Ribarstvo (26430)
Course coordinator
Course description
Povijesni razvoj i značenje ribarstva. Osnove limnologije i oceanologije. Temeljne morfološke, anatomske i fiziološke osobine riba. Mrijest, embrionalni i postembrionalni razvoj riba. Osnove ihtiogenetike. Osnove klasifikacije i biologije najznačajnijih vrsta riba i ostalih vodenih organizama. Organizacija privrednog ribolova. Sportski ribolov. Hranidba riba kao temelj akvakulture. Ekstenzivni, poluintenzivni i intenzivni uzgoj. Osobine pojedinih tipova uzgoja u moru i kopnenim vodama. Akvaristika. Kvaliteta, prerada i korištenje ribljeg mesa. Ekonomika, tržište i promet ribe. Fizikalne i kemijske analize kvalitete vode. Biološka analiza vode s uzimanjem uzoraka i mikroskopiranjem. Rad s akvarijima. Upotreba ključa za determinaciju riba. Sekcija riba. Postupci pri induciranom mrijestu riba. Razlikovanje najvažnijih ribljih bolesti
Type of course
- Prijediplomski studij / Animalne znanosti (Compulsory course, 4 semester, 2 year)
- Diplomski studij / Ekološka poljoprivreda i agroturizam (Elective course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 32
Laboratory exercises: 16
Seminar: 8
Field exercises: 4
Lecturer
- Assoc. Prof. Daniel Matulić, PhD
- Prof. Marina Piria, PhD
- Prof. Tea Tomljanović, PhD
- Prof. Ana Gavrilović, PhD
Associate teacher for exercises
- Prof. Marina Piria, PhD
- Prof. Tea Tomljanović, PhD
- Assoc. Prof. Daniel Matulić, PhD
- Prof. Ana Gavrilović, PhD
- Ivan Špelić, PhD
- Tena Radočaj, PhD
Associate teacher for seminars
- Assoc. Prof. Daniel Matulić, PhD
- Prof. Tea Tomljanović, PhD
- Prof. Marina Piria, PhD
- Prof. Ana Gavrilović, PhD
Grading
Sufficient (2): 60%
Good (3): 71%
Very good (4): 81%
Excellent (5): 91%
General competencies
Cilj je osposobiti studenta za vladanje temeljnim znanjima u ribarstvu, kako bi mogao sudjelovati u provedbi vrlo raznolikih aktivnosti ove privredne i znanstvene grane..
Types of instruction
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
- Terenske vježbe
- Seminari
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
identificirati osnovne probleme i postupke u ribarstvu, | Pismeni međuispit |
isplanirati temeljne radnje u ribolovu i akvakulturi, | Pismeni međuispit |
Sistematizirati riblje vrste u odgovarajuće kategorije, te prepoznati najvažnije bolesti riba | Pismeni međuispit |
Opisati temeljne zakonitosti fizike i kemije voda | Pismeni međuispit |
demonstrirati uzorkovanje vode, planktona i bentosa | Vježbe |
Iskazati temeljne morfološke, anatomske i fiziološke osobine riba | Pismeni međuispit |
Objasniti zadani problem u ribarstvu kroz seminarski rad | Završni ispit: Seminar: Usmeni i pismeni |
Working methods
Teachers' obligations
Uredno održavanje svih oblika nastave. Određeno vrijeme za konzultacije izvan nastave.
Students' obligations
Redovito polaženje nastave i izvršavanje datih zadataka.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
1. Međuispit: Pismeni | 20% |
0-59% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
12 | 36 | 1,2 |
2. Međuispit: Pismeni | 20% |
0-59% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
12 | 36 | 1,2 |
3. Međuispit: Pismeni | 20% |
0-59% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
12 | 36 | 1,2 |
4. Međuispit: Pismeni | 20% |
0-59% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
12 | 36 | 1,2 |
Završni ispit: Seminar: Usmeni i pismeni | 20% |
0-59% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
12 | 36 | 1,2 |
UKUPNO | 100% | 1-5 | 60 | 180 | 6 |
Weekly class schedule
- Povijesni razvoj ribarstva, njegovo današnje značenje, područja ribarstva.
- Temeljni geološki, fizikalni, kemijski i biološki parametri kopnenih voda i mora.
- Temeljne morfološke, anatomske i fiziološke osobine riba i drugih vodenih organizama.
- Osnove genetike, sistematike i biologije riba i drugih vodenih organizama.
- Načini organizacije i provedbe gospodarskog i sportskog ribolova u moru i kopnenim vodama.
- Temeljne hranidbene potrebe riba te bolesti uzrokovane pogrešnom hranidbom, kvalitetom vode i bioagresorima.
- Toplovodna i hladnovodna akvakultura u kopnenim vodama, marikultura, ostali oblici akvakulture.
- Kvaliteta mesa riba i drugih vodenih organizama, njihova prerada, ekonomika, tržište i promet.
- Analiza kvalitete vode, parametri fizikalne i kemijske kvalitete vode te njihova laboratorijska analiza.
- Terenski rad na uzimanju uzoraka za fizikalnu, kemijsku, biološku i ihtiološku analizu vode.
- Laboratorijski rad na analizi planktona, bentosa i obraštaja u vodi.
- Sekcija riba s upoznavanjem morfologije i anatomije riba te uporabe ključa za determinaciju ribljih vrsta.
- Rad u mrijestilištu s inkubatorima, akvarijima i ostalom opremom.
- Seminarski rad
- Seminarski rad
Obligatory literature
- Treer, T., Safner, R., Aničić, I., Lovrinov, M. (1995): Ribarstvo, Globus, Zagreb
- Treer, T., Safner, R., Aničić, I. (2001): Modeli malih obiteljskih ribnjaka, Hrvatski zadružni savez, Zagreb
- Treer, T. (2003): Ihtiologija II, Agronomski fakultet, Zagreb - skripta
Recommended literature
- Dujmušić, A. (2000): Hrvatsko ribarstvo ispod površine, Rabus Media, Zagreb
- Cetinić, P., Swiniarski, J. (1985): Alati i tehnike ribolova, Logos, Split
- Stickeney, R. R. (2000): Encyclopedia of Aquaculture, John Wiley & Sons, New York
- Hall, S. J. (1999): The effects of fishing on marine ecosystem and communities, Blackwell Science Ltd., Oxford
- Eapen, P. K. (1999): Elsevier's Dictionary of Fisheries, Elsevier, Amsterdam
Similar course at related universities
- Fisheries, Faculty of Agriculture, Mendel University in Brno
- Akvakultura in ribištvo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani
- Ribarstvo, Poljoprivredni fakultet, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku