba). Morfološka svojstva, faze rasta i razvoja, analiza komponenata prinosa konoplje i lana. Seminarski radovi studenata (prerada konoplje i lana u vlakno , svojstva vlakna).
- Aromatično-alkaloidne kulture - Biološka svojstva duhana, tj. odnos duhana prema toplini, vodi, svjetlosti i tlu. Proizvodni sustavi i agrotehnički zahvati u proizvodnji duhana (plodored, obrada tla, sjetva, gnojidba, njega, berba, sušenje). Kvaliteta lista duhana. Morfološka i biološka svojstva hmelja. Proizvodni sustavi i agrotehnički zahvati u proizvodnji hmelja (plodored, obrada tla, sadnja, gnojidba, njega, berba, sušenje). Kvaliteta šišarica hmelja. Morfološka svojstva, faze rasta i razvoja, analiza komponenata prinosa duhana.
- Krmne kulture - Podjela i značenje najvažnijih krmnih kultura. Produktivnost u čistoj kulturi, smjesama i kombinacijama. Morfološka svojstva najvažnijih krmnih kultura, stadiji rasta i razvoja pojedinih kultura. Agroekološki uvjeti uzgoja, biološka svojstva tj. odnos prema toplini, vodi i tlu, načini korištenja: zelena masa, silaža, sijeno, sjenaža, zrno. 3. međuispit iz dijela modula Industrijsko bilje
- Krmne kulture - Proizvodni sustavi i agrotehnički zahvati u proizvodnji krme (plodored, priprema tla, sjetva, gnojidba, zaštita usjeva i žetva), krmna vrijednost. Seminarski rad iz područja krmnih kultura (planiranje namjenske sjetve s potrebnim agrotehničkim zahvatima tijekom uzgojnih procesa ovih kultura u različitim agroekološkim uvjetima).
- Krmne kulture - Proizvodni sustavi i agrotehnički zahvati u proizvodnji krme (plodored, priprema tla, sjetva, gnojidba, zaštita usjeva i žetva), krmna vrijednost. Norme sjetve, sastavljanje krmnih smjesa. 4. Međuispit iz dijela modula Krmne kulture
Obligatory literature
- Pospišil, A. (2010): Ratarstvo I. dio, Zrinski d.d. Čakovec
- Pospišil, M. (2013): Ratarstvo II. dio – industrijsko bilje, Zrinski d.d. Čakovec
- Stjepanović, M., Ćupić, T., Gantner, R. (2012). Grašak. Poljoprivredni fakultet, Poljoprivredni institut Osijek, Osijek.
- Stjepanović, M., Štafa, Z. Lucerna (2009). Poljoprivredni fakultet, Poljoprivredni institut Osijek, Osijek.
- Štafa, Z., Stjepanović, M. (2015). Ozime i fakultativne krmne kulture, HMU, Zagreb
Recommended literature
- Vratarić, M., Sudarić, A.: Soja. Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, 2008
- Butorac ,I., Bolf, M. :Proizvodnja krumpira. Hrvatski zadružni savez, Zagreb, 2000.
- Vratarić, M., Jurković, D., Ivezić, M.: Proizvodnja suncokreta, Poljoprivredni institut Osijek i Tvornica ulja Čepin, 2005
- Butorac, J.: Duhan, Kugler d.o.o., Zagreb, 2009.
- Butorac, J.: Predivo bilje, Kugler d.o.o., Zagreb, 2009
Similar course at related universities
- Field Crops, University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna (BOKU)
- Principles of Crop Sciences II, University of Hohenheim
- Bilinogojstvo, Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku