Sjemenarstvo i rasadničarstvo (143826)
Course coordinator
Course description
Kroz ovaj predmet studenti se upoznaju sa povijesnim kontinuitetom razvitka sjemena i sadnog materijala, te stanjem sjemenarstva i rasadničarstva u Hrvatskoj. Studenti će biti upoznati s okolišnim uvjetima proizvodnje sjemena i sadnog materijala te sustavima razmnožavanja glavnih agronomskih vrsta. Kako je kultivar temelj sjemenarstva i rasadničarstva, u nastavku će se obraditi genetska struktura kultivara i metode njihovog održavanja. Na pokušalištu Maksimir studenti će biti upoznati sa osnovnim sastavnicama sjemenarstva i rasadničarstva; izolacije, odabir parcela, plodored, gnojidba, sjetva, kontrola u polju, žetva, berba, ispitivanje kakvoće, dorade i sl. Studenti će biti upoznati sa zakonodavstvom sjemenarstva i rasadničarstva, novim trendovima i budućnosti industrije sjemena i sadnog materijala kao temelje razvitku bilinogojstva kod nas i u svijetu. Predmet osigurava temeljna znanja za zapošljavanje ili samozapošljavanje u sjemenarstvu i rasadničarstvu ali i napredovanje na Ms i Dr studiju.
Type of course
- Prijediplomski studij / Biljne znanosti (Compulsory course, 3 semester, 2 year)
- Prijediplomski studij / Agroekologija (Elective course, 5 semester, 3 year)
- Prijediplomski studij / Ekološka poljoprivreda (Elective course, 5 semester, 3 year)
- Prijediplomski studij / Hortikultura (Elective course, 5 semester, 3 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 46
Auditory exercises: 6
Practicum: 4
Seminar: 4
Lecturer
Associate teacher for exercises
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
General competencies
Studenti dobivaju neophodna teorijska i praktična znanja o sjemenu i sadnom materijalu koja su temelj za razumijevanje i primjenu u sjemenarstvu i rasadničarstvu. Osposobljeni su za rad u vladinim i nevladinim ustanovama, sjemenskim i rasadničarskim tvrtkama, institutima, fakultetima, inspekcijskim službama i sl.
Types of instruction
- Predavanja
- Auditorne vježbe
u sklopu auditornih vježbi izvodi se pet vježbi gdje se studenti upoznaju s biološkim načelima razmnožavanja kulturnih biljaka te kategorijama sjemena i sadnog materijala. - Vježbe u praktikumu
- Seminari
seminar vezan uz proizvodnju sjemena ili sadnog materijala pojedinih biljnih vrsta; stjecanje vještina – skupine (3 studenta) samostalno izrađuju i prezentiraju seminar vezan za odabranu biljnu vrstu.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Pravilno interpretirati temeljne pojmove u sjemenarstvu i rasadničarstvu | pismeno |
Prepoznati sjeme i sadni materijal izabranih vrsta | pismeno |
Definirati kategorije sjemena i sadnog materijala | pismeno |
Planirati proizvodnju sjemena i sadnog materijala u različitim agroekološkim uvjetima | pismeno |
Osmisliti i provesti uzgoj sjemenskih usjeva | pismeno |
Odabrati metode sušenja, dorade i čuvanja sjemena prema vrstama | pismeno |
Osmisliti i provesti vegetativni način proizvodnje sadnog materijala na primjerima vrsta | pismeno |
Kreirati i planirati sjemensko-rasadničarske projekte za OPG, d.o.o. i d.d., te njihovu izvedbu | pismeno |
Working methods
Teachers' obligations
Održavanje nastave tj. predavanja i vježbi.
Pomoć pri izradi seminara. Održavanje kolokvija i ispita. Dostupnost nastavnih materijala prema cjelinama
Students' obligations
Redovito pohađanje i sudjelovanje u nastavi te izrađen seminar uvjet su za potpis.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Usvojenost programskog sadržaja – međuispit I | 33,3 |
< 60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
12 | 30 | 1 |
Usvojenost programskog sadržaja – međuispit II | 33,3 |
< 60 60 – 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
22 | 60 | 2 |
Usvojenost programskog sadržaja – međuispit III | 33,3 |
< 60 60 – 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
22 | 60 | 2 |
Izrada seminara | 4 | 30 | 1 | |||
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Usvojenost programskog sadržaja – međuispit I | Nakon održane nastave iz dijela modula student pristupa pismenom polaganju međuispita u trajanju od sat vremena. Međuispit se sastoji od 20 pitanja povezanih sa ishodima učenja. | U sklopu nastave | Na redovitim ispitnim rokovima kao završni pismeni ispit |
Usvojenost programskog sadržaja – međuispit II | Nakon održane nastave iz dijela modula student pristupa pismenom polaganju međuispita u trajanju od sat vremena. Međuispit se sastoji od 20 pitanja povezanih sa ishodima učenja. | U sklopu nastave | Na redovitim ispitnim rokovima kao završni pismeni ispit |
Usvojenost programskog sadržaja – međuispit III | Nakon održane nastave iz dijela modula student pristupa pismenom polaganju međuispita u trajanju od sat vremena. Međuispit se sastoji od 20 pitanja povezanih sa ishodima učenja. | U sklopu nastave | Na redovitim ispitnim rokovima kao završni pismeni ispit |
Izrada seminara | Seminarski rad se izvodi u grupama od 2-3 studenta i za studente je obavezan. Teme seminara su vezane uz proizvodnju sjemena ili rasadničarstvo odabrane biljne vrste. Očekuje se samostalna obrada teme uz javnu prezentaciju. | U sklopu nastave | Nije moguća. |
Weekly class schedule
- Uvod, povijest i razvitak sjemenarstva i rasadničarstva, zakonodavstvo, P
- Generativni procesi kod biljaka; tvorba sjemena, cvatovi i plodovi, A
- Fiziologija sjemena; fiziologija oplodnje, procesi pri formiranju sjemena, kemijski sastav sjemena, P
- Klijanje i dormantnost; tipovi i svladavanje dormantnosti, klijanje sjemena i čimbenici koji utječu na klijanje, P
- Biološki temelji sjemenarstva; genetska struktura kultivara, ocjenjivanje kultivara za proizvodnju, fizička svojstva sjemena, metode uzgoja sjemenskog usjeva, P
- Osnove proizvodnje sjemena, P, A
- Dorada i čuvanje sjemena, P, Međuispit I.
- Kakvoća sjemena; sastavnice kakvoće sjemena i metode za ispitivanje kakvoće, PK
- Proizvodnja sjemena najvažnijih ratarskih i krmnih kultura, P
- Proizvodnja sjemena povrćarskih, cvjećarskih, ljekovitih i aromatičnih vrsta, P
- Očuvanje bioraznolikosti i banke biljnih gena, P, Međuispit II.
- Osnove rasadničarstva, P
- Metode vegetativnog razmnožavanja, P
- Vegetativno raznomožavanje odabranih vrsta, P
- Proizvodnja sjemena i sadnog materijala, S, Međuispit III.
Obligatory literature
- Kolak, Ivan; Sjemenarstvo ratarskih i krmnih kultura, (1994). Zagreb
- Kolak, Ivan; Pojmovnik sjemenarstva, (1997). Zagreb
- Materijali s predavanja
Recommended literature
- Miller B. McDonald & Lawrence O. Copeland; Principles of Seed Science and Technology (2001), Kluwer Academic Publishers
- Hartman, H. T. et.al. Plant Propagation: Principles and Practices, (1997), USA,
- Clark, G. and Toogood, A. Plant propagation, Canada (1996)
- www.nn.hr.; zakoni, pravilnici, dopune, izmjene zakona za sjemenarstvo i rasadničarstvo
Similar course at related universities
- Oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet
- Seed Science and Ecology; Seed Research, University of Hohenheim