Uzgoj i korištenje goveda (197684)
Course coordinator
Course description
Opće karakteristike govedarstva, postanak i prirodna svojstva goveda, pasmine kao izbor sredstva za proizvodnju, osobitosti u razmnožavanju, uzgoj podmlatka i izgradnja proizvodnih kapaciteta, tehnološko-tehnički postupci u proizvodnji kravljeg mlijeka, tehnološko-tehnički postupci u proizvodnji goveđeg mesa, osobitosti u genetskoj izgradnji (uzgoju) proizvodnih kapaciteta za mlijeko i meso. Ekološka uloga goveda. Suvremeni zahtjevi na dobrobit s obzirom na etološke osobitosti vrste i načine iskorištavanja.
Type of course
- Prijediplomski studij / Animalne znanosti (Compulsory course, 3 semester, 2 year)
- Prijediplomski studij / Agrarna ekonomika (Elective course, 5 semester, 3 year)
- Prijediplomski studij / Biljne znanosti (Elective course, 5 semester, 3 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L2
Teaching hours: 60
Lectures: 34
Practicum: 18
Seminar: 4
Field exercises: 4
Lecturer
Associate teacher for exercises
- Prof. Ante Ivanković, PhD
- Assoc. Prof. Nikolina Kelava Ugarković, PhD
- Prof. Miljenko Konjačić, PhD
- Mateja Pećina, PhD
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
Conditions for obtaining signature
Pohađanje programa izvođenja nastave i vježbi (minimalno 80%).
General competencies
Nakon apsolviranja predmeta student je osposobljen za samostalno bavljenje govedarskom proizvodnjom, upravljanje fiziološkim procesima, odabir prikladnih pasmina i modela uzgoja i selekcije, korištenje tehnologija i postupaka u uzgoju goveda, vještina u vođenju proizvodnog procesa mliječne, tovne ili uzgojne farme. Također, student je sposoban integrirati neophodna i nova, teorijska i praktična znanja u cilju učinkovite i održive govedarske proizvodnje.
Types of instruction
- Predavanja
- Vježbe u praktikumu
Stjecanje vještina – skupine (10 do 20 studenta) neposredno se upoznaju s temeljnim izračunima vezanim za menadžment proizvodnje mlijeka i goveđeg mesa. - Terenske vježbe
Stjecanje vještina – skupine (10 do 20 studenta) neposredno se upoznaju s menadžmentom mliječne i tovnih farmi. - Seminari
Skupine (2 studenta) izrađuju i prezentiraju seminarske radove vezane za odabrana područja iz govedarstva.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Prepoznati i obrazložiti osobitosti, ekonomsku i biološku poziciju govedarske u poljoprivrednoj proizvodnji. | Rasprave tijekom nastave, pismena i usmena provjera. |
Prepoznati i opisati najvažnije pasmine goveda u Hrvatskoj i svijetu. | Rasprave tijekom nastave, pismena i usmena provjera. |
Objasniti anatomske i fiziološke funkcionalne osobitosti goveda kao preživača. | Rasprave tijekom nastave, pismena i usmena provjera. |
Samostalno upravljati poslovima vezanim za reprodukciju na govedarskoj farmi. | Rasprave tijekom nastave, pismena i usmena provjera. |
Prepoznati i obrazložiti suvremene tehnologije proizvodnje mlijeka i govedskog mesa. | Rasprave tijekom nastave, pismena i usmena provjera. |
Organizirati rad i samostalno upravljati tehnološkim procesima na mliječnoj govedarskoj farmi. | Rasprave tijekom nastave, pismena i usmena provjera. |
Organizirati rad i samostalno upravljati tehnološkim procesima na tovnoj govedarskoj farmi. | Rasprave tijekom nastave, pismena i usmena provjera. |
Prepoznati i obrazložiti tehnološke, zdravstvene i ekonomske zahtjeve i rizike u govedarskoj proizvodnji. | Rasprave tijekom nastave, pismena i usmena provjera. |
Prepoznati proizvodne indikatore, prednosti i ograničenja koja utječu na rezultate proizvodnje, predložiti poboljšanja u proizvodnji. | Rasprave tijekom nastave, pismena i usmena provjera. |
Izraditi godišnji plan financijskih prihoda i rashoda, utroška rada, krmiva, amortizacije stada, objekata i opreme, izračunati odgovarajuće proizvodne indikatore. | Rasprave tijekom nastave, pismena i usmena provjera. |
Working methods
Teachers' obligations
Izložiti predviđeni program predavanja
Izložiti predviđeni program vježbi u praktikumu
Provesti predviđeni program terenskih vježbi
Pomoći u pripremi dodijeljenih tema seminara
Students' obligations
Pohađati predviđeni program predavanja i usvojiti programom predviđena znanja
Pohađati predviđeni program auditornih vježbi i usvojiti programom predviđena znanja
Pohađati predviđeni program terenskih vježbi i usvojiti programom predviđena znanja
Pripremiti i izložiti dodijeljene teme seminara
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje predavanja | 7% |
Evidencija pohađanja predavanja Evidencija pohađanja predavanja Evidencija pohađanja predavanja Evidencija pohađanja predavanja Evidencija pohađanja predavanja |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
34 | 34 | 1,13 |
Pohađanje vježbi u praktikumu i terenskih vježbi, polaganje pismenog testa iz vježbi | 15 % |
< 60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
22 | 30 | 1,00 |
Seminarski rad (priprema, pisanje, izlaganje) | 8% |
Procjena nastavnika Procjena nastavnika Procjena nastavnika Procjena nastavnika Procjena nastavnika |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
4 | 12 | 0,40 |
1. Test znanja: pismeni | 15% |
<60 % 60 – 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
20 | 0,80 | |
2. Test znanja: pismeni | 15% |
<60 % 60 – 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
20 | 0,80 | |
3. Test znanja: pismeni | 15% |
<60 % 60 – 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
20 | 0,80 | |
Završni ispit: usmeni | 25% |
Procjena nastavnika Procjena nastavnika Procjena nastavnika Procjena nastavnika Procjena nastavnika |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
44 | 1,07 | |
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Seminarski rad (priprema, pisanje, izlaganje) | Seminarski rad s temom vezanom uz programski sadržaj studenti zadužuju samostalno na početku semestra. Pisani rad predaju na pregled tjedan dana prije izlaganja. Studenti pojedinačno izlažu seminarski rad. Ocjenjuje se oblikovanje seminarskog rada i prezentacije, vještina prezentacije, kritičnost i analitičnost problematike. | 15. tjedan izvođenja nastave u semestru. | Nije moguće izlaganje seminara u naknadnom terminu. |
1. Test znanja: pismeni | Polaganje ''Test znanja 1.'' obuhvaća izloženo gradivo u prvom dijelu nastave | Tijekom semestra, nakon odslušanog prvog bloka nastavnog programa (5. tjedan izvođenja nastave). | Moguća putem naknadnog pristupa. |
2. Test znanja: pismeni | Polaganje ''Test znanja 2.'' obuhvaća izloženo gradivo u drugom dijelu nastave. | Tijekom semestra, nakon odslušanog drugog bloka nastavnog programa (10. tjedan izvođenja nastave). | Moguća putem naknadnog pristupa. |
3. Test znanja: pismeni | Polaganje ''Test znanja 3.'' obuhvaća izloženo gradivo u trećem dijelu nastave. | Tijekom semestra, nakon odslušanog trećeg bloka nastavnog programa (15. tjedan izvođenja nastave). | Moguća putem naknadnog pristupa. |
Završni ispit: usmeni | Usmeni ispit sastoji se od šest pitanja. Testira se znanje usvojenosti teorije, činjenica, kritičnost i identificiranje praktičnih problema. Uvažava se aktivnost studenta tijekom održavanja nastave i vježbi. | Ispitni rokovi. Prijavljuje se putem ISVU sustava. |
Weekly class schedule
- Osobitosti goveda i govedarske proizvodnje; P - uvod u specifičnosti govedarske proizvodnje, stanje i trendovi govedarske proizvodnje u Hrvatskoj i svijetu; osobitosti goveda kao vrste, biljojeda i preživača, njegovi srodnici.
- Pasmine goveda; P – podjela i filogeneza pasmina goveda; mliječne, mesne, kombinirane, autohtone pasmine goveda; odabir genotipova primjerenih proizvodnji.
- Osobitosti građe i fiziologije goveda; P - anatomske i fiziološke specifičnosti goveda s naglaskom na rast i razvoj, probavu, sintezu mlijeka; V - ocjena građe vanjštine goveda.
- Reprodukcija i selekcija goveda; P – anatomske osobitosti spolnog sustava bika i krave, spolni ciklus, inseminacija, gravidnost i partus; uzgojne metode, uzgojni programi u govedarstvu.
- Uzgoj podmlatka; P – plansko sparivanje, uzgoj teladi, uzgoj junica za proizvodnju mlijeka, uzgoj teladi za tov.
- Tehnologije proizvodnje mlijeka i mesa; P – sinteza i sekrecija mlijeka, perzistencija laktacije, tehnološki postupci tijekom laktacije, proizvodnja mlijeka poželjne kakvoće, mužnja krava; V kontrola proizvodnje i perzistencija laktacije.
- Tehnologije proizvodnje mlijeka i mesa – suhostaj, tehnološki postupci tijekom suhostaja, hranidba mliječnih krava, njega krava, ekološka proizvodnja mlijeka; V - izračun indikatora učinkovite proizvodnje mlijeka.
- Tehnologije proizvodnje mlijeka i mesa; P – priprema teladi za tov, tehnologije i tehnike tova teladi, tov junadi, tov starijih dobnih kategorija, ekološka proizvodnja mesa, sustav krava-tele.
- Tehnologije proizvodnje mlijeka i mesa; P– kvalitativne specifičnosti govedskog mesa, klaoničke odlike goveđih trupova; V - sustavi vrednovanja goveđih trupova, indikatori učinkovite proizvodnje mesa.
- Hranidba mliječnih i tovnih goveda; V - oblikovanje obroka za mliječne krave i tovna goveda; optimizacija obroka prema visini proizvodnje, sezoni i raspoloživim krmivima.
- Objekti i oprema na govedarskim farmama; P - tipovi nastambi za goveda prema modelima proizvodnje, oprema na govedarskim farmama; V - način izrade tehnoloških projekata.
- Poslovi na mliječnoj farmi i tovilištu; T - obilazak farmi, sudjelovanje u procesu rada, načini vođenja mliječne i tovne govedarske farme (terenske vježbe).
- Zaštita okoliša i dobrobiti goveda; P - dobrobit goveda, sljedivost i sigurnost, odnos farmskog kompleksa naspram okoliša, gospodarenje gnojem na govedarskim farmama, briga za otpadne tvari, zaštita zdravlja goveda i djelatnog osoblja.
- Poslovi na mliječnoj farmi i tovilištu; T - obilazak farmi, sudjelovanje u procesu rada, načini vođenja mliječne i tovne govedarske farme.
- Odabrana poglavlja iz govedarstva; S - prezentacija seminara studenata po odabranim područjima govedarstva.
Obligatory literature
- Ivanković, A., Mijić, P. (2019): Govedarstvo (Interni radni priručnik).
- Caput, P. (1996): Govedarstvo, Celeber, Zagreb
- Uremović, Z. (2004): Govedarstvo, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
Recommended literature
- Asaj, A. (2003): Higijena na farmi i u okolišu, Medicinska naklada, Zagreb.
- Caput, P., Ivanković, A., Mioč, B. (2013): Očuvanje biološke baštine u stočarstvu, Hrvatska mljekarska udruga. Zagreb.
- Aland, A., Madec, F. (2010): Sustainable animal production - The challenges and potential developments for professional farming, Wageningen academic publishers, Wageningen, The Netherlands.
- Albright, J.L., Arawe, C.W. (1997): The behaviour of cattle, CAB International.
- Phillips, C.J.C. (2000): Principles of Cattle Production. University of Cambridge, UK.
- Senčić, Đ., Antunović, Z., Mijić, P., Baban, M., Puškadija, Z. (2011): Ekološka zootehnika, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
- Uremović, Z., Uremović, M., Pavić, V., Mioč, B., Mužic, S., Janječić, Z. (2000): Stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb.
Similar course at related universities
- Cattle Production; Agriculture - Animal Production; Biotehniška fakulteta Univerze u Ljubljani
- Govedarstvo I, Bs: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera
- Milchwirtschaft; Universität für Bodenkultur Wien